Gyökérsör készítése házilag

hirdetes

Termeld meg otthon a gyökérsör minden hozzávalóját!

SFV

A gyökérsör egyike azoknak az italoknak, amelyek bizsergetik az ízlelőbimbókat, és varázslatosan párosulnak egy gombóc fagylalttal. Gyökerek, gyógynövények és fűszerek tökéletes kombinációja. A házi gyökérsör egy kis előkészítéssel könnyedén elkészíthető, nézzük, hogyan! 

Gyökérsör

A gyökérsör hozzávalóit mi magunk is termeszthetjük, de akár más termelőktől, áruházakból is beszerezhetjük.


Mi a csoda az a gyökérsör?


A gyökérsör egy nagyon régi főzet, amely az 1800-as évek végén vált népszerűvé, és még inkább az igazi sör helyettesítőjeként a tilalom idején. Eredetileg egy tea volt, azonban a mértékletesség időszakában kifejezetten kézenfekvő és hasznos volt szénsavasíthatósága. 


A gyökérsör összetevői receptenként eltérők lehetne, de általában magukban foglalják a szasszafrász fa gyökereit, a nyírfa kérgét, a borókabogyó-kivonatot, a gyömbért és az édesgyökeret. Az eredmény egy összetett, mégis kielégítő íz, amely varázslatos élményt kínál ízlelőbimbóinknak.


A szasszafrász-gyökérsör


A gyökérteák évszázadok óta előkelő helyet foglaltak el sok társadalomban. Amerikában a gyökértea több fakomponens kombinációja volt, ízesítőkkel. A szasszafrász-gyökérsör egy Sarsaparilla nevű főzet volt, és a régi idők kedvence. Eredetileg egészséges tonikként értékelték, intenzív íze mindennapos szomjoltóvá tette. 

hirdetes


A szasszafrász-gyökérsört valójában a szasszafrász fa gyökereiből desztillálták le, amelyet később egészségügyi aggályok miatt eltávolítottak a főzetből. A sarsaparilla szőlőből főzött hasonló ital azonban annál gyakoribb volt. Az 1800-as évekre más fűszereket is hozzáadtak a főzethez, valamint bevetették a fermentációs eljárást, hogy az italt szénsavasítsák. 


A házi gyökérsör hozzávalói


A gyökérsör összetevői manapság nagyban eltérnek az eredeti receptektől, azonban még mindig készíthetünk házi gyökérsört, amely viszonylag közel áll az első főzetekhez. Eredetileg a recept nyírfakérget, szasszafrász gyökeret, gyömbért, édesgyökeret és esetleg pitypang gyökeret írt elő enyhe kesernyés jegyei miatt. 


A ma vásárolható gyökérsörünk kivonatokból és kémiai vegyületekből áll, amelyeket a jellegzetes íz kölcsönzésére terveztek. A házi készítésű főzetekhez számos összetevőt beszerezhetünk online, vagy szaküzletekben. Még jobb, ha saját gyógy- és fűszernövényeket termesztünk és saját gyökereinket is betakarítjuk.

hirdetes


A házi gyökérsör készítése


A szasszafrászgyökér olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a májkárosodáshoz, ezért nem ajánlott alkalmaznunk. A sarsaparilla növény azonban jól növekszik meleg éghajlaton, kevés fagy mellett, vagy fagyás nélkül. Erőteljes szőlő, melynek gyökerei a gyökérsörhöz szükséges klasszikus ízt kölcsönzik. Ezen kívül a recept édesgyökér- és pitypang gyökereket, valamint gyömbért igényel. 

  1. Törjük össze és pároljuk fél órán keresztül a gyökereket annyi vízben, amely éppen ellepi! 
  2. Szűrjük le a keveréket, és ízlés szerint édesítsük cukorral, agave sziruppal, vagy más édesítőszerrel! Ezután adjunk hozzá egy starter kultúrát a keverékhez, és palackozzuk be! Ezzel megkezdődik az erjedés és a szénsavasodás. 
  3. Meleg helyen erjesszük, amíg meg nem jelennek a buborékok és az ital fogyasztásra kész nem lesz!
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

További cikkek ebben a témában


fajta

—>háziállatok, ill. —>kultúrnövények —>fajon belüli elemi gazd. és... Tovább

fehérjeszintézis

az élő szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjék felépülése az intermedier... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Növénytermesztés