notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyógynövény termesztés - értékes gyógynövények. Növekvő gyógynöványfogyaztás, értékes gyógynövény fajták

Hirdetés

Hungaricum terem réten, mezőn

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Vidéken akár ötvenezer embernek is adhatna munkát a gyógynövény- ágazat, értékesítési gondoktól pedig nem kellene tartani. Erről is hallhattunk a Gyógynövény- kutató Intézet közelmúltban rendezett tanácskozásán. Az Európai Unió és Kína közös programot hirdetett a gyógynövénykincs és új gyógyszer- molekulák feltárására.
Gyógynövény termesztés - értékes gyógynövények.
A gyógynövényekkel történő gyógyításnak reneszánsza van szerte a világon, még a legnagyobb, szintetikus alapanyaggal dolgozó vállalatok is nyitnak a természet patikája felé. Az Európai Unió és Kína közös programot hirdetett a gyógynövénykincs és új gyógyszermolekulák feltárására. Ugyanakkor nagy gond az értékes fajok kihalása, az özönnövények (például vadkender, aranyvessző, selyemdohány) térhódítása.

Az értékes gyógynövényeket hazánkban sem hasznosítják kellőképpen, és a termesztés is csökkent, pedig valaha gyógynövény-nagyhatalom voltunk, mondta Pallos József Péter, a kutatóintézet igazgatója. A régi szép időkben tízezer tonna gyógynövény ment exportra, ma ennek csupán az egyötödéről beszélhetünk. Csökken a termelés, ugyanakkor nő az import. Pedig nincs az a mennyiség, amit ne lehetne eladni, ugyanis évente 6-10 százalékkal nő a világ gyógynövényfogyasztása.

Ráadásul vannak olyan növényeink, amelyek csak nálunk találhatók meg, ezért ezek hungarikumnak számítanak. Jól felszerelt és felkészült laboratóriumi hálózat áll készen, hogy az egyes tételeket megvizsgálja, és védjeggyel ellátott, kiváló minőségű termék kerüljön a piacra. Mindenkinek érdeke lenne, ha fellendülne az ágazat: először is több tízezer embernek adhatna munkát a gyűjtés, a termesztés és a feldolgozás.

Ma csupán néhány tucat feldolgozóüzem működik az országban, de akár ötször, tízszer több is megélhetne a piacon. A gyógynövényfogyasztás a társadalombiztosítás érdeke is, hiszen az egészség fenntartását, betegségek megelőzését szolgálja. Az abból származó export- és egyéb bevételek az államkasszát is bővíthetnék.

Mit csináljon az, aki ezzel szeretne foglalkozni? Nos, először is oktatáson, továbbképzéseken kell részt vennie, hiszen akár a gyűjtés, akár a termesztés speciális ismereteket igényel.
Hirdetés

Forrás: EU-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
315 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 488 935
Közösség

Nagykanizsai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Nagykanizsa Platán sor 2. 8800 Magyarország Telefon:... Tovább

megtérülési időtartam

a beruházásokat megalapozó döntések egyik legfontosabb mutatója, amelva gazdaságosság... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 148

Átlagos értékelés: 5.0