Gyógynövény termesztés - értékes gyógynövények. Növekvő gyógynöványfogyaztás, értékes gyógynövény fajták

hirdetes

Hungaricum terem réten, mezőn, gyógynövény termése

GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vidéken akár ötvenezer embernek is adhatna munkát a gyógynövény- ágazat, értékesítési gondoktól pedig nem kellene tartani. Erről is hallhattunk a Gyógynövény- kutató Intézet közelmúltban rendezett tanácskozásán. Az Európai Unió és Kína közös programot hirdetett a gyógynövénykincs és új gyógyszer- molekulák feltárására.

Gyógynövény termesztés

Így termessz értékes gyógynövényt

A gyógynövényekkel történő gyógyításnak reneszánsza van szerte a világon, még a legnagyobb, szintetikus alapanyaggal dolgozó vállalatok is nyitnak a természet patikája felé. Az Európai Unió és Kína közös programot hirdetett a gyógynövénykincs és új gyógyszermolekulák feltárására. Ugyanakkor nagy gond az értékes fajok kihalása, az özönnövények (például vadkender, aranyvessző, selyemdohány) térhódítása.

Értékes gyógynövényekAz értékes gyógynövényeket hazánkban sem hasznosítják kellőképpen, és a termesztés is csökkent, pedig valaha gyógynövény-nagyhatalom voltunk, mondta Pallos József Péter, a kutatóintézet igazgatója. A régi szép időkben tízezer tonna gyógynövény ment exportra, ma ennek csupán az egyötödéről beszélhetünk. Csökken a termelés, ugyanakkor nő az import. Pedig nincs az a mennyiség, amit ne lehetne eladni, ugyanis évente 6-10 százalékkal nő a világ gyógynövényfogyasztása.

hirdetes

Ráadásul vannak olyan növényeink, amelyek csak nálunk találhatók meg, ezért ezek hungarikumnak számítanak. Jól felszerelt és felkészült laboratóriumi hálózat áll készen, hogy az egyes tételeket megvizsgálja, és védjeggyel ellátott, kiváló minőségű termék kerüljön a piacra. Mindenkinek érdeke lenne, ha fellendülne az ágazat: először is több tízezer embernek adhatna munkát a gyűjtés, a termesztés és a feldolgozás.
hirdetes

Ma csupán néhány tucat feldolgozóüzem működik az országban, de akár ötször, tízszer több is megélhetne a piacon. A gyógynövényfogyasztás a társadalombiztosítás érdeke is, hiszen az egészség fenntartását, betegségek megelőzését szolgálja. Az abból származó export- és egyéb bevételek az államkasszát is bővíthetnék.

Mit csináljon az, aki ezzel szeretne foglalkozni? Nos, először is oktatáson, továbbképzéseken kell részt vennie, hiszen akár a gyűjtés, akár a termesztés speciális ismereteket igényel.

Forrás: EU-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Szekszárdi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szekszárd Széchenyi u. 54-58. 7100 Magyarország Tovább

42/2006. (V. 31.) FVM rendelet

a vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV.... Tovább

Tovább a lexikonra