Így kell felkészíteni a gyepet a télre

hirdetes

Gyep előkészítése télre – Így kell előkészíteni a pázsitot télre!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A pázsit téli előkészítése jelentheti a különbséget a gyenge minőségű tavaszi gyep és az egészséges, életerős gyep között. Sok helyen nincs szükség a gyep téli gondozására. Egyszerűen hagyjuk, hogy aludjon, és hagyjuk, hogy a hó ellepje. Mielőtt azonban ez megtörténne, tegyünk lépéseket a gyep téliesítésére a jobb növekedés érdekében a következő évben.

téliesítés

A pázsit teleltetése


Mielőtt a fű alvó állapotba kerül, és a szezonban leáll, számos fontos lépés van, amelyek felkészítik a télre és a következő vegetációs időszakra. Nézd meg hogyan tudod felkészíteni a pázsitot a télre, hogy a következő szezonban kizöldelljen!

1.    Levegőztetés

Minden pázsitot néhány évente szellőztetni kell, és ősszel itt az ideje. Ez a folyamat kissé feltöri a talajt, és több oxigént enged a gyökerekhez.


2.    Termékenyítés

Az ősz a megfelelő idő arra is, hogy műtrágyát vessünk le, hogy a fű egészséges legyen a tél beköszöntével. A gyökerek nyugalmi állapotban tárolják ezeket a tápanyagokat, és tavasszal, amikor elérkezik a növekedés ideje, megcsapolják őket. 


3.    Nyírás hosszan

Folytassuk a gyep nyírását, miközben az folyamatosan nő, de úgy állítsuk be, hogy a fű magassága hosszabb legyen, körülbelül nyolc centiméter vagy magasabb. Végezz még egy utolsó kaszálást, mielőtt az igazi nyugalmi állapot beállna. Ha a fű túl hosszú, amikor hóval borítja, sebezhetővé válik a gombás betegségek ellen.

hirdetes
hirdetes


4.    Lehullott levelek összeszedése

Ha a levelek túl sokáig maradnak a füvön, mielőtt beállna a nyugalmi állapot, megölhetik a pázsitot, és kásás szennyeződéssé is válhatnak. Egész ősszel gereblyézzük és szedjük össze a leveleket komposztálás céljából.

5.    Újra füvesítés

Az ősz jó alkalom a gyepen lévő csupasz foltok újravetésére, mert hűvösebb és nedvesebb az idő. Víz szükség szerint ebben az időben már éri. Melegebb éghajlaton, ahol a fű télen zöldebb marad, öntözzük, ha az időjárás különösen meleg vagy száraz. A pázsitnak nem kell annyi, mint nyáron, de némi öntözés segít megőrizni az egészségét.

6.    Vess téli füvet

Meleg vidékeken hagyhatjuk a pázsitot nyugalmi állapotban, és időnkénti öntözéssel hagyjuk úgy, ahogy van, vagy vethetünk téli füvet. A zöld pázsit télen vonzó, de folyamatos karbantartást igényel. Vessünk el olyasmit, mint az őszi rozs, amely gyorsan növekszik, és kizöldíti a gyepet.


Te szoktad a füvet is téliesíteni? Nem? Akkor itt az ideje, ugyanis lehet, hogy ez okozza a nyári pázsit problémáidat! Nincs is szebb mint egy egész szezonban zöldellő szép kerti pázsit, amiért ezt a 6 lépést igazán egyszerű betartani!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-27

5 tipp, amitől kevesebb gaz nő a fű között

Néhány egyszerű tipp segítségével csökkentheted a gazok számát a gyepen. Íme 5 tipp, amit követve kevesebb gaz nő a fű között, és szebb lesz a kerted.

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

2023-05-23

Ezt az 5 csodaszép nyári virágot júniusban is elöltetheted

Virágot szeretnél ültetni még a nyárra? Milyen virágokat ültess júniusban? Mutatjuk a legszebb júniusi virágokat, amik kerted valóságos ékei lehetnek!

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elszámolóár

olyan, a könyvvitelben alkalmazott, belső használatú egységár, amelyet az áru-, az anyag-... Tovább

álcázás

az —>anyanevelés sajátos módszere: a méhész a munkásálcát tágasabb sejtbe helyezi... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás