Így kell felkészíteni a gyepet a télre

hirdetes

Gyep előkészítése télre – Így kell előkészíteni a pázsitot télre!

ZH

A pázsit téli előkészítése jelentheti a különbséget a gyenge minőségű tavaszi gyep és az egészséges, életerős gyep között. Sok helyen nincs szükség a gyep téli gondozására. Egyszerűen hagyjuk, hogy aludjon, és hagyjuk, hogy a hó ellepje. Mielőtt azonban ez megtörténne, tegyünk lépéseket a gyep téliesítésére a jobb növekedés érdekében a következő évben.

téliesítés

A pázsit teleltetése


Mielőtt a fű alvó állapotba kerül, és a szezonban leáll, számos fontos lépés van, amelyek felkészítik a télre és a következő vegetációs időszakra. Nézd meg hogyan tudod felkészíteni a pázsitot a télre, hogy a következő szezonban kizöldelljen!

1.    Levegőztetés

Minden pázsitot néhány évente szellőztetni kell, és ősszel itt az ideje. Ez a folyamat kissé feltöri a talajt, és több oxigént enged a gyökerekhez.


2.    Termékenyítés

Az ősz a megfelelő idő arra is, hogy műtrágyát vessünk le, hogy a fű egészséges legyen a tél beköszöntével. A gyökerek nyugalmi állapotban tárolják ezeket a tápanyagokat, és tavasszal, amikor elérkezik a növekedés ideje, megcsapolják őket. 


3.    Nyírás hosszan

Folytassuk a gyep nyírását, miközben az folyamatosan nő, de úgy állítsuk be, hogy a fű magassága hosszabb legyen, körülbelül nyolc centiméter vagy magasabb. Végezz még egy utolsó kaszálást, mielőtt az igazi nyugalmi állapot beállna. Ha a fű túl hosszú, amikor hóval borítja, sebezhetővé válik a gombás betegségek ellen.

hirdetes
hirdetes


4.    Lehullott levelek összeszedése

Ha a levelek túl sokáig maradnak a füvön, mielőtt beállna a nyugalmi állapot, megölhetik a pázsitot, és kásás szennyeződéssé is válhatnak. Egész ősszel gereblyézzük és szedjük össze a leveleket komposztálás céljából.

5.    Újra füvesítés

Az ősz jó alkalom a gyepen lévő csupasz foltok újravetésére, mert hűvösebb és nedvesebb az idő. Víz szükség szerint ebben az időben már éri. Melegebb éghajlaton, ahol a fű télen zöldebb marad, öntözzük, ha az időjárás különösen meleg vagy száraz. A pázsitnak nem kell annyi, mint nyáron, de némi öntözés segít megőrizni az egészségét.

6.    Vess téli füvet

Meleg vidékeken hagyhatjuk a pázsitot nyugalmi állapotban, és időnkénti öntözéssel hagyjuk úgy, ahogy van, vagy vethetünk téli füvet. A zöld pázsit télen vonzó, de folyamatos karbantartást igényel. Vessünk el olyasmit, mint az őszi rozs, amely gyorsan növekszik, és kizöldíti a gyepet.


Te szoktad a füvet is téliesíteni? Nem? Akkor itt az ideje, ugyanis lehet, hogy ez okozza a nyári pázsit problémáidat! Nincs is szebb mint egy egész szezonban zöldellő szép kerti pázsit, amiért ezt a 6 lépést igazán egyszerű betartani!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-05

Levéltakarítás egyszerűen: 4 tipp az őszi levelek komposztálásához

Ahelyett, hogy az őszi leveleket egy szemeteszsákba raknátok, inkább használjátok komposztnak! Itt van 4 tipp a levelek egyszerű és gyors komposztálásához!

2022-09-12

Őszi gyepápolás – 5 szakértői tipp a fű karbantartásához

Az őszi gyepápolás olyasvalami, amit gyakran figyelmen kívül hagynak, de a jó gyakorlatok nagy változást hozhatnak télen, és különösen kora tavasszal!

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

További cikkek ebben a témában


Újhelyi Imre Vegyipari Szakközépiskola, Szaktanácsadó és Továbbképzõ Intézet

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Szentlõrinc... Tovább

Gyomirtó Callisto 4 SC

A Callisto - a kukorica gyomirtásában fogalommá vált atrazin hatóanyag bevezetése óta - az... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás