Így kell felkészíteni a gyepet a télre

Gyep előkészítése télre – Így kell előkészíteni a pázsitot télre!

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A pázsit téli előkészítése jelentheti a különbséget a gyenge minőségű tavaszi gyep és az egészséges, életerős gyep között. Sok helyen nincs szükség a gyep téli gondozására. Egyszerűen hagyjuk, hogy aludjon, és hagyjuk, hogy a hó ellepje. Mielőtt azonban ez megtörténne, tegyünk lépéseket a gyep téliesítésére a jobb növekedés érdekében a következő évben.

téliesítés

A pázsit teleltetése


Mielőtt a fű alvó állapotba kerül, és a szezonban leáll, számos fontos lépés van, amelyek felkészítik a télre és a következő vegetációs időszakra. Nézd meg hogyan tudod felkészíteni a pázsitot a télre, hogy a következő szezonban kizöldelljen!

1.    Levegőztetés

Minden pázsitot néhány évente szellőztetni kell, és ősszel itt az ideje. Ez a folyamat kissé feltöri a talajt, és több oxigént enged a gyökerekhez.


2.    Termékenyítés

Az ősz a megfelelő idő arra is, hogy műtrágyát vessünk le, hogy a fű egészséges legyen a tél beköszöntével. A gyökerek nyugalmi állapotban tárolják ezeket a tápanyagokat, és tavasszal, amikor elérkezik a növekedés ideje, megcsapolják őket. 


3.    Nyírás hosszan

Folytassuk a gyep nyírását, miközben az folyamatosan nő, de úgy állítsuk be, hogy a fű magassága hosszabb legyen, körülbelül nyolc centiméter vagy magasabb. Végezz még egy utolsó kaszálást, mielőtt az igazi nyugalmi állapot beállna. Ha a fű túl hosszú, amikor hóval borítja, sebezhetővé válik a gombás betegségek ellen.


4.    Lehullott levelek összeszedése

Ha a levelek túl sokáig maradnak a füvön, mielőtt beállna a nyugalmi állapot, megölhetik a pázsitot, és kásás szennyeződéssé is válhatnak. Egész ősszel gereblyézzük és szedjük össze a leveleket komposztálás céljából.

5.    Újra füvesítés

Az ősz jó alkalom a gyepen lévő csupasz foltok újravetésére, mert hűvösebb és nedvesebb az idő. Víz szükség szerint ebben az időben már éri. Melegebb éghajlaton, ahol a fű télen zöldebb marad, öntözzük, ha az időjárás különösen meleg vagy száraz. A pázsitnak nem kell annyi, mint nyáron, de némi öntözés segít megőrizni az egészségét.

6.    Vess téli füvet

Meleg vidékeken hagyhatjuk a pázsitot nyugalmi állapotban, és időnkénti öntözéssel hagyjuk úgy, ahogy van, vagy vethetünk téli füvet. A zöld pázsit télen vonzó, de folyamatos karbantartást igényel. Vessünk el olyasmit, mint az őszi rozs, amely gyorsan növekszik, és kizöldíti a gyepet.


Te szoktad a füvet is téliesíteni? Nem? Akkor itt az ideje, ugyanis lehet, hogy ez okozza a nyári pázsit problémáidat! Nincs is szebb mint egy egész szezonban zöldellő szép kerti pázsit, amiért ezt a 6 lépést igazán egyszerű betartani!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biometriai regresszió

azt fejezi ki, hogy egyes változók statisztikusán milyen irányban és milyen mértékben... Tovább

hemosziderin

a vörösvérsejteknek a szövetekben történt szétesésekor és a hemoglobin bomlásakor... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert Kertészet