Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron? Gyep öntözés tudnivalók

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Azzal minden gyeptulajdonos tisztában van, hogy a pázsitnak rendszeres vízutánpótlásra van szüksége, hogy egészséges és gyönyörű maradjon. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor öntözöd a füvet kertedben. Ha például nem kap elegendő vizet, a fű gyökérzete nem nő majd elég mélyre, ami problémákhoz vezet a nyári szezon során. Ha pedig az öntözőrendszer az órákban is bekapcsolva marad, akkor a gyep túl nyirkossá válik, ami penészesedéshez és betegségekhez vezethet. Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Lássuk!

Milyen gyakran kell locsolni a gyepet nyáron?

Mikor kell öntözni a gyepet?

Ha a fű szürkének vagy fakónak tűnik, akkor ideje megöntözni. Továbbá, ha a gyepen lépkedve lábnyomaid sokáig meglátszanak a fűben, akkor a fűszálakban nincs elegendő nedvesség, hogy újra kiegyenesedjenek – tehát vízre van szükségük.

Melyik napszakban öntözzem a gyepet?

A legjobb időszak a fű öntözésére napkelte után, de délelőtt 10 óra előtt van. Ekkor az idő még nem túl meleg és általában a szél sem olyan erős, tehát a fű gyökereinek több ideje van felszívni a vizet, mielőtt az elpárologna.

Ez persze nem mindenkinek fér bele az idejébe, de a délutáni órákban is elvégezheted az öntözést, valamikor 16:00 és 18:00 között. Ilyenkor a fűnek lesz ideje sötétedés előtt megszáradni. A későbbi órákban a gyep vizes maradhat, és ilyenkor fokozódik a betegségek kockázata.
Ha egyáltalán nem érsz rá a rendszeres öntözésre, akkor használj automatikus, időzített rendszert erre a feladatra.

Mennyi vízzel öntözzem a gyepet?

Fontos, hogy nem kell minden egyes nap locsolnod a gyepet. A fűnek durván 2,5-3,5 cm vízre van szüksége heti szinten, ami érkezhet eső vagy mesterséges öntözés formájában is.

Addig öntözd a gyepet, amíg a talaj felső 15-20 cm-e be nem nyirkosodik, ami elegendő vizet kell biztosítson a fű számára. Ez nagyjából biztosítja majd 2,5 cm vizet, amire a fűnek szüksége van.

Ez a mennyiség érkezhet egy alkalommal, vagy két alkalomra szétosztva a hét során.

Honnan lehet tudni, hogy elég vizet kapott-e a gyep?

Ellenőrizd a talajt 15 percenként az első öntözésed során, hogy kiderítsd, mennyi ideig kell locsolnod, hogy kellően átnedvesedjen. Használj ehhez egy ásót vagy csavarhúzót, és jegyezd fel, hogy mikor éri el a víz a 15 cm mélységet. Ennyi ideig kell öntöznöd a gyepet egy-egy alkalommal.

Ha öntözőrendszert használsz, akkor ez valamivel tovább tart majd, de szintén csak egyszer kell lemérned a szükséges időtartamot.

Helyezz tiszta, üres konzervdobozokat a gyepre, és mérd meg, hogy mennyi idő alatt gyűlik össze bennük 2,5 cm víz. Ez különösen akkor segíthet, ha öntözőrendszert használsz. Fontos észben tartani, hogy az öntözők nem egyenletes mértékben terítik szét a vizet a gyepen, ezért használj több konzervdobozt is, és számolj átlagot a mért időtartamokból.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

döntéselmélet

a gazd. tevékenységek közül a legjobb megoldással, ill. annak kiválasztásával foglalkozik. A... Tovább

zárvatermők (Angiospermatophyta)

a növényvilág legfejlettebb törzse. A magkezdeményt a termőlevelekből kialakult zárt termő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Növénytermesztés Növényvédelem