Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron? Gyep öntözés tudnivalók

hirdetes

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

VN

Azzal minden gyeptulajdonos tisztában van, hogy a pázsitnak rendszeres vízutánpótlásra van szüksége, hogy egészséges és gyönyörű maradjon. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor öntözöd a füvet kertedben. Ha például nem kap elegendő vizet, a fű gyökérzete nem nő majd elég mélyre, ami problémákhoz vezet a nyári szezon során. Ha pedig az öntözőrendszer az órákban is bekapcsolva marad, akkor a gyep túl nyirkossá válik, ami penészesedéshez és betegségekhez vezethet. Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Lássuk!

Milyen gyakran kell locsolni a gyepet nyáron?

Mikor kell öntözni a gyepet?

Ha a fű szürkének vagy fakónak tűnik, akkor ideje megöntözni. Továbbá, ha a gyepen lépkedve lábnyomaid sokáig meglátszanak a fűben, akkor a fűszálakban nincs elegendő nedvesség, hogy újra kiegyenesedjenek – tehát vízre van szükségük.

Melyik napszakban öntözzem a gyepet?

A legjobb időszak a fű öntözésére napkelte után, de délelőtt 10 óra előtt van. Ekkor az idő még nem túl meleg és általában a szél sem olyan erős, tehát a fű gyökereinek több ideje van felszívni a vizet, mielőtt az elpárologna.

Ez persze nem mindenkinek fér bele az idejébe, de a délutáni órákban is elvégezheted az öntözést, valamikor 16:00 és 18:00 között. Ilyenkor a fűnek lesz ideje sötétedés előtt megszáradni. A későbbi órákban a gyep vizes maradhat, és ilyenkor fokozódik a betegségek kockázata.

hirdetes
Ha egyáltalán nem érsz rá a rendszeres öntözésre, akkor használj automatikus, időzített rendszert erre a feladatra.

Mennyi vízzel öntözzem a gyepet?

Fontos, hogy nem kell minden egyes nap locsolnod a gyepet. A fűnek durván 2,5-3,5 cm vízre van szüksége heti szinten, ami érkezhet eső vagy mesterséges öntözés formájában is.

hirdetes

Addig öntözd a gyepet, amíg a talaj felső 15-20 cm-e be nem nyirkosodik, ami elegendő vizet kell biztosítson a fű számára. Ez nagyjából biztosítja majd 2,5 cm vizet, amire a fűnek szüksége van.

Ez a mennyiség érkezhet egy alkalommal, vagy két alkalomra szétosztva a hét során.

Honnan lehet tudni, hogy elég vizet kapott-e a gyep?

Ellenőrizd a talajt 15 percenként az első öntözésed során, hogy kiderítsd, mennyi ideig kell locsolnod, hogy kellően átnedvesedjen. Használj ehhez egy ásót vagy csavarhúzót, és jegyezd fel, hogy mikor éri el a víz a 15 cm mélységet. Ennyi ideig kell öntöznöd a gyepet egy-egy alkalommal.

Ha öntözőrendszert használsz, akkor ez valamivel tovább tart majd, de szintén csak egyszer kell lemérned a szükséges időtartamot.

Helyezz tiszta, üres konzervdobozokat a gyepre, és mérd meg, hogy mennyi idő alatt gyűlik össze bennük 2,5 cm víz. Ez különösen akkor segíthet, ha öntözőrendszert használsz. Fontos észben tartani, hogy az öntözők nem egyenletes mértékben terítik szét a vizet a gyepen, ezért használj több konzervdobozt is, és számolj átlagot a mért időtartamokból.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

2022-06-01

Így lehet gyönyörű fehér pázsitod, ha segítségül hívod a lóherét

Te is szeretnél egy kis extrát vinni a talajtakaródba, sőt, szeretnéd, ha strapabíróbb lenne? Hívd segítségül a fehérvirágú lóherét és ragyogjon a kerted!

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

További cikkek ebben a témában


díjugratás

versenyszám, amelynek során a verseny kiírásától függő magasságú akadályokat kell a... Tovább

egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Növénytermesztés Növényvédelem