Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron? Gyep öntözés tudnivalók

hirdetes

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Azzal minden gyeptulajdonos tisztában van, hogy a pázsitnak rendszeres vízutánpótlásra van szüksége, hogy egészséges és gyönyörű maradjon. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor öntözöd a füvet kertedben. Ha például nem kap elegendő vizet, a fű gyökérzete nem nő majd elég mélyre, ami problémákhoz vezet a nyári szezon során. Ha pedig az öntözőrendszer az órákban is bekapcsolva marad, akkor a gyep túl nyirkossá válik, ami penészesedéshez és betegségekhez vezethet. Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Lássuk!

Milyen gyakran kell locsolni a gyepet nyáron?

Mikor kell öntözni a gyepet?

Ha a fű szürkének vagy fakónak tűnik, akkor ideje megöntözni. Továbbá, ha a gyepen lépkedve lábnyomaid sokáig meglátszanak a fűben, akkor a fűszálakban nincs elegendő nedvesség, hogy újra kiegyenesedjenek – tehát vízre van szükségük.

Melyik napszakban öntözzem a gyepet?

A legjobb időszak a fű öntözésére napkelte után, de délelőtt 10 óra előtt van. Ekkor az idő még nem túl meleg és általában a szél sem olyan erős, tehát a fű gyökereinek több ideje van felszívni a vizet, mielőtt az elpárologna.

Ez persze nem mindenkinek fér bele az idejébe, de a délutáni órákban is elvégezheted az öntözést, valamikor 16:00 és 18:00 között. Ilyenkor a fűnek lesz ideje sötétedés előtt megszáradni. A későbbi órákban a gyep vizes maradhat, és ilyenkor fokozódik a betegségek kockázata.

hirdetes
Ha egyáltalán nem érsz rá a rendszeres öntözésre, akkor használj automatikus, időzített rendszert erre a feladatra.

Mennyi vízzel öntözzem a gyepet?

Fontos, hogy nem kell minden egyes nap locsolnod a gyepet. A fűnek durván 2,5-3,5 cm vízre van szüksége heti szinten, ami érkezhet eső vagy mesterséges öntözés formájában is.

hirdetes

Addig öntözd a gyepet, amíg a talaj felső 15-20 cm-e be nem nyirkosodik, ami elegendő vizet kell biztosítson a fű számára. Ez nagyjából biztosítja majd 2,5 cm vizet, amire a fűnek szüksége van.

Ez a mennyiség érkezhet egy alkalommal, vagy két alkalomra szétosztva a hét során.

Honnan lehet tudni, hogy elég vizet kapott-e a gyep?

Ellenőrizd a talajt 15 percenként az első öntözésed során, hogy kiderítsd, mennyi ideig kell locsolnod, hogy kellően átnedvesedjen. Használj ehhez egy ásót vagy csavarhúzót, és jegyezd fel, hogy mikor éri el a víz a 15 cm mélységet. Ennyi ideig kell öntöznöd a gyepet egy-egy alkalommal.

Ha öntözőrendszert használsz, akkor ez valamivel tovább tart majd, de szintén csak egyszer kell lemérned a szükséges időtartamot.

Helyezz tiszta, üres konzervdobozokat a gyepre, és mérd meg, hogy mennyi idő alatt gyűlik össze bennük 2,5 cm víz. Ez különösen akkor segíthet, ha öntözőrendszert használsz. Fontos észben tartani, hogy az öntözők nem egyenletes mértékben terítik szét a vizet a gyepen, ezért használj több konzervdobozt is, és számolj átlagot a mért időtartamokból.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ikra

a nőstény halak termékenyítésre képes (érett) vagy megtermékenyített petesejtje. Némely... Tovább

jak (yak, Poephagus [Bos] grunniens)

a —>szarvasmarha-félek családjába tartozó, Közép-Ázsia magas hegyei között,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Növénytermesztés Növényvédelem