Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron? Gyep öntözés tudnivalók

hirdetes

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Azzal minden gyeptulajdonos tisztában van, hogy a pázsitnak rendszeres vízutánpótlásra van szüksége, hogy egészséges és gyönyörű maradjon. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mikor öntözöd a füvet kertedben. Ha például nem kap elegendő vizet, a fű gyökérzete nem nő majd elég mélyre, ami problémákhoz vezet a nyári szezon során. Ha pedig az öntözőrendszer az órákban is bekapcsolva marad, akkor a gyep túl nyirkossá válik, ami penészesedéshez és betegségekhez vezethet. Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Lássuk!

Milyen gyakran kell locsolni a gyepet nyáron?

Mikor kell öntözni a gyepet?

Ha a fű szürkének vagy fakónak tűnik, akkor ideje megöntözni. Továbbá, ha a gyepen lépkedve lábnyomaid sokáig meglátszanak a fűben, akkor a fűszálakban nincs elegendő nedvesség, hogy újra kiegyenesedjenek – tehát vízre van szükségük.

Melyik napszakban öntözzem a gyepet?

A legjobb időszak a fű öntözésére napkelte után, de délelőtt 10 óra előtt van. Ekkor az idő még nem túl meleg és általában a szél sem olyan erős, tehát a fű gyökereinek több ideje van felszívni a vizet, mielőtt az elpárologna.

Ez persze nem mindenkinek fér bele az idejébe, de a délutáni órákban is elvégezheted az öntözést, valamikor 16:00 és 18:00 között. Ilyenkor a fűnek lesz ideje sötétedés előtt megszáradni. A későbbi órákban a gyep vizes maradhat, és ilyenkor fokozódik a betegségek kockázata.

hirdetes
Ha egyáltalán nem érsz rá a rendszeres öntözésre, akkor használj automatikus, időzített rendszert erre a feladatra.

Mennyi vízzel öntözzem a gyepet?

Fontos, hogy nem kell minden egyes nap locsolnod a gyepet. A fűnek durván 2,5-3,5 cm vízre van szüksége heti szinten, ami érkezhet eső vagy mesterséges öntözés formájában is.

hirdetes

Addig öntözd a gyepet, amíg a talaj felső 15-20 cm-e be nem nyirkosodik, ami elegendő vizet kell biztosítson a fű számára. Ez nagyjából biztosítja majd 2,5 cm vizet, amire a fűnek szüksége van.

Ez a mennyiség érkezhet egy alkalommal, vagy két alkalomra szétosztva a hét során.

Honnan lehet tudni, hogy elég vizet kapott-e a gyep?

Ellenőrizd a talajt 15 percenként az első öntözésed során, hogy kiderítsd, mennyi ideig kell locsolnod, hogy kellően átnedvesedjen. Használj ehhez egy ásót vagy csavarhúzót, és jegyezd fel, hogy mikor éri el a víz a 15 cm mélységet. Ennyi ideig kell öntöznöd a gyepet egy-egy alkalommal.

Ha öntözőrendszert használsz, akkor ez valamivel tovább tart majd, de szintén csak egyszer kell lemérned a szükséges időtartamot.

Helyezz tiszta, üres konzervdobozokat a gyepre, és mérd meg, hogy mennyi idő alatt gyűlik össze bennük 2,5 cm víz. Ez különösen akkor segíthet, ha öntözőrendszert használsz. Fontos észben tartani, hogy az öntözők nem egyenletes mértékben terítik szét a vizet a gyepen, ezért használj több konzervdobozt is, és számolj átlagot a mért időtartamokból.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

2022-12-21

Károsíthatja a pázsitot a hó? - Téli gyepjavítási tippek, amelyekre most szükséged van

Ahogy beköszönt a hideg, a kertészek tippjeikkel segítik a gyep védelmét fagyos hőmérsékleten. De itt a válasz arra, hogy vajon a hó károsítja-e a gyepet?

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Mecomorn 750 SL

Gyomirtó permetező szer kalászosok, szőlő, gyümölcs, len, római kamilla és rét-legelő... Tovább

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2008. (VI. 5.) közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2008. (VI. 5.) közleménye a 33/2008. (III. 27.) FVM... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Növénytermesztés Növényvédelem