Tavaszi kertgondozás: keltsd életre a gyepet

Így keltsd életre tavasszal az otthoni gyepet

SzSz, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tavasszal ismét elkezdődhet a kertészkedés, így a gyepünket is ilyenkor érdemes újra életre kelteni. Hoztunk pár tippet, hogyan teheted meg ezt gyorsan.

Tavaszi kertgondozás: keltsd életre a gyepet

Mindenki szeretne otthonába gyönyörű zöld gyepet, amelytől otthonunk sokkal kellemesebb és rendezettebb hangulatot áraszt. De mi az angol gyep titka? A részletekben rejlik minden!

Rendszeres fűnyírás

Hetente minimum egyszer érdemes nyírni az otthoni füvet, de minél többször jut rá időnk, annál szebb lesz. A fűnyírásánál azonban érdemes odafigyelni, hogy éles nyíróeszközzel dolgozzunk, akár motoros akár kézi szerszámunk van. Az életlen eszközök csak megnyirbálják a gyepet, amely során csak tépni fogja azt, így könnyen besárgulhat a teteje. Ezt mi sem szeretnénk! Talán a kisebb otthonok esetén a hengerkéses fűnyíró a legjobb választás, bár ezt mindenki maga dönti el. A lényeg: figyeljünk oda az éles vágófejre.

Gyepszellőztetés

Ezt a módszert a fű gyökerei miatt érdemes megtenni, hiszen az öntözés és a taposás következtében a talaj betömörödhet, ezáltal a gyökerek nem fejlődnek. A betömörödés az elhalt szálakból és mohákból tevődik össze, amelyeket miatt érdemes a gyepszellőztetést elvégezni, ha szép füvet szeretnénk az otthoni kertben. Kapható kézi és elektromos gyepszellőztető is, amely segít a összeszedni az elhalt szálakat és elvágja a fű gyökereit, amely által újak nőhetnek. Ha nem szeretnénk túl költséges megoldást, egy egyszerű gereblyével is megoldható a gyepszellőztetés. 

Gyepszellőzető

 

A fűnek is kell a tápanyag

Ahogyan otthoni növényeinkre is odafigyelünk, a gyepnek is meg kell adni a kellő gondoskodást tápanyag utánpótlás formájában. A fűféléknek egyaránt szüksége van a fejlődéshez tápanyagokra, így évente egyszer, leginkább tavasszal ezt érdemes elvégezni. A kertészeti üzletekben többféle termék elérhető a gyep gondozására, szinte bármelyik márkát választhatjuk. A tápanyag pótlás lényege, hogy egyenletesen oszlassuk el a füvön, hogy elkerüljük a gyep kiégését. 

Gazolni kell

Bár a legtöbb gyomot a fűnyírással el tudjuk pusztítani, illetve gyomirtó segítségével. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor sajnos még ezek ellenére is előbújnak a kisebb gazok a fűszálak között. Ezeket jobb, ha gyökerestől kiszedjük kiskéssel, vagy ásóval, így biztosan nem fognak visszatérni. Legyünk résen, és folyamatosan figyeljük a felbukkanó gyomokat, hiszen gyorsan elszaporodhatnak a gyep között. 

Öntözés 

Ugyan tavasszal az idő csapadékosabb, így talán nem kell annyit locsolnunk a gyepet. Azért érdemes figyelni az időjárás előrejelzéseket, és ha nem találjuk nedvesnek a talajt, locsoljuk át a gyepet. A nyári locsolást pedig inkább az esti órákra időzítsük, hiszen így nincs elpárolgás, eláltal a talaj és a növények sokkal több tápanyag felvitelére képes. Napközben pedig semmiképpen se locsoljunk, hiszen a fű kiéghet!

Ne feledd: Gondozd és adj időt az otthoni gyepnek, és hidd el, megéri a sok erőfeszítés! A szomszédok és az ismerősök is mind irigykedni fognak a csodás zöld gyepedre. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bálagyűjtés gépei

a tarlóra helyezett ->bálák összeszedésére, ill. a —>bálázógépek által készített... Tovább

cukorrépa növényvédelmi technológiája

a növényvédelmi kezelések végrehajtása a legtöbb károsítónál az előrejelzésekre épül.... Tovább

Tovább a lexikonra