Relationship between the preference of animals for certain grass species
and their quality parameters
Summary
The Department of Grassland Management of the Faculty of Agricultural Sciences of Szent lstván Univesity carried out comprehensive surveys under the leadership of Professor Zoltán Barcsák to examine the popularity of various species of grasses and legumes in grasslands. Since 1978, a large number of experiments have been carried out with various species of animals. In this study, data originating from the Boldva area are, evaluated, where grazing experiments were carried out with Hereford F1 cattle, and where the most detailed data of all the experiments were obtained. The aim of the research was to evaluate the data from new aspects to find an explanation of the preferences of animals, published earlier, with the help of regression analysis.
The results of the regression analysis show that the grazing behaviour of animals is affected by various factors, which differ for different species. In the case of the most popular plants some characteristics, show a close relationship with the popularity of the plants: the fibre content and digestibility of the plant, and the ratio of fibres and proteins in the plant. These characteristics are in linear relationship with the change in phenological phase, i. c. with the aging of the plants. In the case of non-preferred species, grazing behaviour cannot be explained reliably by the characteristics examined.
Bevezetés és irodalmi áttekintés
Az állattartásban a költségeknek közel kétharmadát a takarmányozási költségek teszik ki. Könnyen belátható, milyen fontos az alaptakarmányok minősége a kérődző állatok tartásában. A különböző állatfajok azonban eltérő követelményeket támasztanak a legelőn termő takarmánnyal szemben.
Ha a legelő állatoknak lehetőséguk van rá, akkor válogatva legelnek. Különböző fajokat más-más rnennyiségben fogyasztanak, illetve bizonyos fajokat egyáltalán nem legelnek le. Milimonka et al. (1998) kísérletekkel bizonyították, hogy azon a legelőszakaszon válogattak nagyobb mértékben az állatok, ahol több volt a rendelkezésre álló takarmány. Schlitz és Schnyder (1998) a takarmány térbeli heterogenitása és az állatok takarmányfogyasztása közötti osszefüggést vizsgálva megállapította, hogy a legelő állatok bőséges takarmánykínálat mellett a takarmány 50%-át nem legelték le. Szűkös takarmánykínálat esetén az eredmények szerint csak kb. 10 %-ot nem fogyasztottak el. Ivins (1952) véleménye szerint az ízletesség létesít kapcsolatot az állat és a legelő között. Megítélése szerint az ízletesség fontosabb, mint a tápérték.
A legelési viselkedés vizsgálatánál nagyon fontos kérdés, hogy milyen tényezők befolyásolják azt. Voisin (1968) szerint az íz, az illat és a látvány, valamint az állati ösztön azok a faktorok, amelyek vezérlik az állatokat a kü1önböző növények kiválasztásakor. Több szerző megállapította, hogy a juhok az édes és a savanyú ízeket részesítik előnyben (Goatscher és Church 1970, Szahó 1979, 1981, Herold és favor 1984). Az egyes növények közötti választást Bell et al. (1979) szerint az illat befolyásolja leginkább.
A szakirodalomban nagyon különböző, esetenként egymásnak ellentmondó véleményeket találunk a növények ízletességének, kedveltségének befolyásoló tényezőiről. Ez érthető is, hiszen sok tényező, a növényeknek és a környezetnek sok tulajdonsága szóba jöhet. Ezért is fontos, hogy a közölt eredmények értelmezésekor vegyük figyelembe, milyen ökológiai körülmények között történtek a vizsgálatok. A magyarországi legelők adottságaitól nagyon eltérő helyeken született eredményeket csak bizonyos tényezőknél lehet összehasonlítási alapnak tekinteni.
Brouwer (1962) szerint nagyon fontos szerepe van az ízletességben annak is, milyen mennyiségben állnak rendelkezésre az egyes növényfajok a legelőn. Hangsú1yozza továbbá a növények fejlődési stádiumának jelentős befolyását a kedveltségre. Ivins (1952) is megerősíti a növények fejlődési fázisának szerepét az ízletességben. Megállapította, hogy a füvek ízletessége a vegetációs idő során változik. A változás olyan nagy mértékű, hogy az első helyről az utolsóra is kerülhet ugyanaz a növény. Vannak olyan növények, amelyeket bármikor szívesen legelnek a szarvasmarhák, de vannak olyanok is, amelyek ízletessége nagyon változó. Mindezek alapjan ízletességi indexet képezett. Ennek nyomán Magyarországon is kialakították az úgynevezett kedveltségi indexet (Horváth et al. 1984). A számítás során a növény szagát, az ember által megállapított ízét és az ízletességet leginkább csökkentő tényezőt veszik figyelembe.
A gyepnövények ízletességét befolyásoló tényezők hatását néhány szerző összefüggésvizsgálatokkal is alátámasztotta. Milimonka et al. (1998) szerint a húshasznú anyatehenek a 26-28% ADF és 16-20% nyersfehérje-tartalmú takarmányt részesítették előnyben. Schlitz és Schnyder (1998) megállapítása szerint a takarmányfogyasztás csak akkor van igazolható összefüggésben a takarmány nitrogén- és NDF-tartalmával, ha takarmánytúlkínálat van.
A nemzetközi szakirodalomban még sok egyéb tényező (növénymagasság, legeltetési mód, trágyázás, a takarmányminőség egyes összetevői stb.) hatásáról lehet olvasni, melyek ismertetésétől eltekintünk.
A gödöllői kutatók által 1978 óta folytatott legeltetési kisérletek elsősorban egyes pázsitfű- és pillangósvirágú fajok ízletességének, kedveltségi sorrendjének egyfajú telepítéssel történő megállapítására irányultak. A kísérletek eredményei a korábbi publikációk és konferenciákon elhangzott előadások alapján a szakmai közvélemény előtt ismertnek tekinthetők. A legeltetési kisérletek során azonban olyan adatgyüjtés is történt, arnelynek eredményeként a kialakult ízletességi sorrend magyarázatára is kísérletet tehetünk. A vizsgált adatok számítógépes feldolgozása, biometriai módszerekkel, regreszsziós analízissel történő kiértékelése lehetőséget nyújt az adatok új fajta elemzésére. Ebben a dolgozatban az összefüggés-vizsgálatok eredményeit emeljük ki, elemezzük részletesebben. Dolgozatunkkal ahhoz kivánunk hozzájárulni, hogy a legelő állatok válogatási viselkedését, egyes pázsitfű- és pillangósvirágú gyepalkotók kedveltségét magyarázó, befolyásoló tényezők köre bővüljön, és a takarmányminőség befolyásoló szerepe néhány tulajdonság esetében konkretizálódjon.
Anyag és módszer
A legeltetési kísérleteket 1978-tól Dr. Barcsák Zoltán irányításával végezték az akkori nevén (Gödöllői Agrártudományi Egyetem, ma Szent lstván Egyetern Gyepgazdálkodási Tanszékének dolgozói. A mostani értékeléshez felhasznált adatok a Boldván, 1978—1980 között h reford—magyartarka F1 fajtájú tehenekkel lefolytatott kisérletekből származnak.
A legeltetési kisérlet során 1978 őszén, Sajó-völgyi öntéstalajon telepített,
Az egy óra alatti átlagos harapásszám alapján állt össze az első gyepnövedékben vizsgált fajok kedveltségi rangsora.
vizsgálatának eredményei a harapásszám alapján az első növedékben
(Boldva, 1980. V. 4.-VI. 10.)
| A legeltetési idő egy órája alatti átlagos harapásszám (1) | |||||||
| V.4-5. | V. 12-13. | V. 19-20. | V. 26-27. | V1.2-3. | VL.9-10. | A hat |
|
Trifolium repens | 18 | 143 | 174 | 136 | 169 | 260 | 150 |
|
Festuca pratensis | 85 |
240 | 60 | 154 | 35 | 55 | 105 |
|
Lolium perenne | 87 | 242 | 174 | 282 | 268 | 172 | 204 |
|
Festuca arundinacea | 26 | 92 | 40 | 29 | 36 | 40 | 44 |
|
Bromus inermis | 62 | 205 | 354 | 353 | 136 | 54 | 192 |
|
Phalaris arundinacea | 28 | 32 | 47 | 75 | 194 | 112 | 81 |
|
Dactylis glomerata | 173 | 160 | 212 | 74 | 55 | 107 | 130 |
|
Lotus corniculatus | 108 | 143 | 329 | 355 | 308 | 225 | 245 |
|
Fesluca rubra | 64 | 110 | 42 | 19 | 15 | 85 | 56 |
|
Coronilla varia | 92 | 137 | 149 | 176 | 175 | 92 | 137 |
|
Poa pratensis var. angustifolia | 58 | 42 | 25 | 12 | 35 | 65 | 40 |
|
Phleum pratense | 218 | 261 | 290 | 224 | 233 | 227 | 242 |
|
Ph!eumn pralense 60%, Poa pratensis 20%, Lolium perenne 20%
A legeltetések előtt megtörtént a mintavétel a legelőn lévő takarmányból, parcellánként,
A biometriai módszerrel történő összefüggés-vizsgálatokat Pentium PC-vel, Microsoft Excel 97 program segítségével végeztük el. A kiértékelés, elemzés során Sváb (1981) szerint jártunk el.
Eredmények és következtetések
1. A vizsgált gyepalkotó pázsifű- és pillangósvirágú növényfajok kedveltsége
A vizsgált fajok kedveltségét befolyásoló tényezők értékelését rnegelőzően tekintsük át először magát az állatok által felállított kedveltségi sorrendet. Az 1. táblázatban közölt adatok Barcsák professzor korábbi publikációiból (Barcsák 1992, Barcsák et at. 1996, 1997, Tasi et at. 1999) ismertek lehetnek a szakmai közvétemény előtt. A legrészletesebb értékelésre az egy óra alatti harapásszám fajonkénti összehasonlítása ad lehetőséget. Megfigyelhető volt, hogy az állatok valóban válogatva legeltek, hiszen
A meg fiatal, leveles május eleji növényzet kedveltségét összehasonlíthatjuk a már elöregedett, május végi állapottal és a hat (hetenkénti) vizsgálati időszak átlagával. Ezek szerint átlagosan leginkább kedvelt növénynek tekinthetjük a Ph!eum pratense vezérnövényű keveréket, a Bromus inermis és a Lolium perenne pázsitfüvet, valamint a Lotus cornicu!atus pillangósvirágú fajt. A fenofázistól fuggetlenül nem kedvelték a legelőjószágok a Poa pratensis, a Festuca arundinacea, a Festuca rubra és a Phalaris arundinacea fajt.
A fenofázistól függően legerősebben ingadozott a Dacty!is glomerata és a Trifo!ium repens kedveltsége. A változás iránya a két fajnál ellenkező. A Dactylis g!omerata csak leveles állapotban volt kedvelt, a Triolium repens pedig öregedésével párhuzamosan vált egyre kedveltebbé.
A vizsgált növények közül tehát a legeltetett állatoknak legkedveltebb a Phleum pratense veérnövényű keverék volt, majd a Lotus corniculatus, a Lolium perenne es a Broinus intermis sorrend alakult ki. Ez azt mutatja, hogy a vegyes növényzet ízlik az állatoknak legjobban az első növedék különböző fejlődési fázisaiban.
3. táblázat. A kisérletekben vizsgál növények kedveltsége (a harapásszám alapján)
és néhány befolyásoló tényező közötti összefüggést mutató korre/ációs együttható (r) értékek
(Boldva, 1980. V. 4.-VI. 10.)
| Növény | Szerves anyagok emészt-. | Nyersros- | Nyersfehérje-tartalom | Csersav- | Cukor- | Nedveség | Fehérje-rost | Öregedés (9) |
Trifoliurn repens | 0.8009 | 0.7285 | 0.8484 | 0.8957 | 0.8569 | 0.8371 | 0.4725 | 0.8777 | 0.8651 |
Festuca pratensis | 0.5301 | 0.6894 | 0.5857 | 0.7304 | 0.6022 | 0.6047 | 0.1737 | 0.4695 | 0.5447 |
Lolium perenne | 0.8061 | 0.2905 | 0.6076 | 0.8136 | 0.1024 | 0.4801 | 0.9661 | 0.8559 | 0.8245 |
Festuca arundinacea | 0.2402 | 0.4326 | 0.3709 | 0.6426 | 0.7280 | 0.9464 | 0.5640 | 0.3 120 | 0.2874 |
Phalaris arundinacea | 0.6447 | 0.7229 | 0.7 155 | 0.7223 | 0.6827 | 0.5990 | 0.6807 | 0.748 I | 0.79l9 |
Dactylis glomerata | 0.6200 | 0.6614 | 0.5352 | 0.7229 | 0.7236 | 0.4894 | 0.8777 | 0.6118 | 0.6824 |
Festuca rubra | 0.582 I | 0.35 15 | 0.4908 | 0.4603 | 0.3667 | 0.8823 | 0.4700 | 0.4389 | 0.5354 |
Brornus inermis | 0.8137 | 0.9790 | 0.9898 | 0.9705 | 0.6029 | 0.5883 | 0.5847 | 0.9863 | 0.9455 |
Lotus corniculatus | 0.8509 | 0.9827 | 0.9334 | 0.8589 | 0.4119 | 0.3373 | 0.4709 | 0.9632 | 0.9115 |
Coronilla varia | 0.9007 | 0.9173 | 0.9738 | 0.6240 | 0.0824 | 0.3494 | 0.6341 | 0.9157 | 0.9049 |
Poa pratensis var. angustifolia | 0.9286 | 0.9432 | 0.9681 | 0.80 16 | 0.8104 | 0.7353 | 0.3046 | 0.9322 | 0.9489 |
Phleumpratense | 0.640! | 0.7347 | 0.4387 | 0.6112 | 0.9702 | 0.9727 | 0.7649 | 0.4532 | 0.6113 |
P5~,r* = 0.8114
Table 3. Correlation coefficients (r) showing the relationship between preferences for certain species and certain characteristics affecting preference (Boldva, May 4-June 10, 1980). (1) Plant height, (2) Digestibility, (3) Fibre content, (4) Protein content, (5) Tannic acid content, (6) Sugar content, (7) Moisture content, (8) Ratio of protein and fibre, (9) Aging.
2. A növények kedveltsége és egyes, takarmányminőséget befolyásoló tényezők közötti összefüggések
A gyepről származó takarmány minőségét több tényező befolyásolja, illetve több mutatója is lehet a rninőségnek. A harapásszám hetenkénti vizsgálatakor vett növényminták Weende-i analízisén kívül a takarmány emészthetőségének, csersav- és oldható cukor tartalmának vizsgálati eredményeit, a növények magasságmérésének adatait vettük figyelembe a regressziós analízis elvégzésénél. Kiszámítottuk továbbá a fehérje-rost arányt és megnéztük van-e statisztikailag igazolható összefüggés a kedveltséggel. Ugyanúgy elvégeztük a fajok ,,öregedése” és a kedveltsége közötti korreláció megállapítását is.
A 3. táblázatban közöljük a regressziós analízis eredményeként kiszámított korrelációs együttható (r) értékeit. Az egyes tényezők és a harapásszám közötti összefüggés akkor tekinthető P5%-os valószínűségi szinten statisztikailag igazoltnak, ha a korrelációs egyuttható értéke nagyobb, mint a DF = n—2 melletti kritikus r* érték, mely esetünkben 0.8114. Ennek megfelelően a 3. táblázat alapján megállapítható, hogy a kedveltségi rangsor e!ején álló fajok kedveltsége több tényezővel is szorosan összefügg. Legtöbb esetben a rosttarta!om, az ernészthetőség és a fehérje-rost arány mutat szoros korrelációt a kedveltséggel. Mivel az említett tulajdonságok a fajok többségénél szorosan összefüggenek a fenofázissal (,,öregedéssel”), ezért a kedveltségi mutató hat faj esetében szintén igazoltan összefügg az illető fajok fenofázisával. Figyelemre méltó, hogy a réti komócsin vezérnövényű keverék — melynek rosttartalma az öregedéssel kisebb mértékben nőtt, mint a többi növényé — kedveltségét nem a fenti tulajdonságok befolyásolták, hanem az öregedés során csökkenő csersavtartalom és a növekvő cukortartalom.
A mindíg a kedveltségi sor végén álló füvek esetében a Festuca rubra és a Festuca arundinacea csak a cukortartalommal mutat igazolható összefüggést. A Pha!aris arundinacea kedveltségét a vizsgált tulajdonságok nem befolyásolták statisztikailag igazolható mértékben. Valószínüsíthető a morfológiai jellegű tulajdonságok befolyása, melyeket nem vontunk be a vizsgálatba.
Az öregedéssel feltűnően változó kedveltségű fajok közül a fiatalon nagyon ízletes Dactylis glomerata helyezése igazolhatóan csak a nedvességtartalommal függ össze. A növény csökkenő nedvességtartalmára csökkenő legelési kedvvel reagáltak a tehenek.
Az egyre kedveltebb Trifolium repens esetében több tulajdonság is nagy befolyást gyakorolt a rangsor kialakulására.. A kezdetben nagy fehérjetartalom csökkenése mintegy 20%-os fehérjetartalomig magával vonta a kedveltség növekedését. E fölött a kedveltség ismét csökkenő tendenciát mutatott. Amikor a legkedveltebb a fehérhere, akkor a 20% fehérje mellett 1.4% csersavat és 6% cukrot tartalmaz.
Az összefüggések vizsgálatakor a regressziós görbék lefutása és az illesztett egyenletek alapján megállapítható, hogy bizonyos érték – nevezzük optimális
értéknek — elérése szükséges ahhoz, hogy az illető növényfaj a Hereford F1 fajtájú tehenek által kedvelt, szívesen fogyasztott legyen. Ez a megállapítás a beltartalmi tulajdonságok közül a nyersfehérje-, nyersrost-tartalomra, a szerves anyagok emészthetőségére, a fehérje - rost arányra, valamint a növénymagasságra vonatkozik az általunk vizsgált tulajdonságokból. Ezek esetében ugyanis bizonyos mennyiség, értékszám eléréséig nőtt vagy csökkent — az összefüggés irányától függően - a harapásszám, majd az értékszám további növekedése esetén a harapásszám az ellenkező irányba mozdult. A nedvesség-, csersav- és cukortartalom kevés növényfajnál mutatott szignifikáns összefüggést a harapásszámmal. Amely fajoknál igen, ott mindíg a nagy csersavtartalom volt kedvező. A nedvesség és a cukortartalom csökkenésével bizonyos értékig növekvő, majd csökkenő harapásszámot kaptunk.. A vizsgálatban résztvevő szarvasmarhák akkor kedvelték legjobban a legtöbb pázsitfüvet, ha azok 15% körüli fehérjét és 30% körüli rostot tartalmaztak. A pillangósvirágúak 20% körüli fehérje és 20—23% körüli rosttartatom esetén voltak a legkedveltebbek.
A tendenciák azt mutatják, hogy a kedvelt szálfüvek május 19—20-ára érték el kedveltségük maximumát a vizsgált években, a kedvelt aljűnél (angol perje) és pillangósvirágú fajoknál ugyanez egy héttel később következett be.
|