Egyre elterjedtebb a mennyei mediterrán csemege, a füge itthon is. Nálunk most érik a füge, azt mondják késői… Nálad is, és szeretnéd tartósítani? Mutatjuk hogyan aszalhatod le a fügét otthon, sütőben vagy egyszerűen a napon.
Hogyan lehet a fügét aszalni?
Gondoltad volna, hogy az aszalás az egyik legrégebbi tartósítási módszer? Az egész lényege a lassú szárítás, aminek hatásáról a gyümölcsök víztartalma 80%-ról 20%-ra esik le. Ilyen alacsony nedvességtartalom mellett a romlásért felelős mikroorganizmusok már nem életképesek, tehát tartósítószerek nélkül lehet tartósítani. Aszalni sok gyümölcsöt, sőt zöldséget is lehet, többek között a fügét is. Aszalni elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig nem is az! Persze van néhány fontos tudnivaló, amiket jobb, ha tudsz, mielőtt belevágsz a füge aszalásába! Aszalni alapvetően lehet egyszerűen csak a friss levegőn, napon, de a sütőben is – persze a legegyszerűbb dolga annak van, akinek van külön erre a célra kifejlesztett aszalógépe, de e nélkül sem kell elveszve érezned magad! Mutatjuk hogyan lehet napon vagy sütőben fügét aszalni!
Hogyan lehet fügét aszalni a napon?
Ennél egyszerűbb módszer nincsen az aszalásra, de arra felhívjuk a figyelmedet, hogy ehhez napos idő kell, ősszel gyakran romlik el az idő – de, ha el kezd esni az eső, nem süt a nap, akkor egyszerűen befejezheted a sütőben az aszalást, úgyhogy nem kockáztatsz sokat, ha a napon kezded el. Hogyan? Egyszerűen csak helyezd el az aszalásra szánt fügéket, egyéb gyümölcsöket erkélyed, vagy kerted tiszta, napsütötte, jól szellőző, pormentes helyére egy alacsony peremű kosárkában szétterítve. Olyan egy hét kell neki teljes napsütésen. Az egy hét alatt minden egyes nap szánj arra időt, hogy átforgatod a gyümölcsöket, valamint ellenőrzöd a száradást! Akkor lesz jó az aszalt füge, ha még puha, azaz könnyen össze tudod nyomni az ujjaiddal, de e nyomásnál nem ereszt levet, nem csöppen ki belőle semmi.