Így használd fel a gyapjút

hirdetes

Így használd fel a gyapjút a kertben! -Szuper ötletek

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Gyapjú felhasználásának módjai

A gyapjú felhasználása - Szigetelés

A gyapjút régen előszeretettel használták otthonok szigetelésére, és sok félreeső faluban még ma is találhatunk olyan otthonokat, ahol a mesterséges anyagok helyett gyapjúval oldják meg a különböző helységek szigetelését. Afféle bónuszként a gyapjú nem csak a hőmérsékletet segíti szabályozni, hanem remek hangszigetelőként is működik a falakon. Külön előnye továbbá, hogy felrakásakor semmilyen védőfelszerelést nem kell viselned.

A gyapjú felhasználása - Bútorokon

A gyapjú közkedvelt szőnyeganyag, de sokan használják bútorok kárpitozására is. Vannak például olyan légitársaságok, amelyek kifejezetten gyapjúval vonják be repülőik üléseit. A gyapjút valójában sok bútorhoz lehet használni kívül és belül is. Sok párnában, lámpaburában és függönyben is megtalálható, hogy csak néhány példát említsünk. Már azzal is hasznosabbá teheted a maradék gyapjút, ha kitömsz vele néhány párnát!

A gyapjú felhasználása - Bőrápolásra

Ha valamire, akkor erre biztosan nem számítottál ezen a listán. A helyzet az, hogy a gyapjút növesztő állatok (például a bárányok) faggyúmirigyei lanolint termelnek magukban, amit számos márka használ fel különféle kenőcsökben és krémekben. A lanolin különösen hasznos lehet szoptató anyukák számára, akik a szoptatás miatt kirepedezett bőr kezelésére alkalmazhatják (habár ehhez persze érdemes előbb orvosi jóváhagyást kérni).

hirdetes

A gyapjú felhasználása - Téglák megerősítésére

Ugyan ez még egy nem teljesen feltérképezett terület, a szakértők azt feltételezik (és kutatják), hogy a hínár és a gyapjú kombinálásával erősebb téglákat lehet gyártani. Ez egy megújuló, környezetbarát ráadásul költséghatékony megoldás lenne az építőipar számára.

hirdetes

A gyapjú felhasználása - Tisztításhoz

Érdemes némi tiszta gyapjút kéznél tartani az otthonban a véletlenül kiömlő, kifolyó foltok eltávolítására. Mivel a gyapjúnak nagyon erős nedvszívó hatása van, így hatékonyan lehet vele felitatni az ilyen balesetek eredményeit.

A gyapjú felhasználása - Csomagoláshoz

A gyapjú egy viszonylag könnyű, remekül szigetelő anyag, így remek választás csomagok kitöméséhez is. Ha sikerült elegendő tiszta gyapjút összeszedned egy nyírás után, akkor érdemes félretenni ilyen célokra.

A gyapjú felhasználása - Tűz elleni védelemre

A gyapjú remekül ellenáll a tűznek, ezért ha tudsz valakiről, aki gyakran dolgozik tűz közelében, és biztonságos munkafelszerelést szeretne magának, akkor számára nagyon hasznos lehet majd az a gyapjú, amivel te már nem tudsz mit kezdeni. Minden gyapjú hasznos ilyen téren, azonban a merinó juhok gyapjúja olyan hatékonyan ellenáll a tűznek, hogy sok tűzoltóruhához is használják alapanyagként. A gyapjú továbbá nem megy össze vagy olvad el, ha meleg hőmérsékletnek van kitéve, és nem is ragad rá az ember bőrére. Továbbá nem ereszt ki magából mérgező anyagokat vagy kellemetlen szagokat, ha mégis meggyullad vagy elégetik.

Összegezve

Mint láthattad, a gyapjú egy rendkívül hasznos alapanyag, amelyet befonás nélkül is hasznosíthatsz a ház körül. Semmilyen káros, szintetikus mérget nem tartalmaz, és természetesen lebomlik a kertben, tápanyagokat kínálva ezzel ágyásaidnak és növényeidnek. A gyapjú kreatív használatával ráadásul ritkábban kell majd a különböző bolti termékekre támaszkodnod!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fagyvédelem baktériummal

külföldön —>génsebészeti beavatkozással változtatták meg a Pseudomonas syringae... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert