Így használd fel a gyapjút

Így használd fel a gyapjút a kertben! -Szuper ötletek

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A bárányok rendkívül hasznos állatok, és sokan nem feltétlenül húsukért vagy tejükért, hanem kifejezetten gyapjukért tartják őket. A lenyírt gyapjút legtöbben befonják, hogy úgy használhassák fel vagy adhassák el másoknak. Ez a bárányok testét fedő bunda azonban ennél sokkal több mindenre hasznosítható, és sokan vannak, akik nem is vesződnek a befonásával. Az alábbiakban többek között ezeket az alternatív felhasználási módokat soroljuk majd fel, és szót ejtünk a birkanyírás miértjéről is. Kezdjük is rögtön ezzel!

Gyapjú felhasználásának módjai

Nyírni akkor is érdemes, ha nem szeretnéd befonni a gyapjút

Jogosan merülhet fel a gondolat, hogy ha nem szeretnél a gyapjú befonásával vesződni, akkor egyáltalán van-e értelme lenyírni bárányaidat. A helyzet az, hogy még ha semmire sem szeretnéd felhasználni bárányaid gyapjúját (még a lentebb felsorolt alternatív célokra sem), akkor is fontos, hogy rendszeresen megnyírd őket. Tény, hogy vannak olyan bárányok, amelyek maguktól is levedlik gyapjuk egy részét, de a legtöbb fajtára ez nem jellemző, és külső segítségre van szükségük, hogy megszabadulhassanak sűrű bundájuktól. De miért?

Ha egy bárány gyapjúja túl sűrűvé válik, akkor az állat képtelen lesz megfelelően szabályozni saját testhőmérsékletét. Egy bizonyos vastagságú gyapjú remek szigetelést biztosít számukra, mert képes melegíteni és lehűteni is a testüket, azonban van egy pont, amikortól már több problémát okoz, mint amennyit segít. Továbbá, ha a bárányok piszka és más hulladékok beleragad a gyapjukba, akkor mágnesként kezdik majd el vonzani a legyeket és más kártevőket, a fokozott fertőzésveszélyről nem is beszélve.

Sokan éppen azért nyírják meg bárányaikat ellés előtt, mert így sokkal tisztább, biztonságosabb körülményeket teremthetnek számukra. Vannak olyan bárányfajták is, amik szemük körül is vastag gyapjút növesztenek, ami érthetően belezavarhat látásukba, és balesetekhez vezethet. A bárányokat tehát mindenképpen érdemes rendszeresen megnyírni (amihez itt találsz egy részletesebb útmutatót), azonban ez nem változtat a tényen, hogy a gyapjú összeszedése és megtisztítása és feldolgozása egy igen munkaigényes folyamat.

Ráadásul, ha nem ügyelsz rá, hogy bárányaidat makulátlan körülmények között tartsd, akkor különösen a tisztítással lehetnek majd komolyabb problémáid, de még a tiszta gyapjúval is rengeteget kell foglalkoznod a nyírást követően. Lássuk tehát, hogy mi mindenre használhatod bárányaid gyapjúját!

A hagyományos felhasználás: A gyapjú, mint ruhaanyag

A gyapjút a legtöbben ruházati cikkek és ágyneműk alapanyagaiként ismerik, ami nem csoda, hiszen a leggyakrabban ilyen termékek elkészítéséhez használják fel. A gyapjút nem véletlenül választották erre a célra, ugyanis textúrája és göndör jellege miatt szálai könnyebben egymáshoz tapadnak, így a gyapjúból készített szövetek remekül szigetelnek.

Ennek köszönhetően mind forró, mind fagyos körülmények között segít megtartani a test ideális hőmérsékletét, ráadásul a tűznek is jobban ellenáll, mint sok más anyag. Attól függően, hogy bárányról és annak mely részéről származik (illetve hogy milyen a minősége), a gyapjúból filc, fonal, krepp és sok más szövetanyag is készíthető, de használják kárpitozáshoz, szigeteléshez és egyéb célokra is. A következő oldalon ezekről fogok beszélni! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

veseelégtelenség (urémia, uraemia)

A vese (->kiválasztószervek) működésének felborulásával járó súlyos állapot, melynek oka... Tovább

takarmányliszt

a ->gabonafélék (->búza, ->rozs, ->kukorica stb.) étkezési célú malomip. feldolgozása során... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert