Így használd fel a gyapjút

Így használd fel a gyapjút a kertben! -Szuper ötletek

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Gyapjú felhasználásának módjai

A gyapjú alternatív felhasználási módjai

A gyapjú egy rendkívül sokoldalú anyag, és a befonáson kívül rengeteg más dologra is fel lehet használni, többnyire a ház körül! Ha tehát akad némi maradék a nyírást követően, akkor íme néhány alternatív felhasználási mód, amiket érdemes kipróbálnod.

A gyapjú felhasználása - Talajtakarás

Sok cég kifejezetten gyapjúból gyárt talajtakarókat a kertekbe, azonban egyáltalán nem muszáj megvásárolnod ezeket, ha saját bárányaidról is nyírhatsz magadnak anyagot hozzá. Elég csak leteríteni egy nagy adag gyapjút növényeid köré (akárcsak más talajtakarókkal tennéd), és az anyag segít majd megtartani a talaj nedvességtartalmát, arról nem is beszélve, hogy a szigetelésben is segít. Apropó…

A gyapjú felhasználása - Komposztálásra

Ha nem csak bárányaid vannak, hanem egy kerted is, akkor a gyapjút akár komposztként is felhasználhatod! Habár viszonylag lassan bomlik le, a több hasznos tápanyaggal is gazdagítja komposzthalmodat, ugyanis nagyjából 9%-ban nitrogénből, 2%-ban kálisóból, 1%-ban pedig foszfátból áll. Ezeken kívül továbbá némi kalciumot és nátriumot is tartalmaz – csupa hasznos dolog növényeid számára!

A komposztált, vagy közvetlenül trágyaként felhasznált gyapjú nem is feltétlenül baj, ha némi szerves „báránytrágyát” is tartalmaz, hiszen ezzel is csak további tápanyagokat biztosítasz növényeid számára. A gyapjút továbbá emelt ágyásokban és kulcslyuk kertekben is felhasználhatod tömőanyagként, ami nem csak plusz térfogatot biztosít majd ágyásaidnak, hanem tápanyagokat is, ahogy szépen lassan lebomlik a talajban.

A gyapjú felhasználása - Bakhátas magaságyásokhoz

A bakhátas magaságyások (eredeti nevükön „Hügelkultur”) olyan ágyások, amelyek elkészítéséhez különféle alapanyagokat szokás felhasználni. Itt bármilyen szerves hulladék szóba jöhet: faágak, ételmaradékok, állati trágya, levágott fű, stb. – gyakorlatilag minden, amit egyébként hozzáadnál egy komposzthalomhoz. Minderre aztán egy adag talaj kerül.

A szerves hulladékok idővel lebomlanak és tápanyagokkal dúsítják az ágyás talaját, amit persze a növények rögtön fel is használhatnak majd. A gyapjút kifejezetten az ágyás legalján érdemes leteríteni, és erre helyezni a szerves anyagokat, majd a talajt. A gyapjú segít megtartani az ágyás nedvességtartalmát, és lassú lebomlásával további tápanyagokat biztosít a növények számára.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hőszigetelés

kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség... Tovább

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert