8 kertészeti mítosz, amit 2024-ben el kell felejtened, gyakori kertészeti mítoszok

8 kertészeti mítosz, amit 2024-ben el kell felejtened

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kertészkedés közben gyakran találkozunk olyan "tudásokkal", amelyeket generációkon átöröklünk vagy az interneten találunk, de vajon mennyiben felelnek meg a valóságnak? Most felfedjük a legnépszerűbb kertészeti mítoszokat, és megvizsgáljuk, mennyiben állnak az igazság talaján. Készülj fel a meglepetésekre és kerted jobb megértésére!

Gyakori kertészeti mítoszok

1. Mítosz: Az öntözéshez csak hideg víz használható.

Valóság: Bár sokan úgy gondolják, hogy csak hideg vízzel kell öntözni a növényeket, a szobahőmérsékletű vagy enyhén langyos víz is tökéletesen megfelel. A hideg víz használata különösen télen vagy hűvösebb időjárás esetén nem javasolt, mivel ez hő veszteséget és stresszt okozhat a növények számára.

2. Mítosz: A növényeknek szükségük van naponta egy liter vízre.

Valóság: A növények vízigénye változó, és nemcsak attól függ, hogy pontosan milyen fajta, hanem az időjárás és a talaj nedvességtartalma is fontos. Nem lehet általánosítani a vízmennyiséget, mindig figyeljük a növények reakcióit. Fontos megjegyezni, hogy a túl sok víz gyakran káros lehet a növények számára. A túlzott öntözés gyakori probléma lehet, amely károsíthatja a gyökérrendszert és növekedést okozhat a gombák számára.

3. Mítosz: A tyúkhúr kiirtásához elegendő sót szórni a földre.

Valóság: A tyúkhúr elleni küzdelemhez hatékonyabb módszerek állnak rendelkezésre, például a gyomirtók vagy a gyökértelenítő szerek használata. A só nagy mennyiségben károsíthatja a talajt és a környezetet, és más növényeket is károsíthat.

4. Mítosz: A savanyú talajban nem fog nőni semmi.

Valóság: Sok növény szereti a kissé savanyú talajt, például az azálea vagy a hortenzia. A savanyúság nem minden növény számára rossz, és sok növény jól érzi magát enyhén savanyú környezetben.

5. Mítosz: A kávézacc a legjobb trágyázó.

Valóság: Bár a kávézacc bizonyos növényeknek jót tehet, másokat túl savanyúnak találhatnak. Használd óvatosan és mértékkel, és mindig figyeld a növények reakcióját a kávézaccal való trágyázás után. Továbbá, fontos megjegyezni, hogy a kávézaccban található koffein néha káros hatással lehet bizonyos növényekre és talajlakó szervezetekre.

6. Mítosz: A tojáshéj jó kalciumforrás a növényeknek.

Valóság: Bár a tojáshéj tartalmaz kalciumot, annak felvételéhez időbe telik a lebomlása, és nem feltétlenül azonnal hasznosul a növények számára. Továbbá, a tojáshéjban található kalcium mennyisége általában nem elegendő a növények számára, és más trágyázási módszerek hatékonyabbak lehetnek a növények táplálásában.

7. Mítosz: A fák körüli trágyázás káros a gyökérzetükre.

Valóság: A megfelelően alkalmazott trágyázás segíthet a fák egészségének fenntartásában és növekedésük támogatásában. Azonban fontos figyelembe venni a trágyázás módját és mennyiségét, hogy ne károsítsa a fák gyökérzetét vagy a talaj ökoszisztémáját.

8. Mítosz: A növényeket a növekedési fázisuknak megfelelően kell öntözni.

Valóság: Bár a növekedési fázis figyelembevétele fontos, az öntözés inkább a talajnedvességtől függ, mintsem a növény növekedési stádiumától. Mindig ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát, mielőtt öntöznél, és igazítsd az öntözést a növények aktuális igényeihez.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-25

Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT

Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. A vendégek imádni fogják!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell ültetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell ültetni a zöldbabot?

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ozmoreguláció

a szervezet optimális ozmotikus koncentrációjának a fenntartása. Energiabefektetéssel járó... Tovább

aszály

hőséggel párosuló tartós szárazság a növényi tenyészidő alatt. Lehet talaj-a. és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert