Gyakori kérdések kertészeknek: ezek a kérdések általában többször felmerülnek egy kertész életében, itt vannak a válaszok!

Ezek a kertészkedéssel kapcsolatban legtöbbször feltett kérdések

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Semmi sem okoz olyan örömet, mint egy virágoskert, amely tele van gyönyörű színekkel, formákkal és illatokkal. De ha még nem ismered a kertészet fontos elemeit (vagy tapasztaltál néhány kudarcot), akkor felmerülhet néhány kérdés. Szerencsére megvan rá a válasz! Tekintsd meg a kertészkedésekkel kapcsolatos gyakori kérdéseket!

Kertészeti gyakori kérdések

Hogyan válasszam ki a virágokat, amelyek jól teremnek a kertemben?

Először határozza meg az USDA télállósági zónádat, amely megmutatja az átlagos utolsó fagyidőt. Ezután keress olyan növényeket, amelyek megfelelnek a területre jutó fénymennyiségnek is (nem szeretnél árnyékot kedvelő növényt termeszteni teljes napon, és fordítva). És ami a legfontosabb, győződj meg arról, hogy olyan virágokat termesztesz, amelyek tetszenek! 

Mikor kell virágot ültetni?

Általában az USDA zónád legyen az útmutató. Egyes egynyári növények, mint például az árvácska és az biolya, elviselik az enyhe fagyot, míg a zsenge, trópusi egynyári növényeket zárt térben kell tartani, amíg a fagyveszély elmúlt. Évelő növények esetében általában a tavasz és az ősz a legjobb idő az ültetésre. A hagymák ezzel szemben a saját ütemtervük szerint működnek – a tavaszi hagymákat ősszel, míg a nyári hagymákat kora tavasszal kell ültetni. 

Magról kezdjem a kertészkedést, vagy palántákat vegyek?

Ez a válasz a növény típusától függően változik. Technikailag sok évelő magról is termeszthető, de a kertészek többsége könnyebben vásárol palántákat (különösen cserjéket). Ami az egynyári növényeket illeti, sok kertész szereti azt a téli rituálét, amikor beltéren kezdik el a magok termesztését. De a magkezdéshez tudás, tervezés és türelem szükséges. Ha ezek közül egy vagy több hiányzik (természetesen ítélet nélkül), azt javasoljuk, hogy válassz már bejáratott egynyári növényeket. 

Hogyan trágyázzam meg a virágaimat?

Különböző virágoknak eltérő mennyiségű és típusú növényi táplálékra lehet szükségük – mindenképpen kutass a növények konkrét szükségleteiért. Például a tavasszal virágzó pünkösdi rózsa virágzás után nem igényel rendszeres műtrágyát, az ősszel virágzó őszirózsa viszont egész nyáron táplálékot igényel. Az általános ápoláshoz és karbantartáshoz javasoljuk, hogy öntözéskor 1-2 hetente alkalmazz trágyát.

Milyen gyakran kell öntözni a virágaimat?

Szinte garantálni tudjuk, hogy a csapadék önmagában nem lesz elég a legtöbb virág számára, ezért mindenképpen készíts öntözési tervet az induláskor, például áztatótömlőt, csepegtető öntözést vagy kézi öntözést. Kerüld a permetezőket, amelyek nem érik el a gyökereket és a levelek alatti talajt. Valószínűleg a sekély gyökérrendszerrel és gyors növekedéssel rendelkező egynyári növényeket gyakrabban kell öntözni, mint mélyebben gyökerező évelő társaikat. Általában heti 2-3 centi víz elegendő a virágoskertekhez. Minden nap dugd be az ujjadat a talajba, és öntözd meg, amikor a talaj felső egy-két cm része megszáradt. 

Hogyan hozhatom ki a legtöbb virágot a virágaimból?

A virágzás maximalizálásának titka az elpusztulás – és nem, ez nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik! A virágok „lefejezése” egyszerűen azt jelenti, hogy eltávolítjuk a régi virágokat, hogy ösztönözzük az újak növekedését. Végezd el ezt a feladatot rendszeresen, és hosszabb ideig több virágot kapsz, nem beszélve a rendezettebb kinézetű növényekről. Természetesen a rendszeres gyomlálás és öntözés is segít abban, hogy a virágok jöjjenek. 

Hogyan vágjam le a virágaimat?

Annak érdekében, hogy a virágzás hosszabb ideig a legjobban nézzen ki a vázában, tartsd szem előtt a következőket:

•    Végezz tiszta vágást éles, tiszta késsel vagy ollóval.
•    Vágd le a virágokat a lehető legkorábban reggel, amikor a legfrissebbek és leghidratáltabbak.
•    Távolíts el minden alsó levelet, amely egyébként a vázába vagy más edénybe merülne, mert gyorsan elrohadhatnak a víz alatt.
•    Rendezd el őket ízlésed szerint, majd dőlj hátra, és csodáld meg saját termesztésű remekművedet. Cseréld ki a vizet 2-3 naponta.  

Úgy tűnik, kevés virágos növényem van a nyár közepén-végén. Mit ültessek, hogy őszig színt adjon a kertemnek?

Ha az anyák napi hétvégén elbűvölt a kertészeti központ virágzó növénye, de most egy lombokkal teli virágoskertben találod magad, ne ess kétségbe. Sok virágos növény van, amely a nyári hőségben nem bírja tovább Azonnali színért keress nyári egynyári növényeket, például a körömvirágot, a rézvirágot és a muskátlit. Tartósabb megoldásért keress olyan évelőket, amelyek nyáron nagyobb erővel bírnak, mint a tobozvirág, a borzas kúpvirág, a méhbalzsam és az kék sudárzsálya.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háttérszennyeződés

a szennyeződést kiváltó anyag közvetlen hatásától érintetlen területek szennyeződése. Az... Tovább

felszínalakítás

minden olyan talajmunka, amely valamilyen agronómiai célnak megfelelő talajfelszínt hoz létre.... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet