Ezt érdemes tudnod a gumórothadásról

hirdetes

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

SFV

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket is érintik. A növényekben előforduló gumórothadás komoly veszélyt jelent a jácintokra, szakállas íriszre, ciklámenre, dáliára és más gumós növényekre is. 

Gumórothadás

A gumórothadás gyakori típusai 


A gumók lágy rothadási problémái lehetnek bakteriálisak, de leggyakrabban különféle gombák okozzák. A növények gumórothadása nehezen védhető ki, mert a rothadás a szennyezett területeken megtelepedhet, és egész télen keresztül „leselkedhet” a talajban. A betegség, a stressz, a rovarok vagy a fagy által károsított gumók a leginkább érzékenyek.


Foltosodás


A foltosodás akkor fordul elő, amikor a spórák a talajba mosódnak a közeli lombozat sérüléseiből. Az elhalást a felszínen elszíneződött foltok jelzik, a felszín alatt vörösesbarna rothadás. 

hirdetes


Rózsaszín rothadás


A rózsaszín rothadás egy gyakori, talajban terjedő gomba, amely a szár végén és a sebzett területeken is bejut a gumókba. A rózsaszín rothadású gumók héján elszíneződött foltok jelennek meg. A hús rózsaszínűvé válik, ha levegővel érintkezik. Ez a fajta rothadás összetéveszthetetlen, ecetes szagot bocsát ki. 


Feketeláb


A feketeláb a szennyezett gumók rothadó szárán és szárain keresztül jut be. A gomba fekete elváltozásokkal kezdődik a szár alján. A növények és a szárak növekedése visszamarad, a gumók puhává és vízzel átitatottá válnak. 

hirdetes


Száraz rothadás


A száraz rothadás egy talajban terjedő gomba, amelyet a felszínen lévő barna foltokról, valamint a gumó belsejében gyakran rózsaszínes, fehér vagy kékes gombásodásról ismerhetünk fel. A száraz rothadás sebeken és vágásokon keresztül jut be a gumóba. 


Gangrén


A gangrén egy talajban terjedő gomba, amely „hüvelykujj-nyom” elváltozásokat jelenít meg a héjon, belül hasonló nyomokkal. A gumók elváltozásaiban fekete, tűfejű gomba is előfordulhat.

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-20

Valóban levélégést okoz-e ha a napon öntözzük növényeinket?

Sokan úgy tartják, hogy növényeink levelei megéghetnek, ha nyáron a napon öntözzük őket. A leveleken megjelenő barna foltok azonban nem ennek a jelei. De akkor mié?

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kórlefolyás

a betegség okának felmerülésétől, ill. kezdeti tüneteitől a végkifejletig lezajló... Tovább

izopropalin

nitroszármazék hatóanyagú gyomirtó szerek, paradicsom vegyszeres gyomirtása csak fizikai... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem