Ezt érdemes tudnod a gumórothadásról

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket is érintik. A növényekben előforduló gumórothadás komoly veszélyt jelent a jácintokra, szakállas íriszre, ciklámenre, dáliára és más gumós növényekre is. 

Gumórothadás

A gumórothadás gyakori típusai 


A gumók lágy rothadási problémái lehetnek bakteriálisak, de leggyakrabban különféle gombák okozzák. A növények gumórothadása nehezen védhető ki, mert a rothadás a szennyezett területeken megtelepedhet, és egész télen keresztül „leselkedhet” a talajban. A betegség, a stressz, a rovarok vagy a fagy által károsított gumók a leginkább érzékenyek.


Foltosodás


A foltosodás akkor fordul elő, amikor a spórák a talajba mosódnak a közeli lombozat sérüléseiből. Az elhalást a felszínen elszíneződött foltok jelzik, a felszín alatt vörösesbarna rothadás. 


Rózsaszín rothadás


A rózsaszín rothadás egy gyakori, talajban terjedő gomba, amely a szár végén és a sebzett területeken is bejut a gumókba. A rózsaszín rothadású gumók héján elszíneződött foltok jelennek meg. A hús rózsaszínűvé válik, ha levegővel érintkezik. Ez a fajta rothadás összetéveszthetetlen, ecetes szagot bocsát ki. 


Feketeláb


A feketeláb a szennyezett gumók rothadó szárán és szárain keresztül jut be. A gomba fekete elváltozásokkal kezdődik a szár alján. A növények és a szárak növekedése visszamarad, a gumók puhává és vízzel átitatottá válnak. 


Száraz rothadás


A száraz rothadás egy talajban terjedő gomba, amelyet a felszínen lévő barna foltokról, valamint a gumó belsejében gyakran rózsaszínes, fehér vagy kékes gombásodásról ismerhetünk fel. A száraz rothadás sebeken és vágásokon keresztül jut be a gumóba. 


Gangrén


A gangrén egy talajban terjedő gomba, amely „hüvelykujj-nyom” elváltozásokat jelenít meg a héjon, belül hasonló nyomokkal. A gumók elváltozásaiban fekete, tűfejű gomba is előfordulhat.

A folytatásért olvass tovább!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lóistálló

a haszon- (igás-), sport- és tenyészlovak elhelyezésére szolgáló épületek. A nagyobb... Tovább

Mohácsi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mohács Szabadság u. 24. 7700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem