Gumikert létrehozása pillanatok alatt - így érdemes felhasználnod a gumit kertedben

Gumikert létrehozása – Takaros zöldségeskert régi autógumikból

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Temérdek vidéki háztartás lomjai között pihennek régi, forgalomból kivont autógumik, amik elhasználtságuk, vagy apróbb sérüléseik miatt már nem használhatók biztonságosan az utakon. Azonban gondold meg kétszer is, hogy kidobd-e őket, ugyanis, ezek az ócska autógumik lehetnek új zöldségeskerted legfontosabb alkotóelemei! Bizony, ha szeretnél egy igazán környezetbarát kertet kialakítani magadnak, ami ráadásul jól is terem, akkor ne dobd ki régi autógumijaidat! A következőkben megtudod, hogy hogyan használd fel őket kertedben biztonságosan és hatékonyan – kezdjük is!

A gumikert létrehozása

Gumikert létrehozása - Miért érdemes autógumikat használni a kertben?

Mielőtt belevágnánk az autógumi-ágyások kialakításába, vegyük át, hogy egyáltalán miért érdemes foglalkozni ezzel.

A gumikert környezettudatos megoldás

Éves szinten világszerte több százmillió autógumit dobnak ki. Ezektől sajnos nagyon nehéz legálisan megszabadulni, és sok szeméttelepen tilos is tárolni őket. Rengeteg köztük a túlméretezett gumi is, amiket traktorokra és más munkagépekre gyártanak – ezek még nagyobb problémát okozhatnak a hulladékkezelőknek. A legtöbb gumi tehát nem is megy sehová, csak foglalja a helyet valahol.

Vannak, akik elégetik őket, ez azonban veszélyes, rákkeltő vegyi anyagokat juttat a levegőbe. Vannak, akik kreatívabban oldják meg ezt a problémát, és játszótéri játékokat vagy dekoratív díszeket készítenek régi, elhasznált autógumijaiktól. Egy alternatív megoldás növényeket ültetni beléjük, ami mai cikkünk témája is.

Jogosan merülhetnek fel persze aggályok ezzel kapcsolatban (amikre lejjebb bővebben is kitérünk majd), melyek szerint az autógumik veszélyes vegyi anyagokat és fémeket tartalmaznak, ezért nem ideálisak növények nevelésére. Vannak azonban olyan tanulmányok, amik azt állítják, hogy ezek a veszélyes anyagok csak akkor válnak ki az autógumikból, amikor elégetik őket, és a folyamatos szivárgás (ha van egyáltalán ilyen) elhanyagolható.

A gumikert egyszerű!

A betontéglákból vagy fából kialakított ágyásokat építeni kell, míg az autógumikkal gyakorlatilag semmi ilyen dolgod nincs. Csak fogsz egy gumit, lerakod valahová a kertben, teletöltöd talajjal, és kész.

A gumikert gyorsan felmelegíti és kiszárítja a talajt

Amennyiben kerted talaja agyagos és nyirkos, akkor egy autógumikból kialakított zöldségkert a tökéletes megoldás számodra. Az autógumik gyorsan felmelegszenek a napon, és így a talajt is felmelegítik, amit bizonyos növények (paradicsom, burgonya) kifejezetten igényelnek is. A meleg talaj gyorsabban ki is szárad, és a víz egyébként is könnyebben elszivárog egy autógumiból, mint a rossz minőségű talajból.

Ha kerted talaja sűrű és tömör, akkor kerékgumikkal magasabbra emelheted növényeidet, ezzel egy mélyebb, puha talajréteget biztosítva nekik, amiben gyökereik könnyebben növekedhetnek. Ez a gyökérzöldségeknél (pl. répák) különösen fontos. A következő oldalon elmondom, hogyan hozhatsz létre gumikertet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipoxémia (hypoxaemia)

a vérnek oxigénnel való hiányos telítődése. Akkor következik be, ha a hemoglobin... Tovább

Rex Állatvédelmi Iroda

Állatvédõ szervezet Nyilvános állatvédelmi irodánkban mûködõ számítógépes... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert