Görög oregánó termesztése a kertben - Tökéletes talajtakaró növény

Görög oregánó termesztése – Tökéletes talajtakaró a fűszerkertbe

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A görög oregánó hivatalos neve az Origanum vulgare subsp. hirtum. A Földközi-tengeren őshonos, és természetesen Kína keleti partjáig növekszik. Ez egy évelő fűszernövény, amely több szárból nő, és strapabíró, kiterjedt gyökérszerkezettel rendelkezik, amely a legtöbbet hozza ki abból a nedvességből, amelyet száraz körülmények között találhat. Amikor termesztik, a görög oregánó egy kis bokrot képez, amely eléri a 60 cm magasságot, és azonos sugarú. Mivel olajai természetes elriasztóként hatnak a rovarok ellen, a görög oregánót kerti ágyások talajtakarójaként termeszthetjük.

oregano

A görög oregánó termesztése

1.    Görög oregánó ültetése

A talaj előkészítése szükséges, mivel a görög oregánó talajtakaróvá tétele megterheli a növényt. A kiválasztott területet legalább napi nyolc órában közvetlen napfénynek kell kiszolgálni, és jól vízelvezető talajjal kell rendelkeznie, amely kissé a homokos oldalon van. A talajt alaposan fel kell törni, és az összes környező füvet és gyomot el kell távolítani az erőforrásokért folytatott verseny csökkentése érdekében. Ha magról termesztjük, ne ültessük el. Hagyd őket a földön. A csírázáshoz napfényre van szükség. Minden növénynek legalább 40 cm távolságot kell biztosítania a többi görög oregánótól. Ültetés előtt vesd be a talajt csontliszttel és porított kőzet-foszfáttal 2:1 arányban, növényenként összesen 2 csészével. Ez segít felgyorsítani a csírázást.

Ültetési időszak

A görög oregánó a 21 C alatti hőmérsékleten magról kezd növekedni. Emiatt ne az évszaknak megfelelően ültessük. Ehelyett ültessük el, amint a helyi hőmérséklet 20 C-ra emelkedik. Ez több növekedési időt biztosít a következő tél előtt.

A görög oregánó metszése

A metszés elengedhetetlen ahhoz, hogy a görög oregánó a talajtakaró szerepében maradjon. Természetesen megkísérelhetünk egy lekerekített bokrot kialakítani. Tartsuk közel a talajhoz úgy, hogy új rügyeket vágjuk le minden felfelé billenő hajtásról. Mindent, ami 10 centinél magasabbra próbál emelkedni a talaj felett, le kell vágni. Több hónapos kezelés után a görög oregánó nem felfelé, hanem kifelé kezd hajtásokat küldeni.

A görög oregánó gondozása

Amíg még fiatal, a görög oregánónak nincs szüksége további öntözésre. Öntözést csak akkor szabad elvégezni, ha a környező talaj csontszáraz. Amint a növény elég idős a metszéshez, további tápanyagokra lesz szüksége ahhoz, hogy leküzdje az ismételt metszés okozta sokkot. Mivel leveles, zöld növényről van szó, a magas nitrogéntartalmú folyékony vagy időzített műtrágya lenne a legjobb.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

beöntés (bélbe)

gyógykezelés céljából különféle oldatoknak és víznek, nagyállatoknak gumicsővel... Tovább

értékelés

a vállalati tevékenység elemzése. Ált. a számviteli adatok, leginkább az éves... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés