Ehető gombák termesztése házilag - szakértőnk szuper tanácsait olvashatjátok

hirdetes

Így termeszthetsz ehető gombákat házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Mivel a gombák egész évben termeszthetők házilag és ezzel folyamatos élelmiszerforrásoknak számítanak, nem csoda, hogy egyre többen szeretnék kipróbálni magukat ilyen téren.

Tanácsok gombatermesztéshez

A gombákról általánosságban

A fák mohás törzsein és a sötét aljnövényzet árnyékában termő gombák a természet különceinek számítanak. A növényekkel ellentétben, amelyeknek vízre, napfényre és szén-dioxidra van szükségük a tápanyagszerzéshez, a gombák ezt elpusztult, vagy rothadó szerves anyagokból vagy egy élő növény gyökerein keresztül oldják meg.

A gombák életciklusa egy úgynevezett micéliummal (gombacsíra) kezdődik, ami egy fehér, pókhálószerű szálakból álló gombakolónia a talajban. Ez a kolónia tápanyagszerzés céljából terjeszkedni kezd, és amint ideális környezetre bukkan, egy apró, gombszerű képződményt bujtat ki a talajból. Ezt a tojáshoz hasonló apró gombát eleinte egy vékony réteg micélium borítja, amiből idővel kibújik egy szár és egy kalap, amik már sokkal inkább hasonlítanak a „klasszikus” gombákra, amiket általában láthatunk.

hirdetes
hirdetes

Ahogy a gombák felcseperednek, a kalapjuk alatt található kopoltyúszerű hártyák spórák millióit eregetik a levegőbe, amelyek a széllel szállva térhódításba kezdhetnek. Több, mint húszezer gombafajt ismerünk, azonban egyes becslések szerint akár több mint százezer vár még felfedezésre. Mint tudjuk, a gombák között léteznek ehető és mérgező, gyógyító hatású és pszichotróp fajták is.

A gombák tápértéke

Tápérték szempontjából az ehető gombafajták kevés kalóriát tartalmaznak, ezzel szemben azonban sűrűn fordulnak elő bennük értékes tápanyagok. Kiváló B-vitamin források (riboflavin, niacin, pantoténsav), ha pedig napfény éri őket, akkor D-vitamin is termelődni kezd bennük. Található még bennük szelén, ergothioneine, kálium és réz is. Több kutatás is kimutatta már, hogy a gombák képesek megerősíteni az immunrendszert, segíthetnek a rákellenes kezelések során és a szív egészségére is jótékony hatással vannak. Most pedig nézzük, hogyan termeszthetünk gombát otthon, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete

Kutatóintézet A Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete egymásra épülõ,... Tovább

szudánifű

(régebben szudáni cirokfű, Sorgum vulgare var. sudanese [Piper] Stapf.): a cirok nemzetséghez... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés