notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gombatermesztés házilag

Hirdetés

Így termeszthetsz ehető gombákat házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mivel a gombák egész évben termeszthetők házilag és ezzel folyamatos élelmiszerforrásoknak számítanak, nem csoda, hogy egyre többen szeretnék kipróbálni magukat ilyen téren.

Tanácsok gombatermesztéshez

A gombákról általánosságban

A fák mohás törzsein és a sötét aljnövényzet árnyékában termő gombák a természet különceinek számítanak. A növényekkel ellentétben, amelyeknek vízre, napfényre és szén-dioxidra van szükségük a tápanyagszerzéshez, a gombák ezt elpusztult, vagy rothadó szerves anyagokból vagy egy élő növény gyökerein keresztül oldják meg.

 

A gombák életciklusa egy úgynevezett micéliummal (gombacsíra) kezdődik, ami egy fehér, pókhálószerű szálakból álló gombakolónia a talajban. Ez a kolónia tápanyagszerzés céljából terjeszkedni kezd, és amint ideális környezetre bukkan, egy apró, gombszerű képződményt bujtat ki a talajból. Ezt a tojáshoz hasonló apró gombát eleinte egy vékony réteg micélium borítja, amiből idővel kibújik egy szár és egy kalap, amik már sokkal inkább hasonlítanak a „klasszikus” gombákra, amiket általában láthatunk.

 

Ahogy a gombák felcseperednek, a kalapjuk alatt található kopoltyúszerű hártyák spórák millióit eregetik a levegőbe, amelyek a széllel szállva térhódításba kezdhetnek. Több, mint húszezer gombafajt ismerünk, azonban egyes becslések szerint akár több mint százezer vár még felfedezésre. Mint tudjuk, a gombák között léteznek ehető és mérgező, gyógyító hatású és pszichotróp fajták is.

 

A gombák tápértéke

Tápérték szempontjából az ehető gombafajták kevés kalóriát tartalmaznak, ezzel szemben azonban sűrűn fordulnak elő bennük értékes tápanyagok. Kiváló B-vitamin források (riboflavin, niacin, pantoténsav), ha pedig napfény éri őket, akkor D-vitamin is termelődni kezd bennük. Található még bennük szelén, ergothioneine, kálium és réz is. Több kutatás is kimutatta már, hogy a gombák képesek megerősíteni az immunrendszert, segíthetnek a rákellenes kezelések során és a szív egészségére is jótékony hatással vannak. Most pedig nézzük, hogyan termeszthetünk gombát otthon, a következő oldalon folytatom! 

 

Tanácsok gombatermesztéshez

Gombatermesztés otthon – előszó

Tény, hogy nem gyerekjátékról van szó, de a házi gombatermesztés egy nagyon szórakoztató és hálás tevékenység lehet. A házilag termesztett gombák általában finomabbak és táplálóbbak, mint a bolti változatok, ráadásul nem kevés pénzt spórolhatsz meg, ha eddig előszeretettel vásároltál a jobb minőségű fajtákból.

 

Hogyan szerezz gombacsírát

Ha először próbálkozol gombatermesztéssel, akkor javasolt kezdőcsomagot vásárolni, hogy könnyebben belerázódj az alapokba. A kezdőcsomagok általában gombacsírát és táptalajt is tartalmaznak, amivel nincs más dolgod, mint rendszeresen benedvesíteni és várni, hogy a gombák nőni kezdjenek.

Ha szeretnél nagyobb mennyiségben termeszteni, mint amit egy kezdőcsomag kínál, akkor érdemes a gombacsírát tenyésztőktől beszerezni. A gombacsírás számos formában érkezhet (például gombapálcikákként vagy porként) – a lényeg, hogy mivel élőlényekről van szó (nem pedig magokról, amiket hosszabb ideig lehet tárolni), így rögtön megfelelő termesztő közegbe kell helyezni őket, ezért érdemes csak akkor megrendelni őket, ha képes leszel ezeket a körülményeket azonnal biztosítani számukra.

 

Termesztő közegek

A mikorrhizális gombák, mint például a szarvasgomba, az ízletes kucsmagomba, az ízletes vargánya és a sárga rókagomba a fák élő gyökereiből szerzik a szükséges tápanyagaikat, ezért otthoni termesztésük nehézkesebb. A szaprotróf gombafajták azonban lebomló természetes anyagokból táplálkoznak, ezért kinti és benti termesztésük is egyszerűbb. A legjobb eredmények érdekében nagyon fontos, hogy választott gombafajtádat megfelelő közegben termeszd. A következő oldalon megosztok néhányat a legnépszerűbb fajták közül, megéri lapozni egyet! 

 

Tanácsok gombatermesztéshez

Farönkökben termesztett gombák

A farönköket frissen kell kivágni, méghozzá egészséges fákból, a nyugalmi időszak során (ősz vége és tavasz eleje között, tehát általában télen). A rönknek legalább 10cm vastagnak és 60-120cm hosszúnak kell lennie. Hagyd a rönköt érlelődni legalább két hétig, de ne engedd, hogy a faanyag kiszáradjon, mert még nedvesnek kell lennie, amikor belé telepíted a gombacsírákat.

 

A lebomló fadarab nagyjából 4-6 éven keresztül képes tápanyagot biztosítani a gombáknak és csak egyszer kell betelepíteni gombacsírákkal. A telepítéshez kezdj el lyukakat fúrni a fába nagyjából 15 cm-re a rönk végétől. Ezek a lyukak nagyjából fél centivel mélyebbek legyenek, mint az oltópálcikák, amikben a gombacsírák vannak. Fúrj egy másik sor lyukat is, ez úttal 5-7 centire az előző sortól, és ügyelj rá, hogy a sorok cikkcakk mintában legyenek, tehát nem egymás mellé, hanem felváltva kerüljenek kifúrásra.

Hirdetés

 

Folytasd a fúrást ilyen felváltott mintában, míg az egész rönk el nem készül. Amint végeztél, üsd be az oltópálcikákat a lyukakba úgy, hogy a fejük egy vonalban legyen a rönk felszínével. A fertőzés elkerülése végett minden lyukat vonj be egy réteg nagyon forró sajtbevonó viasszal. Olvaszd meg a viaszt a tűzhelyen 150°C hőmérsékleten, majd vidd fel a lyukakra egy szivacsecsettel.

 

Mivel az effajta gombák általában a közepes hőmérsékletet illetve a közepes-magas közötti páratartalmat kedvelik, a melegebb napokban kint, télen pedig bent tarthatod a farönköt. Habár a rönköket egyenesen érdemes felállítani valamilyen árnyékos részen, a gombáknak jót tesz a nap-éj ciklus, ezért olyan helyre is kerülhetnek, ahol némi nem közvetlen napfényt is kaphatnak. Tartsd őket nedvesen – ha kint vannak, akkor győződj meg róla, hogy az eső eléri őket, ha pedig bent tartod őket, vagy száraz a kinti idő, akkor gondoskodj időnkénti benedvesítésükről.

 

Tanácsok gombatermesztéshez

Siitake (Lentinula edodes)

A siitake gombák húsos kalapjának jellegzetesen füstös íze van. Ajánlott tölgyfában, cukorjuharban, égerben, amerikai bükkben vagy amerikai ámbrafában termeszteni. A 10 és 26°C közötti hőmérsékleteket kedveli azonban az ehető termésekre legalább 6 napot, vagy akár két évet is várni kell.

 

Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus)

Vékony, érzékeny kalappal rendelkező késői laskagombák édes ízűek és bársonyos textúrájúak. Ideális számukra hárs, a fűz, a szil és a nyárfa is. Könnyen termeszthető és viszonylag hamar szüretelhető. Érdemes 10 és 21°C között tartani.

 

Közönséges süngomba (Hericium erinaceus)

Kalap helyett a közönséges süngomba rövid, tüskékhez hasonló „taréj” borítja. Íze a tengeri ételekéhez hasonló, bizonyos kutatások szerint pedig a hangulat fokozására és a memória megerősítésére is használható. Remekül termeszthető cukorjuharban, tölgyben, diófában, 15,5 és 24°C közötti hőmérsékleten.

 

Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)

Kínában már több mint kétezer éve gyógyászati célokra használják őket, ugyanis sokak szerint az egészség elixírjének fontosa alapanyagai. Habár ízük kissé keserű forró vízben teának is elkészíthetők. Remekül érzik magukat tölgyfák és cukorjuharok rönkjeiben 21 és 26°C között.

 

Bokrosgomba (Grifola frondosa)

A ropogós bokrosgombák íze a dióéhoz hasonló. Bármilyen tölgyfa fajtában jól érzik magukat 13 és 21 fok között. Ne számíts azonban gyors eredményekre, ugyanis a szüretre akár 2-3 évet is várnod kell majd.                                          

Hirdetés

 

Tanácsok gombatermesztéshez

Komposzt, faforgács és egyéb természetes közegek

Az ilyen, tárolóban vagy szabadban való termesztésre is ideális gombákat ládákban, zsákokban, befőttesüvegekben, terráriumokban, dobozokban vagy közvetlenül a földön is termesztheted. A talajba való telepítés előtt a közeget pasztörizálni vagy sterilizálni kell. Ehhez a közeget 70-80°C közötti hőmérsékletűre kell hevíteni. Ez a lépés elengedhetetlen, ugyanis így számos olyan mikroorganizmus kiiktatható, amelyek gátolnák a micélium fejlődését. Ne menj azonban 80°C fölé sem, mert ezzel a jótékony mikroorganizmusokat is elpusztíthatod. A különböző közegeket a következőképpen készítheted elő a gombatermesztéshez.

 

Szalma

Pasztörizált szalmát vásárolhatsz készen, vagy saját magadnak is készíthetsz otthon. Fogj egy fűnyírót vagy faszecskázót és aprítsd fel a fás szárú szalmát (például búza vagy rozs) 2-7cm-es darabokra. Kukta híján a felmelegítést a sütődben is elvégezheted. Helyezd a szalmát egy sütőzsákba és adj hozzá egy kis vizet, hogy nyirkossá válhasson. Melegítsd a sütőt 150°C-ra, tedd be a szalmás zsákot és használj sütőkben is alkalmazható hőmérőt, hogy szemmel tarthasd a hőmérsékletet az első órában. Amikor a szalma 75-80°C közé melegszik, tekerd le a sütőt 80°C-ra és hagyd főni a szalmát további 3 óráig. Amikor elkészült, hagyd, hogy teljesen lehűljön (ez 6-10 órát vesz majd igénybe).

 

Faforgács vagy fűrészpor

A faforgácsot és/vagy fűrészport ugyan azzal a módszerrel kell előkészíteni, mint amivel a szalmát.

 

Komposzt

Ha nincs kéznél kész komposztod, akkor megmutatjuk, hogyan készíthetsz magadnak. Keverj össze némi vizes szalmát és nitrogénban gazdag szerves trágyát egyenlő arányban (ebben egy vasvilla lehet a segítségedre). Hagyd hogy a komposzt álljon egy kicsit, de mindig tartsd nedvesen. Egy hőmérő segítségével figyeld a halom hőmérsékletét – valahányszor 70-75°C közé kúszik, forgasd meg az egészet. Ezt ez után még háromszor várd és ismételd meg, ekkora már nem érzed majd az ammóniát és a halom bolyhos textúrát vesz fel.

 

Tanácsok gombatermesztéshez

További tudnivalók a közegekről

Miután a pasztörizálás befejeződött és a közeg teljesen lehűlt, ideje beledolgozni a gombacsírákat. Ezt egyszerű rászórással oldhatod meg a legegyszerűbben. Minden gombafajtának sajátos hő-, fény- és páratartalom-igényei vannak, de általánosságban mindre igaz, hogy magas páratartalmat, kevés fényt és szobahőmérsékletet igényelnek. Tartsd a közeget nedvesen (napi két vizes permetezéssel). Ha nyitott tárolót használsz, akkor a nedvességet úgy is benne tarthatod, hogy letakarod egy kis vizes újságpapírral. Amint a micélium nőni kezd, elhelyezhetsz a közegen egy 2,5cm vastag réteg nedves agyagos talajt vagy tőzegmohát, ami elősegíti a növekedést. Persze előzetesen ezt is pasztörizálni kell, amit a mikróban magas fokozaton két perc alatt elintézhetsz.

 

Íme néhány népszerű gombafajta, amik közegekben termeszthetők!

 

Kétspórás csiperke (Agaricus bisporus)

Ezt a sokoldalú és könnyen termeszthető gombafajtát már az előtt is leszüretelheted, mielőtt teljesen megérne (attól függően, hogy milyen állapotában szeretnéd fogyasztani). A kétspórás csiperkék első sorban a komposztot kedvelik és 10-20°C közötti hőmérsékleteket.

 

Óriás harmatgomba (Stropharia rugosoannulata)

Ezek a lilásbarna kalapú és fehér szárú kerti óriások ízükben az érett kétspórás csiperkékhez hasonlítanak és szalmában illetve forgácsban is termeszthetők 16 és 26°C között.

 

Mandulaillatú csiperke (Agaricus subrufescens)

A mandulaillatú csiperke nevének eredetét nem nehéz kitalálni. Ez az enyhén édes ízű gomba érett komposzton, 16 és 24°C között termeszthető.

 

Téli fülőke (Flammulina velutipes)

Ezek a csomókban növő, fehérszárú, apró kalapú gombák enyhén gyümölcsös ízűek. Keményfa forgácson érdemes termeszteni őket 7 és 24°C között.

 

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)

A gyapjas tintagombával gyakran találkozhatsz pázsittal borított területeken. Ez a gomba hosszúkás, harangformájú kalapokkal rendelkezik, amiket fehér és szürke „pikkelyek” díszítenek. Érdemes óvatosan bánni velük, ugyanis miután az ember leszedi őket, néhány órán belül megromlanak. Legjobb állapotukban teljesen megérésük előtt fogyaszthatók. Komposzton 16 és 20°C között termeszthetők.

 

Tanácsok gombatermesztéshez

Ha választott gombád minden szükségletét biztosítottad, akkor idővel észreveszed majd, hogy a micélium ellepi a közeget. A vegetatív állapot akkor kezdődik, amikor apró tűfej-nagyságú gombakezdemények bújnak ki a „talajból”. Hagyhatod, hogy a saját tempójukban fejlődjenek, de rá is veheted őket arra, hogy hamarabb megérjenek.

 

A farönkökben termesztett gombákat úgy erőltetheted rá az érésre, hogy 24 órára nagyon hideg vízbe meríted a rönköt úgy, hogy azt lehetőleg teljesen belepje a víz. Hagyd a gombákat 8 hétig pihenni, mielőtt újra vízbe helyeznéd őket.

 

Nem farönkökben termesztett gombák esetén kiteheted őket a napra vagy mesterséges fény alá napi 12 órára. A gombák általában akkor szüretelhetők, ha a micéliumréteg leszakadt róluk de még mielőtt kieresztenék a spóráikat. A szüreteléshez nincs más dolgod mint megragadni a szárat és a kalapot és finoman kicsavarni őket a közegből.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-06-25

A leander betegségei

Leander betegségei – Mik azok a leander betegségek, amikkel meg kell küzdenünk? Bemutatjuk a leander betegségeit, és elmondjuk, hogyan védekezhetünk a leander betegségei ellen!

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

2019-05-11

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Cikkünkben most mindent megtudhattok a rukkola termesztéséről, a rukkola felhasználásáról! Érdemes elolvasnotok írásunkat, hiszen minden hasznos információt leírtunk a rukkoláról!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
633 934
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 392 607
Közösség

takarmányozás higiéniája

a takarmány-élettani alapokra, valamint a gyak. takarmányozás ismereteire építve foglalkozik... Tovább

közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 202

Átlagos értékelés: 4.7

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés