notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gombagyüjtő turisták letarolhatják az erdőket

Hirdetés

A gombagyűjtők letarolhatják az erdőket

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az erdőbe özönlő kirándulók felforgathatják a természet ökoszisztémáját. A társaság tapasztalatai szerint azok a kirándulók jelentik a legnagyobb problémát, akik meggondolatlanul leszedik a gombákat, utána pedig visszadobják.

Gomba

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében felhívja a figyelmet a természet érzékeny ökoszisztémájára, amit könnyen felboríthatunk. Ez esetben a gombaszedéssel kapcsolatban szóltak. Mivel az utóbbi időben nagyon sok eső esett, ezért az erdők tele vannak gombával. Ilyenkor akár ezrek is megfordulhatnak egyszerre olyan helyeken, mint a Visegrádi-, vagy Budai-hegység, vagy a Pilisi erdőben. Viszont ez az emberözön nem minden esetben tesz jót a környezetnek, különösen akkor nem, ha az emberek letérnek a turistautakról azért, hogy gombát gyűjtsenek. Nem azzal van a probléma, ha egy-két gombagyűjtő hozzáértéssel gyűjt be magának gombákat, hanem inkább azzal, hogy ezt egyszerre tömegek csinálják, ráadásul sok olyan kiránduló is akad, akiknek fogalmuk sincs a gombákról, mégis leszedik őket.

Gomba

A társaság attól tart, hogy ezek a tömegek, akik elárasztják ezeket az érintetlen helyeket, teljesen feldúlják és felforgatják a környezetet. A társaság szerint ez többnyire a kirándulókra jellemző, különösen azokra, akiknek semmi céljuk nincs a gombagyűjtéssel, csak egyszerűen kíváncsiak. Néha előfordul olyan is, hogy leszedik és utána visszadobják a gombákat, ami nem tesz valami jót a természetes környezetnek, ráadásul ezzel a meggondolatlan cselekedettel még ki tudja, milyen ritka gombaállományt károsíthatnak meg.

Gomba

Viszont nemcsak a természetet fenyegeti a veszély, ha a turisták beszabadulnak az erdőkbe. Bár szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna még gombamérgezésről, de általános tapasztalat, hogy mindig vannak olyanok, akik semmiből se tanulnak, csak a saját hibájukból. Így előfordulhat, hogy bizony mérgező gombát szednek le. De ha rendelkeznek némi laikus gombaismerettel, hogy legalább a csiperkét meg tudják különböztetni a gyilkos galócától, akkor sincsenek biztonságban, ugyanis nem mindegy, hogyan és mennyi ideig tároljuk a gombákat.

Gomba

A leggyakoribb eset az, hogy a turisták, akik gombát gyűjtenek, zárt, műanyag zacskókba zsúfolják őket, ami nem tesz valami jót a gombának – de ezzel együtt nekik sem. Így a gombák gyorsabban romolnak, mert könnyebben bomlik le a fehérje. Ha így eszik meg a gombát, az okozhat némi kellemetlenséget. Ezért nem ajánlott szakértelem nélkül leszedni ezeket az ártatlannak tűnő gombákat.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
557 003
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 270 085
Közösség

gödörásó gép

olyan változó menetemelkedésű, vágóéllel ellátott végtelen csiga, amely munka közben, a... Tovább

bunda belszerkezete

a bundának az elemi-, a kötő- és fátyolszálak, ill. a belőlük felépülő pászmák és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 209

Átlagos értékelés: 5.0

Növényvédelem