A glifozát a legveszélyesebb növényvédőszer - Miért a glifozát a legveszélyesebb növényvédőszer?

hirdetes

A világ legveszélyesebb növényvédőszere, mégis ezt használja az összes ember!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A glifozát veszélyei

Glifozát miatt kialakult egészségügyi problémák

Cukorbetegséget okozhat

Bizonyos források szerint a glifozát megzavarhatja a szervezet inzulinkezelését, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet, növelve ezzel a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Hasonlóképpen, az alacsony tesztoszteronszint is hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, és a Rounduppal (a Monsato gyomírtó készítményével) végzett kutatások során megállapították, hogy a szer képes csökkenteni a szervezet tesztoszteronszintjét a serdülőkor kezdeti szakaszaiban.

Alzheimer-kórt okozhat

Kutatólabori kísérletek során kiderült, hogy a glifozát képes olyan mértékű oxidatív stresszt és sejtelhalást kiváltani, mint ami az Alzheimer-kórra is jellemző. Az ok-okozati kérdés jelenleg vitatott e téren, de nem kétséges, hogy van valamilyen kapcsolat a vegyület és a betegség között.

Árt a gyomorbaktériumoknak

A szájon át fogyasztott glifozát megzavarhatja a gyomor emésztésért felelős biomját azzal, hogy elpusztítja az emésztésért felelős, hasznos baktériumokat. Ez megnehezíti a szervezet számára az élelmiszerek lebontását és a tápanyagok felszívását, továbbá esélyt ad a kórokozóknak, hogy elburjánzanak és megerősödjenek a gyomorban, ami különböző emésztési zavarokat és gyomorbetegségeket okozhat.

hirdetes

Gyengíti az immunrendszert

Mivel az egészséges immunrendszer egyik alapvető feltétele a megfelelő emésztés, a glifozát, ha nem is közvetlenül, de képes gyengíteni az immunrendszert is.

Veseelégtelenséget okozhat

Számos veseelégtelenségről szóló jelentés érkezik Közép-Amerika és India mezőgazdasági közösségeiből, amelyekért többen is a glifozátot okolják. Van rá bizonyíték, hogy a vegyület a vesére káros fémeket képez, ha kemény vízzel keverik.

hirdetes

Depressziót okozhat

Az ember jó hangulatáért többe között a szerotonin nevű vegyület felelős, a glifozát pedig megzavarja ennek a termelődését a szervezetben. Ez rossz hangulatot, gyenge étvágyat, és rossz minőségű alvást eredményez. 

Születési rendellenességeket okozhat

A várandós anyukák meg nem született gyermekeire is veszélyt jelenthet a vegyület. A kutatások szerint az olyan területeken, ahol rendszeresen használnak glifozátot nagyobb a veszélye az agy- és koponyafejlődéssel kapcsolatos születési rendellenességek kialakulásának. E mellett állatkísérletek is kimutatták, hogy a glifozát szaporodási problémákat okozhat, például késleltetett serdülőkort és alacsonyabb spermiumtermelést.

Glutén-intoleranciához vezet

Halakon végzett kutatások kimutatták, hogy a glifozát a lisztérzékenységhez emésztési problémákat okozhat. Ez nem jelenti azt, hogy az emberek is hasonló veszélyben vannak, de egyesek fogékonyabbak lehetnek a problémákra, mint mások.

Szívbetegséget okozhat

Mivel a glifozát megzavarja a szervezet enzimháztartását, lizoszomális tárolási problémákat okozhat, ami elősegítheti mind a szívbetegség, mind pedig a szív- és érrendszeri zavarok kialakulását.

Légúti megbetegedéseket okozhat

A vidéki területeken végzett kutatásokból kiderült, hogy ezeken a vidékeken gyakoribbak a krónikus légúti megbetegedések, amiért elképzelhető, hogy a glifozát is felelős. Nézzük, hogyan védekezhetünk ellene, a következő oldalon ezt is elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Confidor 200 OD

Rovarölő permetezőszer burgonyában burgonyabogár, levéltetvek, őszibarackban levéltetvek,... Tovább

leölés

állategészségügy rendészeti szempontból a fertőző állatbetegségek terjedésének... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem