A glifozát a legveszélyesebb növényvédőszer - Miért a glifozát a legveszélyesebb növényvédőszer?

A világ legveszélyesebb növényvédőszere, mégis ezt használja az összes ember!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A rengeteg riogatás és ütköző vélemények közepette nem csoda, hogy sokan egyre több dologtól félnek manapság. Tény persze, hogy a szenzációhajhász rémhírek többsége messze túlszárnyalja a valóságot, de sajnos vannak nagyon is valódi veszélyek, amikről ritkán esik szó, mégis mindannyiunkra hatással vannak – ilyen a glifozát is.

A glifozát veszélyei

Mi az a glifozát?

A glifozát számos gyomirtó szer aktív összetevője, és világszerte több száz mezőgazdasági készítményben megtalálható (13 országban már be is tiltották). A vegyület a Roundupban, a Monsato világhírű gyomirtójában is megtalálható, ami nagyban hozzájárult elterjedéséhez.

A glifozát nem válogat, és lényegében szinte minden növényt elpusztít, amivel találkozik. Ez a vegyület úgy hat, hogy elzárja a növények sikimisav-csatornáit, amit a növények a fehérjetermelésre használnak, és elengedhetetlen az életben maradásukhoz. Blokkolja az enzimreakciót, így a növények gyorsan elpusztulnak tőle.

A vegyületet először 1974-ben állították elő, hogy leváltsa a DDT-t, amit már két évvel korábban betiltottak, mert gátolta az állatok szaporodási képességét. Ennek ellenére a glifozát egészen 1987-ig nem „futott” be, akkor azonban a Monsatónak köszönhetően rövid időn belül elterjedt, és mára már például az Egyesült Államokban minden hagyományos módszerrel termesztett kukorica, szója, és gyapot „előállításánál” alkalmazzák.

Veszélyes-e a glifozát?

Habár már évtizedek óta használják különösebb problémák nélkül, a vegyület köré újabban igen rossz hírnév kezdett kialakulni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) szerint a glifozát egy lehetséges karcinogén, vagyis rákkeltő hatású vegyület. Ezt az állítást nem sokkal a bejelentés után az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) is megerősítette.

Ennek ellenére nem igazán van meghatározó bizonyíték arra, hogy milyen veszélyeket rejt, illetve, hogy mekkora mennyiségtől számít veszélyesnek. A következő oldalon felsorolunk néhány egészségügyi problémát, amelyet korábban már a glifozáthoz kötöttek, ha végigolvasod, rájössz, hogy érdemes keresni másik megoldást, ami ugyanolyan hatékony, mégsem káros. Most kiderül, én miért használom már régóta a természetes növényvédőszereket, lapozz egyet, érdemes! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

éhség

az állatot evésre az éhség-érzet és az étvágy ösztönzi; a nem eléggé telt gyomor (és a... Tovább

babeziózis (babesiosis)

véglények, a ->vörösvérsejtekben babéziák okozta betegség; Mo.-n a szm.ban, ritkábban... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem