Ezeket érdemes megfogadnod - hasznos őszi levélgereblyézési tippeket mutatok

7 alapvető levélgereblyézési tipp az őszi nagytakarításhoz

TK, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fák és cserjék ragyogó őszi színeikkel csodálatos látványt nyújtanak. Ezek a színes levelek végül a földre kerülnek, ahol előfordulhat, hogy kevésbé okoznak örömet…

Őszi levélgereblyézés

A levelek gereblyézése a legtöbb őszi teendők listáján az elsők közt szerepel, és meglehetősen idő- és erőigényes feladat. De a lehullott levelek kezelése nem kell, hogy fájdalmat okozzon (néha szó szerint). Ha tudjuk, hogy kell rendesen gereblyézni, sőt, hogyan kerüljük el a gereblyézést, több időnk marad élvezni az évszak szépségét. Itt van néhány tipp, hogyan végezzük el gyorsan az őszi takarítást.


Biztosan szükségünk van gereblyére?


A levelek tápanyagot tartalmaznak, amelyek újrahasznosíthatóak a talajba, A probléma akkor jelentkezik, ha túl vastagon vannak halmozva, ami betakarhatja a pázsitot vagy a kisebb növényeket. De mennyi is a túl sok? Egyetemi kutatók foglalkoztak a kérdéssel, hogy kell-e gereblyézni vagy sem. Ha a pázsit kevesebb, mint 50%-át takarják be, akkor nem kell gereblyézni, de érdemes a fűnyírót végig tolni a leveleken, hogy felaprítsa azokat. Ha pedig több, mint 50%-os a levélborítás? Ideje elővenni a szerszámot!

 

 

 


Használjuk a fűnyírót


50%-os vagy annál kisebb levélfedettségű pázsit esetén használhatjuk fűnyírónkat a levelek aprításához, valamint a tápanyaok és szerves anyagok visszajuttatására a gyepbe. Csak egyszerűen toljuk át a leveleken a fűnyírót. Akkor szükséges csak többször, ha nagyobb levelei vannak a lombhullató fának, például a juharok vagy tölgyek esetében. A kis levéldarabok megtelepednek a fűszálak között, majd idővel lebomlanak. Ha fűnyírónknak van zsák tartozéka, azzal össze is tudjuk gyűjteni a leveleket. Ezután öntsük őket komposztálóba, használjuk őket kerti talajtakaróként a téli védelemre szoruló növények körül, vagy dobjuk ki őket, ha nem tudjuk hasznosítani.


Várjuk meg, míg az összes levél lehullik


Csábító lehet a gereblyézést ugrásszerűen kezdeni, amint elkezdenek hullani a levelek. 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekelnek további hasznos ötleteink, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-22

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

Vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat a kertben. Vedd fel velük a harcot, olvasd el cikkünket a gyomokról.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kénbaktériumok (Thiobacteriaceae)

ként, ill. kéntartalmú vegyületeket oxidáló, szerves anyagot kemoszintézissel előállító... Tovább

atkák (Acariformes)

az ->vízeltlábúak törzsébe, a pókszabásúak osztályába tartozó rend. Kis testűek, a fajok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet