A jegesmedve módfelett homogén faj, és nincs bizonyíték arra, hogy a barnamedvétől származna - derítették ki genetikai elemzéssel a Kaliforniai Egyetem kutatói

Genetikai elemzéssel tisztázták a barnamedve és a jegesmedve rokonságát

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A jegesmedve módfelett homogén faj, és nincs bizonyíték arra, hogy a barnamedvétől származna - derítették ki genetikai elemzéssel a Kaliforniai Egyetem kutatói, fenekestől felforgatva a szoros rokonságban álló két faj evolúciós történetéről szóló elképzeléseket.

A jegesmedve módfelett homogén faj, és nincs bizonyíték arra, hogy a barnamedvétől származna - derítették ki genetikai elemzéssel a Kaliforniai Egyetem kutatói

 

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a múltban történt kereszteződés eredményeként valamennyi jegesmedvében vannak olyan gének, amelyek barna medvéktől származnak. Az amerikai tudományos akadémia PLOS Genetics című folyóiratában közzétett tanulmány szerint a két faj közötti génkeveredés csak egy elzárt közösségre igaz, és nem a teljes jegesmedve-populációra, amelyben nincsenek barnamedvegének. Egy bizonyos alaszkai barnamedve-közösségben ugyanis bizonyítékokat találtak arra, hogy a populáció példányai éppen hogy fordítva, a jegesmedvétől örököltek géneket.
    
A félreértés középpontjában az a barnamedve-népesség áll, amely az alaszkai ABC-(Admiralitás, Baranof, Chicagof)-szigeteken él. Ezek a kinézetükben és magatartásukban nyilvánvalóan barnamedvék genetikai hasonlóak a jegesmedvékhez. A populáció tagjai genetikailag valóban különösek, és régóta ellentmondásos a megítélésük a jegesmedvékhez való rokonságukat illetően. 
    
"Most azonban meg tudjuk a kapcsolatot magyarázni, és ez nagyon egyszerű történet" - hangsúlyozta Beth Saphiro, a Kaliforniai Egyetem fejlődésbiológiai és ökológia professzora, a tanulmány társszerzője.
    Saphiro és kollégái hét jegesmedve, egy ABC-szigeteken élő barnamedve, egy, az Alaszkai-félszigeten élő barnamedve és egy feketemedve génállományát elemezték, illetve vetették össze. 
    
AZ ABC-szigeteken élő barnamedvék körében végzett első genetikai elemzés, amely a mitokondriális DNS-t vizsgálta, azt mutatta ki, hogy a szóban forgó barnamedvék anyaági örökítőanyaga jobban egyezik a jegesmedvékével, mint más barnamedvékével - ezért vélték akkor úgy a tudósok, hogy az ABC-szigeteken élő barnamedvék lehetnek a mai jegesmedvék ősei. 
    
Az új genetikai tanulmány ellenben a sejtmagban lévő kromoszómák nDNS-ét - anya- és apaági örökítőanyagát - elemezte. A kutatók most bizonyítékot találtak arra, hogy az ABC-szigeteki barnamedve x kromoszómáinak mintegy 6,5 százaléka a jegesmedvétől ered, és utóbbiakból származik a teljes genomjuk mintegy egy százaléka. Az ABC-szigeteki barnamedvéknek több közös DNS-ük van a nőstény jegesmedvékkel. Arra viszont nem találtak bizonyítékot a szakemberek, hogy a barnamedvék génjei jelen lennének a jegesmedvékben.
    
A szakemberek szerint az utolsó jégkorszak végén az Alaszka déli részén húzódó szigeteken jegesmedvék rekedtek. A nőstény jegesmedvék párzottak az Alaszkai-félszigetről a szigetekre úszó hím barnamedvével, és az ottani jegesmedve-populáció fokozatosan átalakult barnamedve-népességé - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ion

elektromos töltésű atom, atomcsoport v. molekula. A pozitív töltésű ionok, a kationok... Tovább

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok