A varázslatos gemenci erdő és legszebb útvonalai

hirdetes

A gemenci erdő rejtett kincsei – Vízi és gyalogos túra is vár Gemencen

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sokunknak talán a Kispál és a borz magyar együttes „I Like Gemenc” című dala jut eszünkbe a Gemenc szó hallatán, de nem hiába, hogy a gemenci erdő szépségét dalokba is foglalták hiszen rengeteg gyönyörűséget fedezhetünk itt fel Magyarország kincsei közül. Ismerd meg közelebbről Gemencet Te is!

gemenc

A varázslatos Gemenci erdő

Gemencet már nem egy dalba beleírták páratlan szépségének köszönhetően, amit egyszer mindenkinek látnia kell, hiszen rengeteg rejtett kincsét Magyarországnak itt fedezhetjük fel. Magyarország legnagyobb ártéri erdőjének olyan sajátos hangulata van, amely nem csak hazánkban, de Európában is egyedülálló és csak akkor érti meg igazán az ember, hogyha személyesen fedezi fel. Most összegyűjtöttük a gemenci tanösvények legjobbjait és minden fontos információt, amire szükséged lehet egy gemenci kiránduláshoz!


A gemenci erdő története

Ahhoz hogy átérezhessük Gemenc hangulatát érdemes megismerkedni a természeti kincs történetével is. Gemenc és varázslatos erdeje az ország középső részén található, mondhatjuk, hogy az ország szíve. Itt egészen lassan folyik a Duna vize is a szintkülönbségeknek köszönhetően, így aztán rengeteg kis sziget és holtág szeli át a várost. Az így kialakult környezet rengetegben kedvező az állatok számára, így szépszámban fellelhetőek a vadonban. Magyarország legnagyobb összefüggő ártéri erdejének számít 180 km2-es területével, de ugyanezt elmondhatjuk a Duna forrásától egészen a Fekete-tengeri deltáig is.

hirdetes


A gemenci erdőt gyakran elönti a Duna, így a vízjárása meghatározza az élővilágot is. Elsősorban a madarak paradicsomának tekinthetjük az erdőt és innen híres a fekete gólya is, de rengeteg vaddal is találkozhatunk, mint őz, szarvas, vagy vaddisznó. Nem csak családok számára tökéletes kikapcsolódási helyszín, de a párok is imádják a nyugodt gemenci erdő energiáit magukénak megszerezni.

Az erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park része, és 1977 óta áll természetvédelem alatt. Manapság a Gemenc Zrt. menedzseli, mégpedig sokak szerint példaértékűen!

A híres fekete gólya

A világ legnagyobb sűrűségű feketególya állományát találhatjuk meg Gemencen, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 40 pár gólya él itt.

Egy kis mázli el kell azért, hogy találkozzunk velük, de a tanösvények természetesen számos megfigyelő tornyot rejtenek, ahonnan elcsíphetjük látványukat, sőt külön tanösvényt is kialakítottak a fekete gólyák lesésére! A Fekete Gólya tanösvény 1,5 km hosszan,  egy kifejezetten szép szakaszon vezet.

hirdetes

 

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Gemenc déli kapuja, ahol minden elkezdődik. Innen indul a legtöbb gemenci túraútvonal, akár gyalog, biciklivel vagy vízi túrára indulnánk és a kisvasútra is itt szállhatunk fel elsőként. Itt van lehetőségünk eszközbérlésre is és jelentkezhetünk vezetett túrákra is, akár lovasfogatokhoz is csatlakozhatunk! A fogadóépületben a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás is helyet kapott.

A központ Pörböly határán található az 55-ös főút mellett, az M/-os autópályáról pedig Baja felé a 163-as csomópontnál kell letérni, hogyha a főváros felől érkezünk autóval. Hogyha inkább a vonatosok körét bővítjük, akkor szerencsénk van, ugyanis a vonat közvetlenül a látogatóközpont mellett tesz le.

TIPP: Ne hagyjátok ki a néhány perce innen megtalálható Vadmegfigyelő helyet! 

Kattints a következő oldalra, hogyha kíváncsi vagy a legjobb tanösvényekre és a gemenci kisvasút menetrendjére!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló (Equus caballus)

a lófélék (Equidae) családjába tartozó háziállatunk. Feltételezik, hogy egyetlen vad... Tovább

homoki borsó (peluska, Pisum sativum ssp. arvense L.)

a mezei borsó tavaszi változata. Jobb homoktalajokon díszlik. Korán, néha már enyhe február... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek