Zöldségtermesztési tippek

hirdetes

Így lehet gazdagabb termésed!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy kerttulajdonos számára kevés érzés fogható ahhoz, amikor minden reggel saját termesztésű, friss zöldségeit és gyümölcseit élvezheti, amikről pontosan tudja, hogy honnan származnak, és milyen anyagokkal találkozhattak, mielőtt az asztalra kerültek volna.

Tippek zöldségtermesztéshez

A következőkben arról lesz szó, hogy miként biztosíthatod kertedben a bőséges, egészséges terméseket, és a gazdag szüreteket. A legmeglepőbb, hogy ezek a tippek semmilyen titkos módszerről nem számolnak be, de rávilágítanak, hogy mennyire is fontos többek között a talaj karban tartása, és ezzel a megfelelő tápanyagellátás biztosítása növényeid számára. Kezdjük is!

Használj jó minőségű komposztot

Egy komposzthalom összeállítása egyszerű és rengeteg lehetőséget biztosít az értékes konyhai és kerti hulladékok újrahasznosítására. De mi mindenre használható a jó minőségű komposzt? Például segít dúsabbá tenni a homokos talajt, amely egyébként képtelen lenne visszatartani a növények számára szükséges vizet és tápanyagokat. Ugyan így alkalmazható az agyagos talaj lazítására is, hogy a növények gyökerei szabadabban terjeszkedhessenek az egyébként kemény, sűrű földben.

hirdetes

A komposztban található baktériumok segítenek lebontani a szerves anyagokat tápanyagokká, amiket a növények aztán felhasználhatnak. Vonzza továbbá a hasznos rovarokat, gilisztákat és más élőlényeket is, amelyek segítenek a talaj karbantartásában. A komposzt továbbá megkönnyíti a talajjal való munkát is, illetve segít távol tartani a kártevőket és bizonyos fertőzéseket.

hirdetes

Ültess takarónövényeket

Akár ágyásokkal, akár növénytartókkal kertészkedsz, egy takarónövény csodákat tehet majd a következő szezon terméseivel. A takarónövények ugyanis segítenek termékenyebbé tenni a talajt, ráadásul annak szerkezetét is feljavítják. Remek erre a célra a lóhere, a takarmánylucerna, a borsó és a bab is. Ezek a növények a levegő nitrogéntartalmát alakítják át olyan formába, amiket a többi növény is használhat majd a későbbiekben – lényegében nitrogénnel dúsítják a talajt. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Kép forrása: naturallivingideas.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glaukóma (zöld hályog)

a szem azon kóros állapotainak gyűjtőfogalma, amikor a szembetegség fő v. kísérő tünete a... Tovább

4/2007. (I. 18.) FVM-KvVM együttes rendelet

a védett õshonos mezõgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés