Mibe érdekes fektetni megtakarított pénzemet a háború miatt?

hirdetes

Átértékelődhetnek a digitális fizetőeszközök a háború miatt

Galbács Erika

Átértékelődhetnek a digitális fizetőeszközök, a háború miatt? Kedvezhetnek-e a szankciók a kripto pénzeknek, és ha igen, hogyan?
 

Veszélyben annak a pénze, aki ma forintban, befektetés nélkül tartja a pénzét.  Ok, de mibe érdemes most fektetni a pénzünket, hogy ne értéketelendjen el?

Kriptovalutákról röviden

A kriptovaluták olyan digitális fizető eszközök, melyet a kriptográfia biztosít, ami szinte lehetetlenné teszi a hamisítást vagy a feltörést. A fundamentum alapja a titkosítás mellett a szétosztottság.  A centralizált (Például fiát valuták: Forint, Dollár, Euró stb) pénzvalutákkal szemben, ezek decentralizáltak (nem központosított kézben vannak). Ennek a tulajdonjog nyilvántartásában nagy szerepe lehet. Ezek tehát, olyan hálózaton alapuló digitális eszközök, amelyek több számítógép között eloszthatóak.

Ami függetlenedést jelenthet a kormányok vagy más, harmadik szervezet manipulációja ellen. Így a központi működtető nem gyakorol felettük hatalmat. Ezeknek az eszközöknek legfőbb célja a gyors, olcsó közvetlen pénzügyi tranzakciók globális biztosítása. A világ első ilyen közvetlen tranzakciós hálózata a Bitcoin blokklánca volt. 

Legenda és érték

Jelenleg a Bitcoin a legnépszerűbb és legértékesebb kriptovaluta, de több ezer altcoin létezik, különféle funkciókkal és tulajdonságokkal. Az első coint 2009-ben egy olyan személy vagy csoport indította el, amelyet “Satoshi Nakamoto” néven ismerünk. Vélekedések szerint ez csak egy kitalált név. A satoshi jelentése japánul ,,bölcs”, a nakamoto pedig egy gyakori családnév, amelynek egyik jelentése ,,eredet”. Összetéve pedig,,bölcsesség eredete” nevet kapjuk lefordítva. Küldetése egy alternatív decentralizált hálózat kiépítése.  

hirdetes

Avagy egy olyan pénznem kialakítása, mely nem központilag irányított és az emberek kezében van. Ennek hogy lehet értéke? Nos, a pénznek is csak azért van értéke, mert értéket tulajdonítunk neki. Ez addig lehetséges, amíg emberek tömege értéket tulajdonít neki. Már pedig ez egyre inkább jellemző. Arról se feledkezzünk meg, hogy amiből kevés van, az sokat ér. Legyen az nemesfém, drágakő vagy műtárgy. A másik fontos hasonlóság, hogy a Bitcoin készlete az aranyhoz hasonlóan korlátozott

Háborús helyzetben Kripto

A kriptovaluták népszerűsége töretlen. Egyre több országban fogadják el fizetőeszközként a Bitcoint. Szerencsére, a kormányok – még ha lassan is, de – nyitnak ezen eszközök felé. Elsőként El Salvador fogadta el törvényes fizetőeszközként. Ezt követve, Kubában bólintottak rá. Legutóbb pedig Ukrajna kezdett el nyitni az alternatív piac felé. Miért is jó ez? Nos, mivel a bankok simán lerombolhatóak, fizikailag is megsemmisíthetőek, kivannak téve a háborús problémáknak és centralizáltak.

hirdetes

Ebből kiindulva nem volna érdemes inkább, egy olyan helyre menekíteni a pénzt, ami értékálló, adott esetben pedig biztonságosabb, mint egy bank? A háborús helyzet, a tőzsdére is hatással van, ha tetszik, ha nem, de az esélyünk megadatott, hogy mégis biztonságba tudjuk pénzügyi tartalékjainkat. Az arany szintén egy jó megoldásnak bizonyulhat, ám ne felejtsük el azt a tényt, hogy a digitalizmus korát éljük. Mióta a létrejöttek ezek a valuták és a piacuk, most először lettek gazdasági ’’ próba’’ elé állítva. A tőzsde elemzése szerint pedig szépen állja a ’’ sarat’’.  

Továbbá most az Ukrán-Orosz háborús helyzet elősegíti a kriptopiac előmozdulását. Országok keresik az alternatív megoldásokat, hogyan segíthetnek az Ukrán menekülteknek. 

A kriptovaluták rejtelmeiről a következő oldalra lapozva még többet tudhatsz meg! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


agyrázkódás

a koponyát ért erőművi behatás (ütés) nyomán az —>agyvelőnek — tehetetlensége... Tovább

tejhozam

Annak megjelölésére szolgál,hogy egy-egy tehén,esetleg más éllatfajhoz tartozó állat egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság