Így ültess szederbokrot hatékonyan!

hirdetes

Trükkök a szederbokor ültetéshez

GE.
Szederbokor és szeder a vödörben

Kalkuláld bele, hogy sok- sok helyre van szüksége a szederbokrodnak!

Ahhoz, hogy a tövek megfelelően tudjak terjeszkedni és növekedni, egymástól legalább 2,5 m-es távolságra kell ültetni őket, és tám rendszerre is szüksége van. Azzal jársz a legjobban, ha középkötött, humuszban gazdag, homokos vályogtalajba ültetve fejlődik, fontos, hogy jó levegő és vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajba ültesd a töveket. 

Noha a szeder tolerálja a szárazságot, ám főként a forró nyári napokon bőséges öntözést igényel, ugyanakkor itt fontos megemlíteni, hogy a pangó vizet nem bírja, gyökerei károsodhatnak és baktériumos fertőzések is megtámadhatják. Így igencsak nagy figyelmet igényel egy ilyen bokor fenntartása.

hirdetes
Tudnod kell, hogy ha bőséges termést szeretnél, ahhoz a szedret metszeni is kell! Valamint, nem szabad elfeledkezni a telepítést követő években sem a tápanyagok pótlásáról. Szaporítani pedig bujtással lehet.

2+ ok, amiért érdemes szederbokrot termeszteni

hirdetes

Számtalan jótékony hatással bír az egészségünkre nézve.
Gondoltad volna, hogy ez a pici gyümölcs ugyanis nagyon gazdag A-, B1-, B6- és C-vitaminokban és ásványi anyagokban is, mint például a kálium, a kalcium, a magnézium vagy a foszfor. Antioxidáns tartalma az immunrendszerünket erősítésében segítenek, a benne rejlő rostok pedig az emésztést segítik.
Kifizetődő

Napjainkban, mivel eléggé kényes a szederbokor termesztése, ez elképesztően drága árat is jelent. Nagyjából nagykerből véve 1000ft/ kisdoboz szokott lenni. A jó hír viszont az, hogy egy szeder tő körülbelül 1000 forintba kerül, mely utána saját kezűleg szaporítható, így pénzt spórolhatsz meg.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


124/2008. (IX. 19.) FVM rendelet

A termelõi csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

tejcsepegés

Oka a tőgybimbócsatorna záróizmának sérülése v. bénulása. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Növénytermesztés