Így ültess szederbokrot hatékonyan!

hirdetes

Trükkök a szederbokor ültetéshez

GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokan vagyunk, akik imádják a szedret. Nem is csoda, hiszen ez az apró szemű gyümölcs kevés kalóriát tartalmaz, és kiváló sütemények készítéséhez is, vagy akár lekvár formában. Ha nem tudjuk frissen elfogyasztani vagy feldolgozni, akár fagyaszthatjuk is nyersen.

Ha szeretnél a kertedben szederbokrot nevelni elsőként érdemes megismerkedni az igényeivel, mivel azt tudnod kell, hogy igencsak kiemelten nagy igényei vannak. Így ültess szederbokrot!
 

Szederbokor és szeder a vödörben

Története ilyen rége visszanyúlik a szederbokornak:

Emlékszel még történelem óráról a gyűjtögető életmód részre? Nos, azt tudtad, hogy a szeder az emberiség történelmének kezdetein is gyűjtött gyümölcsök közé tartozott? Ennek oka az, hogy ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek.

Maradványait egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt is megtalálták egy svájci cölöpépítményekben. Az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt. 

Mi, modern emberek, már úgy ismertük meg, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi kánikulában erdőt, mezőt járó embert, ezzel új érzést biztosítva a nyári feelingnek.

hirdetes

A kertekbe régebben csak néhol fogadták be a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért becsülték, hanem azért, mert ember és állat számára áthatolhatatlan élő sövényt lehetett belőle nevelni. 

Ezek a legfontosabb tudnivalók a szederbokorral kapcsolatban:

Szedret szabadgyökerű és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk, a kertészetek kínálatában tüskés és tüske nélküli fajtákat találunk. Utóbbiak jó választást jelentenek kisgyerekes családok számára is, mivel a kellemetlen, szúrós tüskék így nem jelentenek veszélyforrást.

hirdetes
 

Így ültess szederbokrot:

Ha már eldöntötted biztosra, hogy ez a neked való feladat, akkor, helyéül napos, szélvédett, nem fagyzugos helyet válassz, mindenképp igyekezz elkerülni, hogy fagyzugos helyre ültesd. Az ültetést ősszel és tavasszal is elvégezheted. A tüske nélküli fajták érzékenyebbek a fagyokra, mint a tüskések, de utóbbiak se kerüljenek fagyzugos helyre! 

Ha ez kész, ásd fel a talajt 40-50 cm mélyen és javítsd fel, ha szükséges. Ásd ki az ültető gödröt, ez konténeres növény esetén kétszer olyan mély és széles legyen, mint a konténer mérete. Ha szabadgyökerű szedret ültetsz, akkor kb. 40×40 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásnod!

Fontos, hogy az ültető gödör aljába teríts egy réteg szerves trágyát, majd fedd be egy réteg földdel, hogy a szeder gyökerei közvetlenül ne érintkezzenek vele. Az ültetés végén célszerű kialakítani a tám rendszert is, ehhez 5 méterenként verj le pl. fa oszlopokat és feszíts ki huzalokat. Ezzel hozzásegíted, a megfelelő és egészséges növekedéshez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előesés

egyes szervek (végbél, méh, hüvely stb.) külvilágra kerülése a természetes testnyílásokon... Tovább

ásványi eredetű talajok

kevés szervesanyag-tartalmú (pl. futóhomok, nyersöntés, sivatagi) talajok. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Növénytermesztés