Így ültess szederbokrot hatékonyan!

hirdetes

Trükkök a szederbokor ültetéshez

GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sokan vagyunk, akik imádják a szedret. Nem is csoda, hiszen ez az apró szemű gyümölcs kevés kalóriát tartalmaz, és kiváló sütemények készítéséhez is, vagy akár lekvár formában. Ha nem tudjuk frissen elfogyasztani vagy feldolgozni, akár fagyaszthatjuk is nyersen.

Ha szeretnél a kertedben szederbokrot nevelni elsőként érdemes megismerkedni az igényeivel, mivel azt tudnod kell, hogy igencsak kiemelten nagy igényei vannak. Így ültess szederbokrot!
 

Szederbokor és szeder a vödörben

Története ilyen rége visszanyúlik a szederbokornak:

Emlékszel még történelem óráról a gyűjtögető életmód részre? Nos, azt tudtad, hogy a szeder az emberiség történelmének kezdetein is gyűjtött gyümölcsök közé tartozott? Ennek oka az, hogy ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek.

Maradványait egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt is megtalálták egy svájci cölöpépítményekben. Az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt. 

Mi, modern emberek, már úgy ismertük meg, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi kánikulában erdőt, mezőt járó embert, ezzel új érzést biztosítva a nyári feelingnek.

hirdetes

A kertekbe régebben csak néhol fogadták be a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért becsülték, hanem azért, mert ember és állat számára áthatolhatatlan élő sövényt lehetett belőle nevelni. 

Ezek a legfontosabb tudnivalók a szederbokorral kapcsolatban:

Szedret szabadgyökerű és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk, a kertészetek kínálatában tüskés és tüske nélküli fajtákat találunk. Utóbbiak jó választást jelentenek kisgyerekes családok számára is, mivel a kellemetlen, szúrós tüskék így nem jelentenek veszélyforrást.

hirdetes
 

Így ültess szederbokrot:

Ha már eldöntötted biztosra, hogy ez a neked való feladat, akkor, helyéül napos, szélvédett, nem fagyzugos helyet válassz, mindenképp igyekezz elkerülni, hogy fagyzugos helyre ültesd. Az ültetést ősszel és tavasszal is elvégezheted. A tüske nélküli fajták érzékenyebbek a fagyokra, mint a tüskések, de utóbbiak se kerüljenek fagyzugos helyre! 

Ha ez kész, ásd fel a talajt 40-50 cm mélyen és javítsd fel, ha szükséges. Ásd ki az ültető gödröt, ez konténeres növény esetén kétszer olyan mély és széles legyen, mint a konténer mérete. Ha szabadgyökerű szedret ültetsz, akkor kb. 40×40 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásnod!

Fontos, hogy az ültető gödör aljába teríts egy réteg szerves trágyát, majd fedd be egy réteg földdel, hogy a szeder gyökerei közvetlenül ne érintkezzenek vele. Az ültetés végén célszerű kialakítani a tám rendszert is, ehhez 5 méterenként verj le pl. fa oszlopokat és feszíts ki huzalokat. Ezzel hozzásegíted, a megfelelő és egészséges növekedéshez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Ha a kamrában tárolod az almákat, akkor mindenképp ellenőrizd őket!

A cikk gyakorlati tanácsokat nyújt az alma frissességének megőrzéséhez, beleértve a külső jelek figyelését, a hűvös tárolás fontosságát, az érintési teszt alkalmazását!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

farinotom

a gabona —>acélosságának meghatározására szolgáló készülék. Tovább

gazdasági mutatók

ált. olyan viszonyszámok, amelyeket a gazd. folyamatok adataiból képeznek. Jellemezhetik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Növénytermesztés