Így ültess szederbokrot hatékonyan!

hirdetes

Trükkök a szederbokor ültetéshez

GE.

Sokan vagyunk, akik imádják a szedret. Nem is csoda, hiszen ez az apró szemű gyümölcs kevés kalóriát tartalmaz, és kiváló sütemények készítéséhez is, vagy akár lekvár formában. Ha nem tudjuk frissen elfogyasztani vagy feldolgozni, akár fagyaszthatjuk is nyersen.

Ha szeretnél a kertedben szederbokrot nevelni elsőként érdemes megismerkedni az igényeivel, mivel azt tudnod kell, hogy igencsak kiemelten nagy igényei vannak. Így ültess szederbokrot!
 

Szederbokor és szeder a vödörben

Története ilyen rége visszanyúlik a szederbokornak:

Emlékszel még történelem óráról a gyűjtögető életmód részre? Nos, azt tudtad, hogy a szeder az emberiség történelmének kezdetein is gyűjtött gyümölcsök közé tartozott? Ennek oka az, hogy ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek.

Maradványait egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt is megtalálták egy svájci cölöpépítményekben. Az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt. 

Mi, modern emberek, már úgy ismertük meg, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi kánikulában erdőt, mezőt járó embert, ezzel új érzést biztosítva a nyári feelingnek.

hirdetes

A kertekbe régebben csak néhol fogadták be a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért becsülték, hanem azért, mert ember és állat számára áthatolhatatlan élő sövényt lehetett belőle nevelni. 

Ezek a legfontosabb tudnivalók a szederbokorral kapcsolatban:

Szedret szabadgyökerű és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk, a kertészetek kínálatában tüskés és tüske nélküli fajtákat találunk. Utóbbiak jó választást jelentenek kisgyerekes családok számára is, mivel a kellemetlen, szúrós tüskék így nem jelentenek veszélyforrást.

hirdetes
 

Így ültess szederbokrot:

Ha már eldöntötted biztosra, hogy ez a neked való feladat, akkor, helyéül napos, szélvédett, nem fagyzugos helyet válassz, mindenképp igyekezz elkerülni, hogy fagyzugos helyre ültesd. Az ültetést ősszel és tavasszal is elvégezheted. A tüske nélküli fajták érzékenyebbek a fagyokra, mint a tüskések, de utóbbiak se kerüljenek fagyzugos helyre! 

Ha ez kész, ásd fel a talajt 40-50 cm mélyen és javítsd fel, ha szükséges. Ásd ki az ültető gödröt, ez konténeres növény esetén kétszer olyan mély és széles legyen, mint a konténer mérete. Ha szabadgyökerű szedret ültetsz, akkor kb. 40×40 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásnod!

Fontos, hogy az ültető gödör aljába teríts egy réteg szerves trágyát, majd fedd be egy réteg földdel, hogy a szeder gyökerei közvetlenül ne érintkezzenek vele. Az ültetés végén célszerű kialakítani a tám rendszert is, ehhez 5 méterenként verj le pl. fa oszlopokat és feszíts ki huzalokat. Ezzel hozzásegíted, a megfelelő és egészséges növekedéshez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

További cikkek ebben a témában


Sibo (Dieck 0105)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid... Tovább

sztrichninmérgezés

Az állatokban izgatottság, fokozott reflexingerlékenység, görcsök kialakulásával és gyors... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Növénytermesztés