Hídmérleg, tengelyterhelés mérő, gabonaipari átfolyásmérő

Hídmérlegek, tengelyterhelés mérők, gabonaipari átfolyásmérők

Zsoldos Tibor, Metrisoft Kft. Hódmezővásárhely
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sorozatunk előző havi nyitó cikkének utolsó mondata szerint: az igényekhez és anyagi lehetőségekhez képest a legmegfelelőbb típust érdemes választani. Ebben szeretnénk segíteni, ezúttal azoknak, akik a mérleget arra használják, hogy a beérkező és kimenő áruforgalmat, az áru mozgatását mérjék valamilyen formában, vagy például a raktárkészlet nyilvántartását, a tárolási kapacitás kihasználását dokumentálni akarják. Erre háromféle mérleg jöhet szóba: a hídmérleg, a tengelyterhelés mérő és a gabonaipari átfolyásmérő. Már csak az a kérdés, ha nagyjából mind hármat ugyanarra használnánk, mégis melyiket válasszuk a vásárláskor?
Hídmérleg, tengelyterhelés mérő, gabonaipari átfolyásmérő
Sorozatunk előző havi nyitó cikkének utolsó mondata szerint: az igényekhez és anyagi lehetőségekhez képest a legmegfelelőbb típust érdemes választani. Ebben szeretnénk segíteni, ezúttal azoknak, akik a mérleget arra használják, hogy a beérkező és kimenő áruforgalmat, az áru mozgatását mérjék valamilyen formában, vagy például a raktárkészlet nyilvántartását, a tárolási kapacitás kihasználását dokumentálni akarják. Erre háromféle mérleg jöhet szóba: a hídmérleg, a tengelyterhelés mérő és a gabonaipari átfolyásmérő. Már csak az a kérdés, ha nagyjából mind hármat ugyanarra használnánk, mégis melyiket válasszuk a vásárláskor?Hídmérleg

A leguniverzálisabbnak a hídmérleg tekinthető, mert a járműveken szállítható termény, állat stb. súlymérésére a legalkalmasabb, és ami nagyon fontos, az Országos Mérésügyi Hivatal (továbbiakban OMH) által hitelesített mérőeszköz. Hiszen ismeretes a törvény, mely szerint minden joghatályos mérést, ami bármiféle elszámolással, adás-vétellel jár, kizárólag csak OMH hiteles mérleggel lehet mérni. A hídmérleg telepítésének egyik sarkalatos pontja a mérete, hiszen feljárót és egyéb tereptárgyakat kell kialakítani, és nyilvánvalóan csak a mérleg hosszának megfelelő járműveket képes fogadni. A portához érkező járművet alapesetben két alkalommal kell megmérni: üresen, majd megrakodva, vagy fordítva. A második mérés után mérlegjegy bizonylat nyomtatható a mérési eredményekről. A programnak úgy is kell működnie, hogy két mérés esetén lehetőség legyen láncolt mérésre, azaz több anyagot lehet fel vagy lerakni, amelyek azonos bizonylatra kerülnek. A kész mérési adatok naplózva kerülnek tárolásra.

Tengelyterhelés mérő

A tengelyterhelés mérő említésekor tisztázni kell, hogy ez valójában nem mérleg illetve nem tömegmérő berendezés. Ez azt jelenti, hogy csupán a gépjárművek tengelyterhelési értékeit méri OMH hiteles formában, de a gépjármű össztömegére vonatkoztatva a számított tömegérték nem hiteles, azaz nem képezheti elszámolás alapját.

Működésének lényege, hogy a gépjármű lassú áthaladása közben a kerék és a mérőfelület közötti erőhatást méri és ezen értékeket regisztrálja. A tengelyterhelés mérő használatával nagyjából 1%-os pontossággal, az össztömegre vonatkozóan lehet - csak egy belső elszámolásra - alkalmas mérési adatot kapni. Természetesen bekerülési költsége (mérleg + mérlegalap ára) csupán harmada egy közúti hídmérleg árának. Tehát ideálisan alkalmazható farmer gazdaságokban, ahol csak informatív jellegű a mérés.

Gabonaipari átfolyásmérő

A gabonafélék illetve szemes termény árumozgatása, betárolása közben használják az átfolyás mérőket. Betároláskor az adagolási útvonalba kell elhelyezni ezeket a mérlegeket. A gabona először egy előtartályba kerül, majd az adagolóívzáron átfolyva kerül a szemes termény a mérőtartályba. Ha a tartály megtelt, elektronikusan bezárja az ívzárt és a mérőberendezés megméri a súlyt, ezt rögzíti, majd kifolyik a termény az utótartályba. Ez a folyamat ismétlődik, amíg a betárolás be nem fejeződik. Megbízható, pontos eszköz, amelyből hazánkban több százat használnak, azonban el kell mondani, hogy 2004 májusa - az Uniós csatlakozás - óta a jogszabályi harmonizáció miatt az OMH által nem hitelesített mérőeszköz. Ha azonban statikus mérésre, tehát az egyszer megtöltött mérőtartályban lévő mennyiség mérésére használják, az OMH hitelesíti. Így minden egyes mérőtartályos mérés külön-külön hitelesnek számít, kivéve azok összesítése. Tudni kell, hogy az átfolyásmérő nagyon sokfelé, nagyon sokféle felhasználási lehetőséggel bír. Többek között használják uszályok, vagonok töltésére vagy átsilózáskor is. Általában a technológiai folyamatok közé beiktatva is használható az átfolyásmérő.

Szoftverigény

Az elektronikus mérlegelés lényege, hogy emberi tényezőktől függetlenül kell dokumentálni a mérési eredményeket, ezek rendezésével azonnali adatok állhatnak rendelkezésre például az áruforgalommal, ügyfelekkel, raktározással kapcsolatban. Archiválásukkal, vállalati rendszerbe történő integrálásukkal elősegíthetik a döntéshozók munkáját. Ez egy számítógépes szoftver, amely az itt tárgyalt mindhárom mérőeszköz tartozéka és természetesen az adott igényeknek megfelelően alakíthatók, kiegészíthetők.

Mikor, melyiket?

Az eddig leírt mérlegek, illetve mérők kiválasztása együtt kell, hogy járjon több döntési szemponttal, hosszú távú befolyásoló tényezővel. A sort az ár-érték arány nyitja. A leendő mérleget ideiglenesen, vagy tartósan akarjuk-e telepíteni? Gondosan át kell gondolni, mennyi hely kell a mérlegnek? A járműmérlegeket telepíthetjük aknába vagy talajszint fölé, de akkor rámpát kell építtetni hozzá. De hely kell a mérlegháznak is, nem csak azért, hogy védett helyen legyen a mérlegelektronika, hanem az OMH előírás szerint azért is, hogy a mérlegelés közben rá lehessen látni a járműre is. Természetesen ma már a korszerű elektronika telepítésével az egész mérési tevékenységet tovább lehet fejleszteni, a webkamerás megoldástól egészen addig, hogy a mérési eredményekhez a jármű rendszámáról, vagy a mért áruról készült kép is csatolható. Meg kell említeni még egy lényeges döntési szempontot: az analóg vagy digitális mérlegcellák alkalmazását. Kézen fekvő rögtön rávágni, hogy természetesen a digitális technikát érdemes választani, hiszen ha már invesztálunk, legyen két lépés előnyünk! Ez az előny azonban ma még akár hátrány is lehet, ugyanis a szakszerelők hiába határozzák meg egy digitális hídmérleg hibáját, még akár az interneten keresztül is, ha ma még a jelen gazdasági helyzetünkben nem rendelkezünk országosan a gyors és szakszerű javítás feltételeivel. Hozzá kell tenni, természetesen kicserélhetőek a digitális mérlegcellák, de hiába veszik fel a régi cellák paramétereit, az OMH hitelesítésük megszűnik. Alaposan érdemes ezeknek utána járni, mert a vevő egy nem eléggé átgondolt döntésével az önállóságát vesztheti el, kiszolgáltatottá válhat, hiszen elválaszthatatlanul oda fogja kötni magát a mérleg szállítójához. Így aztán nem nehéz kitalálni, hogy az összes döntésbefolyásoló tényező közül, talán a legfontosabb a szerviz háttér. Teljesen természetes módon, a vevő, a használó, a közelében akarja tudni a szervizt. Gondoljunk csak bele, milyen fejetlenséget okozna, egy aratás idején működésképtelenné váló hídmérleg, hiszen például a raktárba beérkező gabonamennyiség követhetetlenné válik. De sajnos sok esetben éppen az aratás idején gyakori viharokkal járó villámcsapás is kárt tehet a mérlegben. Mindent egybe vetve jó döntést az hoz, aki olyan cégtől vásárol, amely rendelkezik országos szervízhálózattal. Érdemes a látszólag kedvezőbb ajánlat csábításának ellenállni, ha az eddig leírtakat figyelembe veszi a leendő mérlegvásárló. Ezeknek a hídmérlegeknek, tengelyterhelés mérőknek, gabonaipari átfolyásmérőknek a beruházási költsége milliós nagyságrendű, nem mindegy tehát, hogy milyenek a telepítési adottságok. A jól átgondolt koncepció alapján, jól kiválasztott mérőrendszer gördülékenyebbé, eredményesebbé, gazdaságosabbá teheti, a berendezés pedig önmagában is elősegítheti, demonstrálhatja a vállalkozás jó megítélését.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hasnyálmirigy

a gerinces állatok kettős elválasztású, lebenyes szerkezetű, összetett csöves-bogyós... Tovább

facélia (méhvirág, mézontófű, Phacelia tanacetifolia L.)

a méhvirágfélek (Hydrophyllaceae) családhoz tartozó, sugaras szimmetriájú, forrt szirmú,... Tovább

Tovább a lexikonra