Gabion a kertben - hogyan készítsem el, használjam fel kertemben?

hirdetes

Varázsoljunk kövekkel a kertben - Bemutatkozik a gabion!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Környezetünket könnyedén fel tudjuk dobni kövek segítségével, ehhez nincs más dolgunk, mint megismerkedni egy tökéletes megoldással, ami pedig nem más, mint a gabion, nézzük is, miről van szó! 

Minden a gabionról

Mi az a gabion? 

Az úgynevezett Gabion falat korábban autópályák tereprendezésénél használták csak, viszont egyre inkább kezd elterjedni a kertekben is. Lényeg az, hogy egy „ketrecet” megtöltenek sziklákkal, kövekkel, kavicsokkal, betonnal vagy homokkal, mely azt a célt szolgálja, hogy ne engedje a talajt úgymond rácsúszni az autópályára. Használatukkal viszont nem csak funkcionális falakat hozhatunk létre, hanem szép dekorációs elemeket is.

A gabion valójában egy száraz építmény, éppen ezért elmondható, hogy egész évben nekiállhatunk az elkészítésének. Ezeket az építményeket ponthegesztett hálók alkotják, kővel vannak feltöltve, kiválóan alkalmasak támaszfalként, válaszfalként, ugyanakkor kerítésként is. A gabion általában horganyzott drótból készül, azért, hogy kizárhassuk a korróziót és hosszú élettartamot biztosíthassunk. 

hirdetes

A gabion előnyei

Nagyon dekoratív, kialakítása egyszerű, változatosan beépíthető, képes feldobni a legunalmasabb kertet is, emellett tökéletesen illeszkedik a környezetbe, esztétikus a megjelenése. Továbbá, mint említettem, elég egyszer megépíteni, mivel hosszú élettartamú. Elmondanám még azt is, hogy építése gazdaságos, sokkal olcsóbb, mint bármilyen kerítés létrehozása.

Előny továbbá az is, hogy természetközeli anyagokat használhatunk fel, a szerkezete vízáteresztő, teljesen érzéketlen a fagyra. A gabion ráadásul erős, flexibilis, akkora méretű lehet, amilyet csak szeretnénk, befuttatható növényekkel is, így még jobban illeszkedik a környezetbe. Érdemes megnézni galériánkban található fotókat, nagyon mutatós kis gyűjteményt sikerült összeszedni! 

A gabion megépítése

A gabion gyorsan és gazdaságosan megépíthető bármilyen körülmény között, de különösen rézsűk stabilizálására alkalmas a hegyes vidékeken. Készíthetünk a segítségével támfalat, ülőpadod, térelválasztó falat, kerítést, mederburkolatot, de alkalmazható épületek kiegészítő elemeként is. Kezdetnek tervezzünk! A gabion alá érdemes betonalapot készíteni, majd erre kerül rá a kész gabion box, amit szinte bármilyen méretben megvásárolhatunk, de a vállalkozókedvűek maguk is elkészíthetik.

hirdetes

Ha a box már fel lett állítva, nincs más dolgunk, mint feltölteni kövekkel, és élvezni a látványt. Bármilyen színű, formájú, méretű kő alkalmas, a lényeg, hogy valamivel nagyobbak legyenek, mint a hálón található lyukak. Sok sikert kívánok mindenkinek, leljétek örömötöket a gabionban! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

páratlanujjú patások (Perissodactyla)

az —>emlősök osztályának egyik rendje, közepes v. nagy testű állatok, lábujjaik száma... Tovább

agyag

mechanikai frakció, a talaj 2 um-nél kisebb részecskéit tartalmazza. Nagy víztartó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert