notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az FVM Szakközépiskolák mezőgazdasági, szaktanácsadási rendszere, hálózata

Hirdetés

Az FVM Szakközépiskolák mezőgazdasági, szaktanácsadási rendszere, hálózata

Rákóczi Péter, Mezőgazdasági és Erdészeti Szakképző Intézet, Gyakorlóiskola, Piliscsaba
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Alapvető célok: a mezőgazdálkodással foglalkozóknak megfelelő szakmai ismeretek, szaktanács és információ nyújtása.
Az FVM Szakközépiskolák mezőgazdasági, szaktanácsadási rendszere, hálózata

Alapvető célok: a mezőgazdálkodással foglalkozóknak megfelelő szakmai ismeretek, szaktanács és információ nyújtása.

A kapcsolattartás módjai: közvetlen kapcsolat a termelővel, közvetetett kapcsolat a termelővel a falugazdászán, illetve szaktanácsadóján keresztül.

Információs csatornák: mezőgazdasági kiadók, mezőgazdasági folyóiratok, mezőgazdasággal foglalkozó hír-, és egyéb rádiós, televíziós műsorok, valamint az Internet.

Küldetés: a szaktanácsadási hálózat kifejezetten szakmai oldalról közelíti meg a problémákat, politikai vonatkozása csak olyan mértékű, amilyen a mindenkori hatalom irányítása alatt a különböző mező- és erdőgazdálkodást érintő támogatási rendszerek a gazdálkodó szempontjából érdekesek.

Szaktanácsadási tevékenység: a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben a jövőben bővülő szerepkörrel egyre nagyobb feladatok ellátására hivatott. Ebben a változásban és ennek ismertetésében élenjáró szerepet vállal hálózatunk.

Működés: a szaktanácsadói hálózat tagjainak korszerű informatikai berendezésekkel ellátott szaktanácsadói irodák állnak rendelkezésükre. Az irodák feladatmegosztás elvén működnek szoros együttműködésben egymással. A feladatmegosztás területi és szakterületi szinten történik. Az irodavezetők negyedévenként találkozót tartanak a feladatok megbeszélése és értékelése céljából.

Feladatok: saját web oldalt (www.agroinform.hu) tartunk fenn. Közreműködünk a szaktanácsadók és falugazdászok szakmai továbbképzésében, vizsgáztatásában és igény szerinti érdekképviseletében. Irodáinkban segítséget nyújtunk az agrár ágazatot érintő pályázatok menedzselésében. Hálózatunk a működési körével összeegyeztethető egyéb tevékenységek ellátását is elvállalja.

Üzemeltetés: szaktanácsadási rendszerünk az FVM támogatásával jött létre. A hálózat számít a pályázatok útján elnyerhető további támogatási forrásokra, de források csökkenése esetén is szándékunkban áll a rendszer további működtetése. A működéshez szükséges egyéb források megteremtése kölcsönösen előnyös együttműködési megállapodásokon alapul.

Hirdetés

Bővítés: a szaktanácsadói hálózat korlátozott feltételek mellett bővíthető. A hálózathoz csak mezőgazdasági szakterületen középfokú szakképzésben érintett intézmények kapcsolódhatnak, amelyek e nyilatkozatban megfogalmazott célokkal azonosulni tudnak.

Fejlesztési elképzelések: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2001. 07. 01-től újabb 7 középiskola felügyeletét látja el, így a mezőgazdasági szakterületen tevékenykedő FVM fenntartású intézmények száma 22 (21 középfokú mezőgazdasági szakképzést folytató iskola és az Agrárszakoktatási Intézet). Szaktanácsadási Hálózatunk 2002 januárjában az FVM döntésének megfelelően bővül.

Részt vállalunk az FVM termelési szaktanácsadók kötelező továbbképzésében és vizsgáztatásában. Hálózatunk oktatási intézményekre épül. Erősíteni szeretnénk a gazdálkodók számára ingyenes ismeretátadási szaktanácsadást. Hálózatunk intézményei tangazdaságot működtetnek. A már létező bemutató üzemek a gazdálkodókkal történő megismertetését tevékenységünk egyik kulcsfontosságú elemének tekintjük.

Létrehozunk - a fenntartóval szoros együttműködésben - egy pályázati monitoring rendszert, amely az FVM Oktatási, Kutatási és Fejlesztési Főosztály hatáskörébe tartozó pályázatok adatbázisának felállításáról, feltöltéséről, a publikus részének megjelenítéséről és adatbázisban található adatokban való kereshetőségről szól.

Hirdetés

Hálózatunk irodavezetői saját intézményük pályázatainak elkészítésében hathatós segítséget nyújthatnak, amely az intézményfenntartó javára is válik. E feladat magas szintű ellátásához szakmai továbbképzést szándékozunk indítani.

Tovább erősítjük a kapcsolatokat a mezőgazdasági ágazathoz tartozó médiumokkal. Új együttműködési szerződések megkötését szorgalmazzuk. Igény esetén médiapartnereinknek web tárhelyet tudunk biztosítani. A mezőgazdaságban tevékenykedő kutató intézetekkel szeretnénk kölcsönösen előnyös együttműködési szerződéseket kialakítani. Jelenleg az „intézmények” linkgyűjtemény alrovatában találhatóak az adott intézmények honlapjai. A web oldallal nem rendelkező kutató intézeteknek biztosíthatnánk megjelenési felületet hálózatunk oldalain.

Szándékunkban áll létrehozni egy mezőgazdasági szaktanácsadói érdekképviseleti szervezetet. Az érdekképviseleti szervezet feladatai a szaktanácsadási tevékenység felértékelődésével bővülni fognak. A szervezet egyik feladata a szaktanácsadás hasznosságának bizonyítása. Az érdekképviseleti szerv kialakítása azért is szükséges, mert - Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása után - újabb Uniós források ily módon válnak hozzáférhetővé a szaktanácsadási tevékenység segítéséhez. Jelenlegi ismereteink alapján szaktanácsadói hálózatunk a fent felvázolt feladatok koordinálására és a szaktanácsadók érdekképviseletének ellátására az egyesület társadalmi szervezeti formát látja kivitelezhetőnek, amely természetesen politikamentes. Az egyesület tagjai lehetnének természetes személyek, profit és non-profit érdekeltségű cégek. Az egyesület alapító tagjai az FVM fenntartású Szakképző Intézmények.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
365 195
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 959 930
Közösség

valódi gombák (Eumycota [Mycomycota, Mycophy-ta])

a növények rendszerében a X. törzset képviselik, a gombák többsége ebbe a törzsbe tartozik.... Tovább

Komlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Komló Berek u. 3. 7300 Magyarország Telefon: +36-72-483-110... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 5.0