Fűszerkert gondozása nyáron

hirdetes

Így gondoskodj fűszerkertedről a nyár folyamán

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH

A nyarat sokan tartják ideális évszaknak a kertészkedéshez, hiszen ilyenkor kapják a növények a legtöbb napfényt, amire szükségük van, hogy bőségesen teremhessenek. Míg azonban a kert egy része jól érzi magát a hőségben, a fűszernövényeknek valamivel több gondoskodásra van szükségük. Sok helyen már nyáron betakarítják őket, hiszen megannyi nyári fogás elengedhetetlen hozzávalói ezek. Éppen ezért biztosítanod kell, hogy fűszereid még a hőségben is jól érezzék magukat – lássuk, hogyan!

Nyáron is gondoskodj fűszerkertedről

A nyár időjárási viszonyai

Ha fűszerkertet szeretnél gondozni birtokodon, akkor ebbe tavasszal érdemes belevágni (vagy feléleszteni egyet a tél elteltével). Nyáron a fűszereknek (és így neked is) több környezeti kihívással kell szembenézniük. Mint fentebb olvashattad, a fűszernövények nem kedvelik annyira a nyarat, mint sok gyümölcs és zöldség. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a fűszerek imádják a napfényt.

Az emberek hajlamosak egy kalap alá venni minden fűszernövényt, pedig az egyes fajoknak egészen eltérő szükségleteik vannak, különösen hőmérséklet terén. Még a meleget legjobban tűrő fűszernövények is szenvednek a nyár legforróbb időszakaiban. Amikor a hőmérséklet már-már fullasztóvá válik számodra, akkor biztos lehetsz benne, hogy fűszereid még jobban kínlódnak a napon. Az, hogy milyen hatása van a napnak a fűszerekre, kimondottan az adott növényfajtól függ.

hirdetes

Gyakori tévhitek a fűszernövényekről

Hogy jobban megértsd fűszereid szükségleteit, szeretnénk most eloszlatni néhány népszerű tévhitet róluk (különösen a forró időjárással kapcsolatban). 

„Minden fűszernövénynek sok napfényre és melegre van szüksége”

Ez a kijelentés messze áll a valóságtól. Vannak fűszerek, amelyeknek félárnyékra van szükségük, és kifejezetten hűvösebb helyeken érzik jobban magukat. Ha túl sok hő és napfény éri őket, bizonyos fűszernövények hamarabb felvirágzanak.

„Minden fűszernövény jól érzi magát száraz talajban”

Megint csak azt kell kiemelni itt, hogy nem minden fűszernövény egyforma, és ez vízigényükben is megmutatkozik. A rozmaring például jól elvan szárazabb talajban is, és nem is szereti, ha mindig nyirkos földben kell állnia. A menta ezzel szemben sokkal több vizet igényel.

hirdetes

„A fűszernövények természetes kártevőriasztók”

Ennek már van igazságalapja, ugyanis sok erősebb illatú fűszernövény (pl. rozmaring, menta, metélőhagyma) remekül képes távol tartani többféle kerti kártevőt is. Persze egyetlen fűszer sem kínál védelmet az összes létező kártevő ellen, így utána kell nézned, hogy a te kertedbe mikre lenne szükség erre a célra. Érdemes kideríteni azt is, hogy növényeid milyen társnövényekkel szeretnek közösen nőni. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


fénygyapjú

a selyemre emlékeztető, élénk fényű, hosszú, durva (30—40 um vastagságú), jól... Tovább

szublimáció

Egyes szilárd anyagoknak a folyékony halmazállapot kihagyásával végbemenő légneművé... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert