Fűszerkert gondozása nyáron

hirdetes

Így gondoskodj fűszerkertedről a nyár folyamán

Szélesi Ferenc - Főkertész

A nyarat sokan tartják ideális évszaknak a kertészkedéshez, hiszen ilyenkor kapják a növények a legtöbb napfényt, amire szükségük van, hogy bőségesen teremhessenek. Míg azonban a kert egy része jól érzi magát a hőségben, a fűszernövényeknek valamivel több gondoskodásra van szükségük. Sok helyen már nyáron betakarítják őket, hiszen megannyi nyári fogás elengedhetetlen hozzávalói ezek. Éppen ezért biztosítanod kell, hogy fűszereid még a hőségben is jól érezzék magukat – lássuk, hogyan!

Nyáron is gondoskodj fűszerkertedről

A nyár időjárási viszonyai

Ha fűszerkertet szeretnél gondozni birtokodon, akkor ebbe tavasszal érdemes belevágni (vagy feléleszteni egyet a tél elteltével). Nyáron a fűszereknek (és így neked is) több környezeti kihívással kell szembenézniük. Mint fentebb olvashattad, a fűszernövények nem kedvelik annyira a nyarat, mint sok gyümölcs és zöldség. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a fűszerek imádják a napfényt.

Az emberek hajlamosak egy kalap alá venni minden fűszernövényt, pedig az egyes fajoknak egészen eltérő szükségleteik vannak, különösen hőmérséklet terén. Még a meleget legjobban tűrő fűszernövények is szenvednek a nyár legforróbb időszakaiban. Amikor a hőmérséklet már-már fullasztóvá válik számodra, akkor biztos lehetsz benne, hogy fűszereid még jobban kínlódnak a napon. Az, hogy milyen hatása van a napnak a fűszerekre, kimondottan az adott növényfajtól függ.

hirdetes

Gyakori tévhitek a fűszernövényekről

Hogy jobban megértsd fűszereid szükségleteit, szeretnénk most eloszlatni néhány népszerű tévhitet róluk (különösen a forró időjárással kapcsolatban). 

„Minden fűszernövénynek sok napfényre és melegre van szüksége”

Ez a kijelentés messze áll a valóságtól. Vannak fűszerek, amelyeknek félárnyékra van szükségük, és kifejezetten hűvösebb helyeken érzik jobban magukat. Ha túl sok hő és napfény éri őket, bizonyos fűszernövények hamarabb felvirágzanak.

„Minden fűszernövény jól érzi magát száraz talajban”

Megint csak azt kell kiemelni itt, hogy nem minden fűszernövény egyforma, és ez vízigényükben is megmutatkozik. A rozmaring például jól elvan szárazabb talajban is, és nem is szereti, ha mindig nyirkos földben kell állnia. A menta ezzel szemben sokkal több vizet igényel.

hirdetes

„A fűszernövények természetes kártevőriasztók”

Ennek már van igazságalapja, ugyanis sok erősebb illatú fűszernövény (pl. rozmaring, menta, metélőhagyma) remekül képes távol tartani többféle kerti kártevőt is. Persze egyetlen fűszer sem kínál védelmet az összes létező kártevő ellen, így utána kell nézned, hogy a te kertedbe mikre lenne szükség erre a célra. Érdemes kideríteni azt is, hogy növényeid milyen társnövényekkel szeretnek közösen nőni. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-10

Kutyafajták – melyek idomíthatóak a legkönnyebben?

Te is szeretnél egy kutyust, de nem tudsz dönteni, milyet válassz? Mostani cikkünkben segítünk - mutatjuk melyek a legkönnyebben idomíthatóak, és melyek nem.

2021-06-11

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

Gyomírtás helyett inkább használjuk ki jótékony hatásait - ismerd meg Te is a tyúkhúrt, illetve annak gyógynövény jellegét mostani cikkünkben!

2021-06-09

Így legyen szép szobanövényed – 5 bevált praktika

Amennyiben Te is szeretnél megfelelően vigyázni szobanövényedre, most mutatunk 5 bevált ötletet, ami segíteni fog mind fejlődésükben, mind a kártevők ellen!

További cikkek ebben a témában


iparszerű sertéstartás

az állatok zárt rendszerű, nagyüzemi tartása, amelyben a termelés magas fokú gépesítéssel... Tovább

gazdasági társulás

jogi személyek gazd. célkitűzésű közös tevékenysége. Alapvető feltétele a közös... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert