Fűszerkert gondozása nyáron

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így gondoskodj fűszerkertedről a nyár folyamán

Szélesi Ferenc - Főkertész

A nyarat sokan tartják ideális évszaknak a kertészkedéshez, hiszen ilyenkor kapják a növények a legtöbb napfényt, amire szükségük van, hogy bőségesen teremhessenek. Míg azonban a kert egy része jól érzi magát a hőségben, a fűszernövényeknek valamivel több gondoskodásra van szükségük. Sok helyen már nyáron betakarítják őket, hiszen megannyi nyári fogás elengedhetetlen hozzávalói ezek. Éppen ezért biztosítanod kell, hogy fűszereid még a hőségben is jól érezzék magukat – lássuk, hogyan!

Nyáron is gondoskodj fűszerkertedről

A nyár időjárási viszonyai

Ha fűszerkertet szeretnél gondozni birtokodon, akkor ebbe tavasszal érdemes belevágni (vagy feléleszteni egyet a tél elteltével). Nyáron a fűszereknek (és így neked is) több környezeti kihívással kell szembenézniük. Mint fentebb olvashattad, a fűszernövények nem kedvelik annyira a nyarat, mint sok gyümölcs és zöldség. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a fűszerek imádják a napfényt.

Az emberek hajlamosak egy kalap alá venni minden fűszernövényt, pedig az egyes fajoknak egészen eltérő szükségleteik vannak, különösen hőmérséklet terén. Még a meleget legjobban tűrő fűszernövények is szenvednek a nyár legforróbb időszakaiban. Amikor a hőmérséklet már-már fullasztóvá válik számodra, akkor biztos lehetsz benne, hogy fűszereid még jobban kínlódnak a napon. Az, hogy milyen hatása van a napnak a fűszerekre, kimondottan az adott növényfajtól függ.

hirdetes

Gyakori tévhitek a fűszernövényekről

Hogy jobban megértsd fűszereid szükségleteit, szeretnénk most eloszlatni néhány népszerű tévhitet róluk (különösen a forró időjárással kapcsolatban). 

„Minden fűszernövénynek sok napfényre és melegre van szüksége”

Ez a kijelentés messze áll a valóságtól. Vannak fűszerek, amelyeknek félárnyékra van szükségük, és kifejezetten hűvösebb helyeken érzik jobban magukat. Ha túl sok hő és napfény éri őket, bizonyos fűszernövények hamarabb felvirágzanak.

„Minden fűszernövény jól érzi magát száraz talajban”

Megint csak azt kell kiemelni itt, hogy nem minden fűszernövény egyforma, és ez vízigényükben is megmutatkozik. A rozmaring például jól elvan szárazabb talajban is, és nem is szereti, ha mindig nyirkos földben kell állnia. A menta ezzel szemben sokkal több vizet igényel.

hirdetes

„A fűszernövények természetes kártevőriasztók”

Ennek már van igazságalapja, ugyanis sok erősebb illatú fűszernövény (pl. rozmaring, menta, metélőhagyma) remekül képes távol tartani többféle kerti kártevőt is. Persze egyetlen fűszer sem kínál védelmet az összes létező kártevő ellen, így utána kell nézned, hogy a te kertedbe mikre lenne szükség erre a célra. Érdemes kideríteni azt is, hogy növényeid milyen társnövényekkel szeretnek közösen nőni. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-24

10 örökzöld növény, melyekből álomsövényt alkothatsz!

10 örökzöld növényt mutatok be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy csodálatosan szép örökzöld sövényt hozzatok létre, nézzük, melyek a legjobb örökzöld sövénynövények.

2020-09-20

Banánfa teleltetése – Szakértői tanácsok mindenkinek

A banánfa teleltetése, minden a banánfa teleltetéséről, mostani cikkemben megtalálhatjátok a leghasznosabb tanácsokat a banánfa teleltetéséhez.

2020-09-19

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

A hidegben is lehet komposztálni, mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan komposztálhattok a hidegben, tartsatok velünk most is!

2020-09-14

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Ősszel díszítő bogyós növényeket mutatok most be nektek, amiket mindenképpen érdemes megismernetek! Nézzük, melyek a legérdekesebb őszi bogyósok.

2020-09-25

Az öntözőrendszer téliesítése – Szakértő tanácsok mindenkinek!

Az öntözőrendszer téliesítéséről mondok el nektek mindent, mostani cikkemet érdemes elolvasnia mindenkinek, nézzük, mit kell tudni az öntözőrendszer téliesítéséről!

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-09-22

Készítsünk csodaszép őszi koszorút percek alatt!

Őszi koszorú készítése, készítsünk csodálatosan szép őszi koszorút saját kezűleg, mostani cikkemben megmutatom, hogyan készíthettek őszi koszorút saját kezűleg!

2020-09-17

Virágzik a csattanó maszlag – Ismerd fel és védekezz ellene!

A csattanó maszlag nagyon sok házikertben megjelent az idei évben, nézzük, miről lehet felismerni a csattanó maszlagot és hogyan lehet védekezni sikeresen a csattanó maszlag ellen.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

hidráns

a felszín alatti öntözővezetékekből a talajszint fölé emelkedő, gyorskapcsolókkal... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert