Ismerd meg a fűszercserjét, amely kivirágoztatja az őszi kertedet is!

hirdetes

Fűszercserje – Díszes cserje, amely színesebbé varázsolja az őszi kertedet

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Calycanthus egészséges lombozatával és feltűnő virágaival furcsa módon kevéssé használatos az amerikai és európai kertekben, pedig nagyon szép! Ha Te is unod a hortenziát, akkor gondolkozz el a fűszercserje ültetésén!

fűszercserje

Fűszercsereje ismertetője – Calycanthus


A Calycanthus egészséges lombozatával és feltűnő virágaival furcsa módon kevéssé használatos az amerikai és európai kertekben. Legkívánatosabb fajtái és hibridjei a kínai Calycanthus chinensis őshonos fajjal kevert eredeti amerikai fajokon az elmúlt néhány évtizedben bekövetkezett genetikai fejlesztések eredményei. Minden változat rendkívül könnyed, de a jelen történetben látható Calycanthus x 'Aphrodite' a kerttervezők által kedvelt hibrid – jó okkal: szükségük van a növényeikre és a kertekre a sikerhez.
 

A Calycanthus három fő fajból álló nemzetség, amelyek közül az egyik kínai, a másik kettő Amerika északkeleti és északnyugati részén őshonos. Utóbbi, nyugati (Calycanthus occidentalis) magas és vonulós, a kertekben kissé kontrollálhatatlan, de virágai szép pirosak. A kínai (C. chinensis) virágai a legnagyobbak, és a kettő közötti utódok vitathatatlanul az ideálisak. Ez a Calycanthus x „Aphrodite”.

hirdetes

Ismerd meg a Fűszercserjét


Ezt a hibridet érdemes tovább termeszteni, és ami azt illeti, a fehér Calycanthus „Venus” hibridet, amely a fent említett három faj keveréke. A keleti faj, a Calycanthus floridus (Carolina szegfűbors) évekig a legkertbarátabb volt e cserjék közül a genetikai trükközés megkezdése előtt, és az amerikai délen, ahogy a közönséges név is sugallja, és északon az újdonság tetejéig található. York, ahol találkozik Kanadával. Nem fog boldogulni Missouri államon túl. Az „Aphrodité” azonban az Egyesült Államokban virágzik.
 

Hogyan ismered fel a fűszercserjét?

hirdetes
  • Körülbelül 10 láb magas és szélességű, kevés karbantartást igénylő lombhullató cserje, amely bármilyen szempontból, bármilyen talajban, napon vagy árnyékban boldogan növekszik.
  • Illatos virágok, aromás kéreg és levelek, eltérő véleményekkel arról, hogy pontosan melyek ezek az illatok. A C. floridust és a C. orientalis-t az amerikai őslakosok gyógyászatban használták; az illóolaj a kalikantusz desztillált virágaiból származik. A hüvelybe burkolt magvak mérgezőek az emberre.
  • Hosszú virágzási időszak késő tavasztól nyár végéig; ősszel a növény fényes lombja nemezelt alsó részekkel jó sárgássá válik.
     

Így tartsuk életben a Fűszercserjét


Kiemelkedően könnyed, de a legtöbb növényhez hasonlóan a kalikantusz is mély árnyékot igényel, és jó vízelvezetést igényel (ideálisan nedves talajban). A védett pozíció viszont nem alku tárgya.


A calycanthus fajok egyike sem érdekli az éhes rovarokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ikra

a nőstény halak termékenyítésre képes (érett) vagy megtermékenyített petesejtje. Némely... Tovább

dongásság (mellkasszélesség)

a bordafal legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága, közvetlenül a lapocka... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert