Fürdessük meg a fákat! tavaszi lemosó permetezés, metszés, gombaölő szer, károsító, rügyfakadás, spóra, növényfaj, hatóanyag, baktérium, levélfodrosodás, varasodás, monília

hirdetes

Fürdessük meg a fákat!

GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Fürdessük meg a fákat! tavaszi lemosó permetezés, metszés, gombaölő szer, károsító, rügyfakadás, spóra, növényfaj, hatóanyag, baktérium, levélfodrosodás, varasodás, monília

Korábban jelennek meg a károsítók, például a körtelevélbolha máris aktiválódott. Emiatt sok kertben nem elégséges az egyszeri kezelés, kétszer is el kell végezni ezt a növényvédelmi alapozó munkát. A hatékonyságot befolyásoló másik tényező a permetléfedettség. Alapelv, hogy a fa, a bokor, a tőke teljes felületét, a kérget, a repedéseket tökéletesen vonjuk be, áztassuk el a permetlével. Ekkor a hatóanyag eléri a kórokozót, az olaj bevonja a kártevőt, s megakadályozza légzését.

A pontos permetlémennyiséget nem lehet megmondani: függ a korona méretétől, a művelésmódtól, a tenyészterülettől, ezért csak irányszámokat lehet adni. Gyümölcsösökben 800-2000 literrel kell számolni hektáronként, ami házikertben 8-20 liternek felel meg száz négyzetméterre számolva. Szőlőben hektáronként 1000-1400 liter permetlére van szükség, ez 10-14 liter száz négyzetméterre.

hirdetes

Fontos kérdés, hogy mivel permetezzünk. A réztartalmú készítmények a gomba és a baktérium kórokozók egész sora ellen hatékonyak. Ajánlott használni például a csonthéjasok moníliája, az őszibarack tafrinás levélfodrosodása, az alma varasodása, illetve az almatermésűek tűzelhalása ellen. A lisztharmat ellen a kéntartalmú készítmények alkalmasak, ezek közül ki kell emelni a poliszulfid-kén hatóanyagú készítményeket. Tekintettel arra, hogy a rovarkártevők nem pusztultak a télen, általánosan javasolt az olajos lemosás is a telelő levéltetű- és atkatojások, a körtelevélbolha, a pajzstetvek ellen.

hirdetes

Forrás: Szabad Föld

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

zsombékosodás

a felázott, vizenyős talajú —>legelőn az állatok tiprása nyomán jön létre.... Tovább

kutya fertőző májgyulladása (Rubarth-féle betegség)

a kórokozó adenovírus iránt különösen a 3-12 hónapos állatok fogékonyak. Többnyire igen... Tovább

Tovább a lexikonra