Így fog tökéletesen működni fűnyíród tavasszal is - hogyan és miért kell téliesíteni fűnyíród?

Hogyan téliesítsük a fűnyírónkat, hogy készen álljon majd a tavaszra

TK, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mint minden gépnek, a fűnyírónak is rendszeres karbantartásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően és hatékonyan működjön. Télen ezekre a dolgokra figyelj, így tavasszal majd biztosan nem lesz vele gondod! 

Fűnyíró

Ha a fűnyírót télire anélkül tesszük el, hogy ne készítenénk elő, nagy nehézségekkel kerülhetünk szembe a tavaszi első indításkor és használatkor. Az üzemanyag és az akkumulátor megromolhat a hideg hónapokban, a helytelen tisztítás eredményeként benne maradt fű pedig rozsdát okozhat a gép belsejében. De, ha odafigyelünk néhány dologra, könnyen használatba vehetjük újra, amikor szükség lesz rá. Íme, hogyan kell megfelelően téliesíteni fűnyírónkat, függetlenül attól, hogy motoros, elektromos vagy más fajtával rendelkezünk.


Első a biztonság a fűnyíró téliesítésénél 


Mielőtt hozzá kezdenénk a módosításokhoz, néhány óvintézkedést mindenképpen vegyünk figyelembe. Olvassuk el a használati útmutatót az adott modellre vonatkozóan. Ha úgy gondolod, nem tudod biztonságosan téliesíteni az eszközt, fordulj inkább szakemberhez!


Ellenkező esetben kezdjük azzal, hogy sima, vízszintes felületre visszük a fűnyírót, kikapcsoljuk, kivesszük a gyújtáskulcsot, és hagyjuk lehűlni a motort. Nem lenne jó, ha munka közben véletlenül elindulna, ezért az elektromos és akkumulátoros modelleknél vegyük ki az akkumulátort, vagy húzzuk ki a negatív akkumulátorkábelt. Gázfűnyírók esetén le kell választani a gyújtógyertya vezetékét, és távoltartani azt egy darab ragasztószalaggal. Figyeljünk rá, hogy a rögzítőfék legyen behúzva.


Ha teleltetés közben fel kell emelnie a fűnyírót, használjunk megfelelő emelőállványokat. Ezek a gépek nehezek, ezért ügyeljünk arra, hogy stabil és biztonságos legyen, miközben elvégezzük a munkát, így elkerülhetjük, hogy megnyomja az ujjunkat vagy lábujjunkat.


Hogyan készítsük elő télre fűnyírónkat?


A két legfontosabb feladat a fűnyíró alapos tisztítása, valamint a modell üzemanyaforrásának (gáz, akkumulátor) kezelése. Először is használjunk erős súrolókefét vagy műanyag gittkést, amivel le tudjuk kaparni a fedél alját, valamint a pengékről és más alkatrészekről az oda ragadt füvet. Öblítsük le a sarat vízzel. Távolítsuk el a levágott füvet a fűnyíró külsejéről is. A megszáradt fű bármilyen súrlódás hatására tüzet okozhat. Miután a fűnyíró tiszta és száraz, permetezzük be tisztító olajjal a megtisztított területet, ezzel megakadályozva a rozsdát.

 

Cikkünk még nem ért véget – a következő oldalon további hasznos tanácsokat találsz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

búzavirág (Centaurea cyanus L.)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, a kalászos vetéseknek... Tovább

61/2006. (VIII. 22.) FVM rendelet

a kerületi állategészségügyi és élelmiszer-ellenõrzõ hivatalok illetékességi... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet