A fűmagvetést vagy a műtrágyázást kell előbb végezni?

Vetni kell előbb vagy műtrágyázni? – Így lesz irigylésre méltó pázsitod

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavasz a láthatáron, és ilyenkor szeretnénk felkészíteni a pázsitot az előttünk álló melegebb hónapokra. De ahhoz, hogy olyan füvünk legyen, amit minden szomszéd megirigyel, több feladat sorrendjét is figyelembe kell vennünk. Szakértői kertészek árulták el, mit kell előbb elvégezni: a műtrágyázást vagy a magvetést?

fűmagvetés

A fűmagvetést vagy a műtrágyázást kell előbb végezni?
 

Ha azt tervezed, hogy a csupasz foltokat hűvös évszakos fűvel újra veted, hogy pár hét múlva sűrű és csodaszép pázsitod legyen, akkor ebben a sorrendben kell elvégezned a fű ültetést. A műtrágya használata lendületet ad a fűmagok növekedésének, és igazán zöld és dús megjelenése lesz tőle. A kérdés már csak az, hogy előbb vetjük-e a magot vagy előbb műtrágyázzuk meg a füvet?! Bizony ez a kérdés nagyon fontos, ezért most utána jártunk a válasznak.

A fű műtrágyázása


Mindkét feladat kiválóan alkalmas arra, hogy a zord téli időjárás után visszaállítsuk a pázsit formáját, de a végrehajtás sorrendje befolyásolhatja az eredményeket. A kora tavaszi vetés során általában azt tanácsoljuk, hogy először a fűmagot ültessük el, majd néhány héttel később alkalmazzuk a szokásos gyepműtrágyát. Az oka az, hogy az új fűmagok nagyon kényesek, és a műtrágya összetevői károsíthatják őket.

Az első vetéssel a fűmagok megszilárdulhatnak, és erős gyökérrendszert fejleszthetnek ki alapként. Ha a magvak jó, erős növekedést mutatnak, akkor hozzáadhatjuk műtrágyát az adott fűnek és talajtípusnak megfelelően.

A csírázás beálltát követően (körülbelül 4-6 hét) egy kör tápanyagban gazdag gyeptrágyát lehet hozzáadni a füvünkhöz.

A fűmag elvetése előtti levegőztetés jótékony hatással van a sikerre, és elősegíti, hogy a műtrágya kijuttatása során a gyökerekig jobban behatoljon. Érdemes gyomirtót is alkalmazni a fű trágyázásakor, de az új palánták károsodásának elkerülése érdekében először ellenőrizd a címkét. Meg kell adnia, hogy mennyi ideig kell várni a használatával a friss mag elvetése után.

Gyeptermesztés helyes sorrendje


Kivételt képez ez alól az útmutatás alól, ha speciális indítóműtrágyát tervezünk használni. Ha igen, ezt akkor kell alkalmazni, amikor elültetjük a fűmagot (akár közvetlenül előtte, akár közvetlenül utána) – ez segít felgyorsítani a csírázási folyamatot. Ennek oka a bennük található foszfor magas koncentrációja.

A sorrend akkor is megváltozik, ha meleg évszakos fűféléket vetünk, hogy javítsuk a gyepfoltokat, például a bermudafüvet és a Zoysia füvet. Míg a hűvös évszakos fűfélék (például a kentuckyi kékfű és a csenkesz) általában akkor teljesítenek a legjobban, ha ősszel vagy kora tavasszal vetik el, a meleg évszakos fajtákat a legjobb később, késő tavasszal vagy nyár elején vetni.

– Ebben az esetben a műtrágyázásnak kell az első helyen lennie. Kora tavasszal, amikor a talaj felmelegedett, lassan felszabaduló műtrágyát alkalmazzunk, segíthet a pázsit jó indulásában. A legjobb, ha néhány hetet várunk a műtrágyázás után a vetés előtt, hogy a műtrágya teljesen behatoljon a talajba, és elkerüljük az új fű megégésének veszélyét.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

E-misszió

Állatvédõ szervezet Az E-misszió Egyesületet 30 fiatal alapította 1986-ban,... Tovább

fajtaazonosság

a szaporítóanyag egyik —>értékmérő tulajdonsága; azt fejezi ki, hogy a fajtára... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás