A fűmagvetést vagy a műtrágyázást kell előbb végezni?

hirdetes

Vetni kell előbb vagy műtrágyázni? – Így lesz irigylésre méltó pázsitod

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavasz a láthatáron, és ilyenkor szeretnénk felkészíteni a pázsitot az előttünk álló melegebb hónapokra. De ahhoz, hogy olyan füvünk legyen, amit minden szomszéd megirigyel, több feladat sorrendjét is figyelembe kell vennünk. Szakértői kertészek árulták el, mit kell előbb elvégezni: a műtrágyázást vagy a magvetést?

fűmagvetés

A fűmagvetést vagy a műtrágyázást kell előbb végezni?
 

Ha azt tervezed, hogy a csupasz foltokat hűvös évszakos fűvel újra veted, hogy pár hét múlva sűrű és csodaszép pázsitod legyen, akkor ebben a sorrendben kell elvégezned a fű ültetést. A műtrágya használata lendületet ad a fűmagok növekedésének, és igazán zöld és dús megjelenése lesz tőle. A kérdés már csak az, hogy előbb vetjük-e a magot vagy előbb műtrágyázzuk meg a füvet?! Bizony ez a kérdés nagyon fontos, ezért most utána jártunk a válasznak.

A fű műtrágyázása


Mindkét feladat kiválóan alkalmas arra, hogy a zord téli időjárás után visszaállítsuk a pázsit formáját, de a végrehajtás sorrendje befolyásolhatja az eredményeket. A kora tavaszi vetés során általában azt tanácsoljuk, hogy először a fűmagot ültessük el, majd néhány héttel később alkalmazzuk a szokásos gyepműtrágyát. Az oka az, hogy az új fűmagok nagyon kényesek, és a műtrágya összetevői károsíthatják őket.

Az első vetéssel a fűmagok megszilárdulhatnak, és erős gyökérrendszert fejleszthetnek ki alapként. Ha a magvak jó, erős növekedést mutatnak, akkor hozzáadhatjuk műtrágyát az adott fűnek és talajtípusnak megfelelően.

hirdetes

A csírázás beálltát követően (körülbelül 4-6 hét) egy kör tápanyagban gazdag gyeptrágyát lehet hozzáadni a füvünkhöz.

A fűmag elvetése előtti levegőztetés jótékony hatással van a sikerre, és elősegíti, hogy a műtrágya kijuttatása során a gyökerekig jobban behatoljon. Érdemes gyomirtót is alkalmazni a fű trágyázásakor, de az új palánták károsodásának elkerülése érdekében először ellenőrizd a címkét. Meg kell adnia, hogy mennyi ideig kell várni a használatával a friss mag elvetése után.

Gyeptermesztés helyes sorrendje


Kivételt képez ez alól az útmutatás alól, ha speciális indítóműtrágyát tervezünk használni. Ha igen, ezt akkor kell alkalmazni, amikor elültetjük a fűmagot (akár közvetlenül előtte, akár közvetlenül utána) – ez segít felgyorsítani a csírázási folyamatot. Ennek oka a bennük található foszfor magas koncentrációja.

hirdetes

A sorrend akkor is megváltozik, ha meleg évszakos fűféléket vetünk, hogy javítsuk a gyepfoltokat, például a bermudafüvet és a Zoysia füvet. Míg a hűvös évszakos fűfélék (például a kentuckyi kékfű és a csenkesz) általában akkor teljesítenek a legjobban, ha ősszel vagy kora tavasszal vetik el, a meleg évszakos fajtákat a legjobb később, késő tavasszal vagy nyár elején vetni.

– Ebben az esetben a műtrágyázásnak kell az első helyen lennie. Kora tavasszal, amikor a talaj felmelegedett, lassan felszabaduló műtrágyát alkalmazzunk, segíthet a pázsit jó indulásában. A legjobb, ha néhány hetet várunk a műtrágyázás után a vetés előtt, hogy a műtrágya teljesen behatoljon a talajba, és elkerüljük az új fű megégésének veszélyét.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tyúkgalambok

a —>galambok azon fajtacsoportjának az elnevezése, ameiynek tartása jellegzetesen... Tovább

bivaly (Bubalis bubalis)

a szarvasmarha-félék (Bovidae) családjába tartozó faj. Eredeti hazája India és Indonézia. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás