Ekkorra időzítsük a fű átvetését tavasszal!

Mikor érdemes fűmagot vetni tavasszal – Szakértőink elmagyarázzák, hogyan lehet a vetést beidőzíteni

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha tudjuk, mikor kell tavasszal átvetni a pázsitot, buja eredményekre számíthatunk. Ha rossz időpontra időzítjük a fűmag vetést, foltos maradhat a pázsitunk, ezért segítünk az időzítés kialakításában.

tavaszi átvetés

Mikor vessük át a füvet tavasszal?


A kertészeti évben két lehetőség adódik a gyep átvetésére: tavasszal és ősszel. Mielőtt rátérnénk arra, hogy tavasszal mikor érdemes átvetni a pázsitot, tudd, hogy az ősz a legalkalmasabb évszak erre, ha egyiket választod a másik helyett.

Ez nem azt jelenti, hogy tavasszal ne vethetnéd át a pázsitot, sokkal inkább azt, hogy jobban oda kell figyelni a kikelt gyomokra.

Bár általában a kora ősz a legalkalmasabb időszak az átvetésre, mivel az elkövetkező idő hűvösebb és párásabb, tavasszal is vethetsz, amíg figyelsz a gyomokra, és utána két-három napig öntözni kell a területeket, ha kevés vagy nincs eső.

Szóval, mikor érdemes átvetni a pázsitot tavasszal? Kertszakértőink szerint a válasz a fű típusától és a talaj hőmérsékletétől függ, függetlenül attól, hogy melyik zónában élünk.

Fűvetés tavasszal


Ahol újra kell vetni, ott a kísértés, hogy néhány meleg nap után azonnal elkezdjük vetni a fűmagot, de a talaj hőmérséklete a kritikus tényező, és a legtöbb pázsitfűnek 8-13 fokos talajhőmérsékletre van szüksége a csírázáshoz.

A túl korai kezdés azt jelentheti, hogy lassan csírázik, vagy egyáltalán nem csírázik, ami a vetőmag pazarlása.

A fűmag 8 C-tól kezd csírázni, és hűvösebb hőmérsékleten hatékonyabb, így a tavasz és az ősz ideális időszak az átvetésre. Tavasszal megfelelő a talajhőmérséklet, és jó eséllyel esik az eső, ami létfontosságú lesz a magvak csírázásában. A talaj hőmérsékletét talajhőmérővel mérhetjük.

A legjobb, ha az általános gyepfenntartási rendszer részeként végezzük a vetést tavasszal, a pázsit levegőztetésével együtt, amit az átvetés előtt kell elvégezni. A nyesés vagy gereblyézés leválasztja a gyepet (eltávolítja a mohát és a felhalmozódott nádtetőt a felületről), és potenciálisan felfedheti a fűben lévő foltokat, és javíthatja azokat. A levegőztetés elősegíti a talaj és a fűmag közötti jó érintkezést is – ami létfontosságú a csírázáshoz.

Mikor vessünk hűvös évszakú fűmagot

A hűvös évszakban a füvek akkor csíráznak a legjobban, ha a hőmérséklet 10-18 °C körül van. Tehát a helyi éghajlattól függően kora tavasszal ültessük el őket (ha még nem ültetted el őket ősszel). Ide tartozik a Kentucky Bluegrass és az évelő perje.

Mikor vessünk meleg évszakú fűmagot

Másrészt, ha melegebb éghajlaton élünk, nagyobb valószínűséggel szeretnénk meleg évszakos füvet ültetni, például a Bermuda vagy a zoysia fajtákat. A legjobb, ha ezeket később tavasszal – vagy akár nyár elején – vetjük el, amikor a fagyveszély minden veszélye elmúlt, és a talaj hőmérséklete 18 °C vagy magasabb.

MELYIK IDŐPONT A LEGJOBB GYEP VETÉSÉRE?

A legjobb napszak a gyep bevetésére reggel, ideális esetben olyan napon, amikor meleg (de nem forró) és napos lesz. Ideális esetben vessük el a magokat, öntözzük meg alaposan, majd tartsuk hidratáltan a következő napokban, hogy elősegítsük a magvak csírázását.

MI A LEGJOBB FŰ TAVASZI ÁTVETÉSRE?


Ha a legjobb gyorsan növekvő fűmagokat keresed, nézd meg ezeket. A legjobb hűvös évszakos fűfélék, amelyekkel tavasszal átvethetsz: Kentucky bluegrass és évelő perje. A legjobb meleg évszakos fűfélék, amelyekkel most túlvethetsz: Bermuda vagy zoysia fajták.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Flieg-pontszám

a silózott takarmányok minőségét jelölő értékszám. A siló értékelését a... Tovább

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás