Ekkorra időzítsük a fű átvetését tavasszal!

hirdetes

Mikor érdemes fűmagot vetni tavasszal – Szakértőink elmagyarázzák, hogyan lehet a vetést beidőzíteni

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha tudjuk, mikor kell tavasszal átvetni a pázsitot, buja eredményekre számíthatunk. Ha rossz időpontra időzítjük a fűmag vetést, foltos maradhat a pázsitunk, ezért segítünk az időzítés kialakításában.

tavaszi átvetés

Mikor vessük át a füvet tavasszal?


A kertészeti évben két lehetőség adódik a gyep átvetésére: tavasszal és ősszel. Mielőtt rátérnénk arra, hogy tavasszal mikor érdemes átvetni a pázsitot, tudd, hogy az ősz a legalkalmasabb évszak erre, ha egyiket választod a másik helyett.

Ez nem azt jelenti, hogy tavasszal ne vethetnéd át a pázsitot, sokkal inkább azt, hogy jobban oda kell figyelni a kikelt gyomokra.

Bár általában a kora ősz a legalkalmasabb időszak az átvetésre, mivel az elkövetkező idő hűvösebb és párásabb, tavasszal is vethetsz, amíg figyelsz a gyomokra, és utána két-három napig öntözni kell a területeket, ha kevés vagy nincs eső.

Szóval, mikor érdemes átvetni a pázsitot tavasszal? Kertszakértőink szerint a válasz a fű típusától és a talaj hőmérsékletétől függ, függetlenül attól, hogy melyik zónában élünk.

Fűvetés tavasszal


Ahol újra kell vetni, ott a kísértés, hogy néhány meleg nap után azonnal elkezdjük vetni a fűmagot, de a talaj hőmérséklete a kritikus tényező, és a legtöbb pázsitfűnek 8-13 fokos talajhőmérsékletre van szüksége a csírázáshoz.

A túl korai kezdés azt jelentheti, hogy lassan csírázik, vagy egyáltalán nem csírázik, ami a vetőmag pazarlása.

hirdetes

A fűmag 8 C-tól kezd csírázni, és hűvösebb hőmérsékleten hatékonyabb, így a tavasz és az ősz ideális időszak az átvetésre. Tavasszal megfelelő a talajhőmérséklet, és jó eséllyel esik az eső, ami létfontosságú lesz a magvak csírázásában. A talaj hőmérsékletét talajhőmérővel mérhetjük.

A legjobb, ha az általános gyepfenntartási rendszer részeként végezzük a vetést tavasszal, a pázsit levegőztetésével együtt, amit az átvetés előtt kell elvégezni. A nyesés vagy gereblyézés leválasztja a gyepet (eltávolítja a mohát és a felhalmozódott nádtetőt a felületről), és potenciálisan felfedheti a fűben lévő foltokat, és javíthatja azokat. A levegőztetés elősegíti a talaj és a fűmag közötti jó érintkezést is – ami létfontosságú a csírázáshoz.

Mikor vessünk hűvös évszakú fűmagot

hirdetes

A hűvös évszakban a füvek akkor csíráznak a legjobban, ha a hőmérséklet 10-18 °C körül van. Tehát a helyi éghajlattól függően kora tavasszal ültessük el őket (ha még nem ültetted el őket ősszel). Ide tartozik a Kentucky Bluegrass és az évelő perje.

Mikor vessünk meleg évszakú fűmagot

Másrészt, ha melegebb éghajlaton élünk, nagyobb valószínűséggel szeretnénk meleg évszakos füvet ültetni, például a Bermuda vagy a zoysia fajtákat. A legjobb, ha ezeket később tavasszal – vagy akár nyár elején – vetjük el, amikor a fagyveszély minden veszélye elmúlt, és a talaj hőmérséklete 18 °C vagy magasabb.

MELYIK IDŐPONT A LEGJOBB GYEP VETÉSÉRE?

A legjobb napszak a gyep bevetésére reggel, ideális esetben olyan napon, amikor meleg (de nem forró) és napos lesz. Ideális esetben vessük el a magokat, öntözzük meg alaposan, majd tartsuk hidratáltan a következő napokban, hogy elősegítsük a magvak csírázását.

MI A LEGJOBB FŰ TAVASZI ÁTVETÉSRE?


Ha a legjobb gyorsan növekvő fűmagokat keresed, nézd meg ezeket. A legjobb hűvös évszakos fűfélék, amelyekkel tavasszal átvethetsz: Kentucky bluegrass és évelő perje. A legjobb meleg évszakos fűfélék, amelyekkel most túlvethetsz: Bermuda vagy zoysia fajták.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-27

Unod a megszokottat? Itt van 5 nagyon különleges árvácska fajta

Az árvácskák nyáron, tavasszal, és ősszel is ültethetőek. Tedd színessé a keretedet a legszebb, legkülönlegesebb árvácskákkal. Fekete, fehér, vagy piros?

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sarjadzó szövet (granuláló szövet)

a szövetelhalás,-sérülés helyén burjánzó, vérerekben és az elpusztult szövetrészeket... Tovább

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás