A fülbemászók elleni legjobb védekezési módok

hirdetes

Így szabadulj meg a kertben a fülbemászóktól

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hatékonyan a fülbemászók ellen

4. Kovaföld

A kovaföld egy jól bevált rovarirtó szer, ami történetesen tengeri állatok apró, megkövesedett maradványaiból áll, így teljesen természetes is. A kovafölddel érintkező rovarok külső váza hamar kiszárad, amitől előbb-utóbb elpusztulnak. Csak szórd ki azokon a helyeken, ahol fülbemászókat láttál. 

5. Karton és olaj

Ehhez a módszerhez hullámos kartonpapírra és madzagra lesz szükséged. Nedvesítsd be a kartont és kend be olajjal az egyik oldalát, majd tekerj belőle tekercset úgy, hogy az olajos oldala legyen belül (eddig hasonló az újságpapíros csapdához, ugye?). Ez után fogd a madzagot, és kösd fel vele a tekercset egy olyan fára, amit megtámadtak a fülbemászók. Mint azt már tudod, ezek a rovarok vonzódnak a nyirkos, hűvös helyekhez, és a tekercsbe bemászva életük végéig ott is maradnak majd (amiről az olaj gondoskodik).

hirdetes

6. Ragadós akadálycsapda

hirdetes

Sokan előszeretettel alkalmaznak más ragadós dolgokat is a fülbemászók és más rovarok megfékezésére. A ragasztószalag és a petróleumzselé a növények tövénél elhelyezve segít meggátolni, hogy a fülbemászók hozzáférhessenek a szárakhoz.

7. Esszenciaolajok

A neem- és a cédrusolaj a leghatékonyabb természetes rovarirtó/riasztó szerek közé tartoznak. Az indiai orgona terméséből készített neem olaj felborítja a rovarok hormonháztartását, meggátolva ezzel táplálkozásukat, szaporodásukat, vagy éppen fejlődésüket. A cédrusolajtól a fülbemászók egyszerűen megfulladnak, mert ozmotikus dehidratációt okoz náluk. Nincs más dolgod mint 15 cseppet feloldani egy pumpás palacknyi vízben, és szétfújni azokon a helyeken, ahol fülbemászókkal találkoztál.

8. Porszívózás

Sok rovar porszívóval is összeszedhető a kerti növényekről és a talajról. Természetesen nem a szobapadlók takarítására használt nagyméretű porszívóra kell itt gondolni, hiszen ezeket nem szívesen viszi ki az ember a kertbe, és az erős vákuum könnyedén kárt tehet a növényekben is. A fülbemászókat és más rovarokat egy kisebb, gyengébb kézi porszívóval szedd össze.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

félstabil takarmányozó

az istállóba beépített takarmányozási gépek, berendezések közül azok, amelyek ugyan munka... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növényvédelem