Minden a függőleges kertek öntözéséről

A két legjobb módszer függőleges kerted öntözésére

Szélesi Ferenc, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudj meg mindent a függőleges kertek öntözéséről

Öntözés elásott víztartállyal

Vannak kertészek akik nagyobb függőleges kerteket telepítenek, például egy ilyen célra készített többszintes állványra. Ezek a kertek afféle „élő falként” funkcionálnak, mert nem egy-egy zseb, hanem egész növénytartók sorakoznak egymás felett. Ezeket a kerteket másféleképpen is lehet öntözni, mint az előbb említett „zsebes” alternatívákat. Az ilyen kertekben nevelkedő növények sem férnek hozzá valami sok talajhoz, de az öntözés terén több opciód is van.

Az egyik opció a már emlegetett gravitációs csepegtető rendszer, a másik pedig a tartályos megoldás. Ehhez egy tartályt kell elásni a talajban, és feltölteni azt vízzel. Ezeken a tartályokon apró lyukak vannak, amelyeken keresztül a víz beleszivárog a talajba, így a növények hozzájuthatnak. A tartály lehet egy porózus agyagedény, vagy akár egy műanyag tartály is – a lényeg, hogy legyen rajta néhány kisméretű lyuk, amin a víz lassan a talajba szivároghat.

Az ilyen öntözőrendszerek sokkal tovább képesek vizet biztosítani a növényeknek, mint egy sima öntözés, ezért ritkábban is kell újratölteni őket. Fontos odafigyelni rá, hogy amint a víz elér a legalsó lyuk alá, már nem tud tovább szivárogni a talajba, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy mennyi van még a tartályokban. Attól függően, hogy mekkora a tartály, illetve hogy mennyi vizet képes kiadni magából, az újratöltést lehet, hogy néhány naponta, de lehet, hogy csak hetente kell majd elvégezni.

Az öntözőrendszerek karbantartása

Az öntözőrendszerek időről időre némi karbantartás igényelnek majd. Erre nagyon fontos odafigyelni, különösen a csepegtető rendszereknél, amelyek fejei eldugulhatnak. Hacsak nem csapról biztosítod nekik a vizet, mindenképpen érdemes a csepegtetőcsövekbe szűrőket helyezni, hogy a különböző hulladékok ne tömíthessék el őket, vagy a fejeket. A fejek tisztítására időnként még így is szükség lehet, mert a talajtól lassan ugyan, de eltömődhetnek.

Amennyiben a víztartályos módszert alkalmazod, fontos, hogy a tartályok teteje mindig le legyen zárva, hacsak épp nem ellenőrzöd, vagy feltöltöd őket. Ügyelj arra is, hogy mindig legyen elegendő víz a tartályban – ha a vízszint nem elég magas, a tartály nem tud majd szivárogtatni a talajba. Ha még érdekel a téma, akkor itt több általános tudnivalót is olvashatsz a csepegtető öntözésről (például a nyomásszabályozásról).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Folar 525 SC

Talaj és levélherbicid szőlőben, almában.Hatóanyag: 345 g/l terbutilazin + 180 g/l... Tovább

antagonizmus

biol. értelemben élőlényeknek egymásra gyakorolt káros hatása, pl. a mikroorganizmusokra... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem