Minden a függőleges kertek öntözéséről

hirdetes

A két legjobb módszer függőleges kerted öntözésére

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudj meg mindent a függőleges kertek öntözéséről

Öntözés elásott víztartállyal

Vannak kertészek akik nagyobb függőleges kerteket telepítenek, például egy ilyen célra készített többszintes állványra. Ezek a kertek afféle „élő falként” funkcionálnak, mert nem egy-egy zseb, hanem egész növénytartók sorakoznak egymás felett. Ezeket a kerteket másféleképpen is lehet öntözni, mint az előbb említett „zsebes” alternatívákat. Az ilyen kertekben nevelkedő növények sem férnek hozzá valami sok talajhoz, de az öntözés terén több opciód is van.

Az egyik opció a már emlegetett gravitációs csepegtető rendszer, a másik pedig a tartályos megoldás. Ehhez egy tartályt kell elásni a talajban, és feltölteni azt vízzel. Ezeken a tartályokon apró lyukak vannak, amelyeken keresztül a víz beleszivárog a talajba, így a növények hozzájuthatnak. A tartály lehet egy porózus agyagedény, vagy akár egy műanyag tartály is – a lényeg, hogy legyen rajta néhány kisméretű lyuk, amin a víz lassan a talajba szivároghat.

hirdetes

Az ilyen öntözőrendszerek sokkal tovább képesek vizet biztosítani a növényeknek, mint egy sima öntözés, ezért ritkábban is kell újratölteni őket. Fontos odafigyelni rá, hogy amint a víz elér a legalsó lyuk alá, már nem tud tovább szivárogni a talajba, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy mennyi van még a tartályokban. Attól függően, hogy mekkora a tartály, illetve hogy mennyi vizet képes kiadni magából, az újratöltést lehet, hogy néhány naponta, de lehet, hogy csak hetente kell majd elvégezni.

hirdetes

Az öntözőrendszerek karbantartása

Az öntözőrendszerek időről időre némi karbantartás igényelnek majd. Erre nagyon fontos odafigyelni, különösen a csepegtető rendszereknél, amelyek fejei eldugulhatnak. Hacsak nem csapról biztosítod nekik a vizet, mindenképpen érdemes a csepegtetőcsövekbe szűrőket helyezni, hogy a különböző hulladékok ne tömíthessék el őket, vagy a fejeket. A fejek tisztítására időnként még így is szükség lehet, mert a talajtól lassan ugyan, de eltömődhetnek.

Amennyiben a víztartályos módszert alkalmazod, fontos, hogy a tartályok teteje mindig le legyen zárva, hacsak épp nem ellenőrzöd, vagy feltöltöd őket. Ügyelj arra is, hogy mindig legyen elegendő víz a tartályban – ha a vízszint nem elég magas, a tartály nem tud majd szivárogtatni a talajba. Ha még érdekel a téma, akkor itt több általános tudnivalót is olvashatsz a csepegtető öntözésről (például a nyomásszabályozásról).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

82/2006. (XI. 29.) FVM rendelet

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl szóló 64/2006.... Tovább

juhhizlaló istálló

a juhok intenzív hizlalását szolgáló épület. Mélyalmos v. rácspadlós kivitelben és... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem