Ezért érdemes neked is kialakítanod az otthonodban egy függőleges kertet: ezek az előnyei a függőleges kerteknek!

hirdetes

Így javítják a levegő minőségét és a te lelki egészségedet a függőleges kertek

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szeretnéd élvezni a természetet otthonodban, irodádban vagy más belső terében?
A függőleges kertek a fenntartható építészet csodálatos irányzata, amely szépséget és funkcionalitást kölcsönöz a bel- és kültéri tereknek. Ezek azonban nem csak fali virágok. Ugyanis a függőleges kertek fontos szerepet játszanak egészségünk és jólétünk, valamint a környezet javításában. Íme a függőleges kertek 7 legfontosabb előnye:
 

Függőleges kertek

Előnyök az emberek számára

Javítsa testi és lelki egészségét

A növények ellensúlyozzák a légúti betegségeket és javítják a szív- és érrendszeri problémákat azáltal, hogy oxigént termelnek és tisztítják a levegőt, ami csökkenti az olyan problémákat, mint a légzési problémák és a magas vérnyomás. A helyi pollenexpozíció csökkentésével védelmet nyújtanak a káros gázok okozta betegségek és/allergiák ellen. Segítenek megelőzni a köhögést, mivel a növények növelik a levegő páratartalmát, ami hidratálja a nyálkahártyát, a torkot és a bőrt. Ami a mentális előnyöket illeti, köztudott, hogy a függőleges kertek javítják a koncentrációt és a hangulatot, csökkentik a stresszt azáltal, hogy ellazulunk a közelükben, nem beszélve arról a vizuális megkönnyebbülésről, amit szemlélődés közben kínálnak.

A benti tér vizuális javítása

A függőleges kert minden bizonnyal egyedülálló módja a saját városi kertnek vagy a növények elrendezésének, és dekorációs elemként is működik, amely egy kis természetet hoz az otthonodba. Ha a munkahelyeden vagy home officeban van függőleges kereted, akkor az bizonyítottan produktívabbá tesz téged. A növények határozottan pozitív hatással vannak minden emberre: a Princeton Egyetem egy közelmúltbeli tanulmányában az alkalmazottak 90%-ka azt állította, hogy a növények segítik a munkahelyi elégedettségüket. 

hirdetes

Környezeti előnyök

A levegő minőségének javítása

A függőleges kertben lévő növények kiszűrik a részecskéket a levegőből, és a szén-dioxidot oxigénné alakítják. Egy négyzetméter növényi terület egy év oxigénellátásának felel meg egy ember számára, és 130 gr port fog fel. Ami a beltéri növényeket illeti, a pozsgások, a pázsitfűfélék és az évelő cserjék kis helyeken virágoznak, csakúgy, mint a páfrányok és a fűszernövények.

Szigeteli az épületet

hirdetes

A függőleges kertek hőszigetelőként is funkcionálnak, ez a zöld megoldás akár öt fokkal is csökkenti az épületen belüli hőmérsékletet, ami azt jelenti, hogy kevesebb légkondicionálásra van szükség, így energiát takarítunk meg vele nyáron.


Csökkenti a zajszennyezést

A függőleges kertekben lévő növények a nagyvárosok zajának akár 50%-át is képesek elnyelni. A zaj akár 10 decibellel is csökkenthető, ami nagy egészségügyi előnyökkel jár. Valójában egy függőleges kert 41%-kal több zajt képes elnyelni, mint a hagyományos homlokzat.

Növeli a biológiai sokféleséget

A függőleges kertben lévő növények elősegítik a madarak, lepkék és rovarok élőhelyét, különösen városi környezetben. Általánosságban elmondható, hogy a városi ökoszisztémák több faj élőhelyét segítik elő egy városban, segítve a környezet biológiai sokféleségének növelését – feltéve, ha számukra elérhető helyen van, például teraszon vagy erkélyen. 

Spórolni tudsz a vízzel

A függőleges kert a növényeken keresztül szívja fel az esővizet, így természetes vízkészletté válik. Ez lelassítja a csapadék csatornarendszerbe jutását, megtisztítja a csapadékvizet, és a párolgás révén visszavezeti a vizet az ökoszisztémába. Mindez segít stabilizálni a talajvíz szintjét, csökkenti a szennyvízrendszer csúcsterhelését, és csökkenti az árvízveszélyt. A függőleges kertek egyre gyakoribbak és a nagyvárosok egyre inkább alkalmazzák őket: nemcsak vizuális előnyeik miatt, hanem a városi táj kiegyensúlyozása, valamint az egészség és a fenntarthatóság javítása érdekében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

2023-09-27

Nagyon érik a körte: készítsd el a legfinomabb körtelekvárt belőle!

Ha a te kertedben is brutálisan sok körte terem idén, akkor itt az ideje isteni körtelekvárt készíteni belőle: megmutatom a legfinomabb körtelekvár receptjét!

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

adó-visszaigénylés

az ált. forgalmiadó-rendszerben előf. pénzügyi művelet. Az —>általános forgalmi adói... Tovább

ló színe

a csikó puha, pelyhes szőrrel jön a világra, amely mindig más színárnyalatú, sőt más... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek