Így nevelhetsz Te is fügefát egyszerűen! - Tippek fügefa neveléséhez!

hirdetes

Minden, amit tudni érdemes a fügefáról

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Fügefa nevelése kiskertben

A fügék gondozása

A fiatalabb fáknak rendszeres öntözésre van szükségük, míg meg nem erősödnek. A megerősödött daraboknak pedig a szárazabb éghajlatokon legalább hetente egyszer kell öntözni. A gyökér feletti talajra fektetett talajtakaró segít a talaj nedvességének megtartásában. A sárguló, vagy lehulló levelek a nedvességhiány árulkodó jelei. A fügéknek nincs szükségük rendszeres trágyázásra, kivéve, ha tartóban nevelkedtek.

A növény tápigényét a növekedése alapján állapíthatod meg: ha évente kevesebb, mint egyharmad méter növekedést mutat, akkor fél, vagy egy egész kiló nitrogént adj neki, összesen 3 vagy 4 alkalomra szétosztva a tél vége és a nyár közepe között. Általában túl sok metszést sem igényelnek, hogy termékenyek maradhassanak. Az inaktív időszak során változtathatsz alakjukon, és érdemes továbbá eltávolítani róluk az elhalt, fertőzött, törött és egymást keresztező ágakat is.

A hűvösebb területeken a fügéknek elkélhet egy kis téli védelem. Ősz végén kösd össze a fa ágait hogy kissé tömörebbé váljon. Készíts köré egy vázat (például csirkehálóból, vagy hasonló dróthálóból), a szigetelés érdekében pedig töltsd fel azt szalmával. A „ketrecet” kívül fedd le ronggyal vagy műanyag takaróval. A szerkezetet az új hajtások megjelenése előtt távolítsd el a fáról, de csak a legutolsó fagyot követően.

hirdetes

A füge kártevői és a védekezés

Madarak

A madarak, főleg a galambok több probléma forrásai is lehetnek, ugyanis előszeretettel fogyasztják, a magoncokat, rügyeket, leveleket. A fákat hálókkal vagy gyapjúból készült zsákokkal védheted meg a madarak elől. A madárijesztők csak addig működnek, amíg a madarak hozzá nem szoknak a különleges figura jelenlétéhez.

hirdetes

Közönséges takácsatka 

A levelek kifakulnak és hálók jelennek meg rajtuk, amelyeken megpillanthatjuk az atkákat. A levelek továbbá gyakran idő előtt lehullanak. Forró, száraz körülmények között érzik jól magukat, ezért rendszeres vízpermetezéssel megelőzhető elterjedésük. Ha már megjelentek, érdemes természetes módszerekhez (például az atkákat fogyasztó állatok betelepítése) folyamodni.

Darazsak 

Minden gyümölcsöt termő növény célpont lehet a darazsak számára. Az egyre érő termések magas cukortartalma vonzza a darazsakat, amik nem csak a gyümölcsöket tehetik tönkre, de a kertészek számára is veszélyesek lehetnek. Használj darázscsapdákat az érett termésű fák közelében. Ne hagyj sokáig lehullott leveleket és gyümölcsöket a földön. Egy korábbi cikkünkben említettünk több remek megoldást is a darazsak ellen, kattints ide, ha lemaradtál volna róla! 

A fügék szüretelése

A nem melegített üvegházakba telepített fügék általában két alkalommal is hoznak termést a nyár folyamán, a szabadban termesztettek pedig csak egyszer. A fügék akkor állnak készen a szüretelésre, amikor a héjuk puha. Az érettségre árulkodó jel a termések alsó szemhez hasonlító részén megjelenő cukros nedv is. Az érett fügék gyenge nyomás hatására szétnyílnak. Fogyaszthatók akár a fáról is, miután a nap felmelegítette őket. A fügék szárítószekrényben is tárolhatók, ez esetben egy héten keresztül minden nap egyszer érdemes átforgatni őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló bélyegzése

a lovak egyedi megjelölésére szolgáló eljárás. A törzstenyészetékben a tenyésztési... Tovább

talajtan (pedológia)

a —>talajjal és annak >termékenységével foglalkozó tudomány. Az ált. t. a talajképző... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem