Nevelj fügefát te is

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit tudni érdemes a fügefáról

Szélesi Ferenc - Főkertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Fügefa nevelése kiskertben

A fügék gondozása

A fiatalabb fáknak rendszeres öntözésre van szükségük, míg meg nem erősödnek. A megerősödött daraboknak pedig a szárazabb éghajlatokon legalább hetente egyszer kell öntözni. A gyökér feletti talajra fektetett talajtakaró segít a talaj nedvességének megtartásában. A sárguló, vagy lehulló levelek a nedvességhiány árulkodó jelei. A fügéknek nincs szükségük rendszeres trágyázásra, kivéve, ha tartóban nevelkedtek.

A növény tápigényét a növekedése alapján állapíthatod meg: ha évente kevesebb, mint egyharmad méter növekedést mutat, akkor fél, vagy egy egész kiló nitrogént adj neki, összesen 3 vagy 4 alkalomra szétosztva a tél vége és a nyár közepe között. Általában túl sok metszést sem igényelnek, hogy termékenyek maradhassanak. Az inaktív időszak során változtathatsz alakjukon, és érdemes továbbá eltávolítani róluk az elhalt, fertőzött, törött és egymást keresztező ágakat is.

A hűvösebb területeken a fügéknek elkélhet egy kis téli védelem. Ősz végén kösd össze a fa ágait hogy kissé tömörebbé váljon. Készíts köré egy vázat (például csirkehálóból, vagy hasonló dróthálóból), a szigetelés érdekében pedig töltsd fel azt szalmával. A „ketrecet” kívül fedd le ronggyal vagy műanyag takaróval. A szerkezetet az új hajtások megjelenése előtt távolítsd el a fáról, de csak a legutolsó fagyot követően.

hirdetes

A füge kártevői és a védekezés

Madarak

A madarak, főleg a galambok több probléma forrásai is lehetnek, ugyanis előszeretettel fogyasztják, a magoncokat, rügyeket, leveleket. A fákat hálókkal vagy gyapjúból készült zsákokkal védheted meg a madarak elől. A madárijesztők csak addig működnek, amíg a madarak hozzá nem szoknak a különleges figura jelenlétéhez.

hirdetes

Közönséges takácsatka 

A levelek kifakulnak és hálók jelennek meg rajtuk, amelyeken megpillanthatjuk az atkákat. A levelek továbbá gyakran idő előtt lehullanak. Forró, száraz körülmények között érzik jól magukat, ezért rendszeres vízpermetezéssel megelőzhető elterjedésük. Ha már megjelentek, érdemes természetes módszerekhez (például az atkákat fogyasztó állatok betelepítése) folyamodni.

Darazsak 

Minden gyümölcsöt termő növény célpont lehet a darazsak számára. Az egyre érő termések magas cukortartalma vonzza a darazsakat, amik nem csak a gyümölcsöket tehetik tönkre, de a kertészek számára is veszélyesek lehetnek. Használj darázscsapdákat az érett termésű fák közelében. Ne hagyj sokáig lehullott leveleket és gyümölcsöket a földön. Egy korábbi cikkünkben említettünk több remek megoldást is a darazsak ellen, kattints ide, ha lemaradtál volna róla! 

A fügék szüretelése

A nem melegített üvegházakba telepített fügék általában két alkalommal is hoznak termést a nyár folyamán, a szabadban termesztettek pedig csak egyszer. A fügék akkor állnak készen a szüretelésre, amikor a héjuk puha. Az érettségre árulkodó jel a termések alsó szemhez hasonlító részén megjelenő cukros nedv is. Az érett fügék gyenge nyomás hatására szétnyílnak. Fogyaszthatók akár a fáról is, miután a nap felmelegítette őket. A fügék szárítószekrényben is tárolhatók, ez esetben egy héten keresztül minden nap egyszer érdemes átforgatni őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-03

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


aeroszol

szilárd anyagok v. folyadékok kolloidális nagyságrendű részecskéinek eloszlása a levegőben,... Tovább

duzzasztás

a felszíni vizek és a felszín alatti vizek vízszintjének megemelése azáltal, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem