5 tipp a fű növekedés lassítására? Mit csináljak, hogy ne nőjön olyan gyorsan a fű? Mit csináljak, hogy ne kelljen annyit füvet nyírni?

Mit csináljak, hogy ne nőjön olyan gyorsan a fű?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Elérkezett: itt a tavasz, és vele együtt itt az idő, amikor vasárnaponként lehet a fűnyíró hangjára ébredezni, na meg azon gondolkodni, hogy mikor nyírjunk füvet, megint…meg megint! Ugye titkon te is törted már azon a fejedet, hogy hogyan lehetne elintézni, hogy ne nőjön olyan gyorsan a fű, és ki lehessen hagyni egy-két fűnyírást? Adunk néhány tippet!

5 tipp a fű növekedés lassítására

Egy dús, gyönyörű pázsit úgy néz ki, mint egy valóra vált álom, amíg el nem jön a nyírás ideje. Ha nagy területet kell gondozni, akkor egy igazi örökkévalóságnak tűnhet ez a soha véget nem érni látszó feladat. Akár hetente is elő kell venni a fűnyírómasinát…. Azonban vannak olyan trükkök, aminek segítségével lassabban nő a fű! Mik ezek? Mutatjuk!

Ültess lassan növő füvet!

Nem egyedül neked van problémát a fűnyírással, hanem nagyon sok szomszédodnak, meg azok szomszédjainak is. Éppen ezért vannak kifejezetten lassan növő fű fajták, ha ezeket ülteted el, akkor sok fűnyírással telt hétvégét megspórolhatsz magadnak. A csenkeszt például évente csak négyszer kell nyírni. Az egyik legbiztosabb módja annak, hogy megakadályozzuk a pázsitfűfélék gyors növekedését, ha olyan füveket ültetünk, amelyek természetesen nem nőnek gyorsan. Ezenkívül a lassabban növekvő füvek jól tűrik a szárazságot és a zord időjárási viszonyokat.

Csökkentsd a fű ápolását!

Sokszor mondják, hogy amit nem akarsz tovább növeszteni, azt éhezd ki a törődésből és odafigyelésből. Az öntözés és a műtrágyázás egyaránt elősegíti a gyorsabb növekedést és a fűnyírást, ezért ha egy kicsit visszaveszel a hatalmas gyepápolásból, a gondoskodásod fokát egy kicsit visszatekered, csökkenhet a növekedése is a fűnek. Persze annyira nem érdemes leállni, hogy a fű kipusztuljon, elszáradjon, vagy ne ragyogjon! Az állandó víz- és műtrágyaellátású fű több nyírási időt és több karbantartást igényel. Ez lehetővé teszi, hogy a fű a saját ütemében nőjön, ahelyett, hogy a gyorsabb növekedési ütemet elősegítenéd. Ha azonban műtrágyáznod kell, használj kis mennyiségű műtrágyát vagy lassú hatóanyag-leadású műtrágyát. Ez biztosítja, hogy a fű nagyon lassú ütemben nőjön.

Állítsd vissza a fűnyíródat!

A fodrásznál is megtanulhattuk már: ha sokat vágunk belőle, gyorsabban nő! A fűvel is ugyanaz a helyzet, mint a hajunkkal, ezért ha alaphelyzetbe állítod a fűnyíródat, csak a fűszálak tetejét nyírod, nem fog olyan gyorsan nőni! A kissé magasabbra nyírt füvek hajlamosak lassabb visszanövésre. A fű egy kis részének levágása fűnyírás közben kevesebb traumát okoz a fűnek. Ha nincsenek traumatizálva ahhoz, hogy gyorsan megjavítsák az okozott károkat, lassabban növekszik.

Használj műfüvet!

Ha nagyon nem vagy jóban a fűnyíróval, akkor a műfű telepítése is egy jó alternatíva lehet, hogy ne kelljen sokat találkoznotok. A műfüvek sokféle zöld árnyalatban és különböző fokú lágyságban kaphatók. A műfű manapság sokkal valóság hűbbnek tűnik, mint korábban, így valóban gyönyörű udvarod lehet, amely nagyszerűen néz ki, anélkül, hogy nyírni kellene.

Alkalmazz növekedés gátló szereket a füveden! 

Külföldi lapokban olvastunk róla, hogy léteznek olyan szerek, amik lassítják a fű növekedését, de itthon nem igazán találtunk ilyen szereket. Azért leírjuk, hogy hogyan működik a dolog, de itthon hasonlókat nem kapni szerintünk, ha te mégis ismersz ilyeneket, írd meg szerkesztőségünknek! A növényi növekedést szabályozó szerek kémiailag akár 50 százalékkal is lelassíthatják a fű növekedési ütemét. Ezek lassítják a növény növekedését a sejtosztódás lassítása révén, és könnyen felszívódnak a növény levelén keresztül. A növekedésszabályozók előállításához olyan vegyi anyagokat használnak, mint a klórflurenol, malein-hidrazid és mefluidid.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ragadós galaj (Galium aparine L.)

a búzafélék (Rubiaceae) családjába tartozó egyéves, fekvő v. kapaszkodó szárú, fehér... Tovább

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás Környezetvédelem permetezés Talajművelés