Mitől pusztul el a gyep télen?

Mitől pusztul el a gyep télen? – A téli elhalás kezelése

MCS, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mitől pusztul el a gyep télen?

A hópenész kezelése

Ha a gyepen még vannak az előző szezonból hátramaradt hulladékok, akkor gereblyézd össze ezeket a hóesés előtt, hogy ezzel is javítsd a fű szellőzését. A hópenész elkerüléséhez fontos, hogy a gyepet kellően átjárja a levegő. Egyesek nem szívesen trágyázzák gyepüket a szezon végén, mert a fel nem szívódó tápanyagokat a hó befedheti, és ezek szintén hozzájárulhatnak a penész elterjedéséhez.

A koronák elfagyása

Ha a meleg, nyirkos levegőt egy hirtelen fagy követi, akkor ez könnyedén végezhet a fűcsomók koronájával. Ez általában a tél vége felé, vagy kora tavasszal fordul elő, amikor a melegebb éghajlatokon ültetett meleg szezonú füveket váratlan egy fagy éri. Ha a fűcsomók koronája megfagynak, miután sok vizet szívtak magukba, akkor ettől el is pusztulhatnak.

Az elfagyás kezelése

A nagyobb méretű elfagyások újraültetést vagy újratelepítést igényelnek majd. Sajnos nem sokat tehetsz az ellen, hogy a fűkoronák elfagyjanak. Ha hűvösebb éghajlaton élsz, és gyakran van problémád a fagyokkal, akkor telepíts inkább hidegtűrő füvet kertedbe.

Pockok

A gyep pockok által okozott téli elhalása könnyedén felismerhető azokról a jellegzetes útvonalakról, amelyeket a gyökerekkel táplálkozó rágcsálók hagynak maguk után.

Védekezés a pockok ellen

A pockok által hátrahagyott elhalt ösvények idővel általában begyógyulnak majd, ahogy a környező füvek benövik a rendelkezésükre álló helyet. Ha szeretnéd elkerülni a pockok okozta károkat, akkor ősszel távolítsd el a gyepre hulló leveleket és fűmaradványokat, mert a rágcsálók előszeretettel bújnak el ezekben a téli hidegben. A pockokat továbbá az egerekhez hasonlóan csalétekkel el lehet kapni, habár ez télen, a hóban valamivel nehezebb feladat lesz.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felületaktív anyagok

mindazon anyagok, amelyek folyadékok határfelületén adszorpcióval feldúsulnak, mert... Tovább

agy-gerincvelői folyadék

az agykamrákban, az ->agyvelőburkok és a ->gerincvelő középső csatornájában levő... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés