Mitől pusztul el a gyep télen?

hirdetes

Mitől pusztul el a gyep télen? – A téli elhalás kezelése

MCS, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mitől pusztul el a gyep télen?

A hópenész kezelése

Ha a gyepen még vannak az előző szezonból hátramaradt hulladékok, akkor gereblyézd össze ezeket a hóesés előtt, hogy ezzel is javítsd a fű szellőzését. A hópenész elkerüléséhez fontos, hogy a gyepet kellően átjárja a levegő. Egyesek nem szívesen trágyázzák gyepüket a szezon végén, mert a fel nem szívódó tápanyagokat a hó befedheti, és ezek szintén hozzájárulhatnak a penész elterjedéséhez.

A koronák elfagyása

Ha a meleg, nyirkos levegőt egy hirtelen fagy követi, akkor ez könnyedén végezhet a fűcsomók koronájával. Ez általában a tél vége felé, vagy kora tavasszal fordul elő, amikor a melegebb éghajlatokon ültetett meleg szezonú füveket váratlan egy fagy éri. Ha a fűcsomók koronája megfagynak, miután sok vizet szívtak magukba, akkor ettől el is pusztulhatnak.

hirdetes

Az elfagyás kezelése

A nagyobb méretű elfagyások újraültetést vagy újratelepítést igényelnek majd. Sajnos nem sokat tehetsz az ellen, hogy a fűkoronák elfagyjanak. Ha hűvösebb éghajlaton élsz, és gyakran van problémád a fagyokkal, akkor telepíts inkább hidegtűrő füvet kertedbe.

Pockok

A gyep pockok által okozott téli elhalása könnyedén felismerhető azokról a jellegzetes útvonalakról, amelyeket a gyökerekkel táplálkozó rágcsálók hagynak maguk után.

hirdetes

Védekezés a pockok ellen

A pockok által hátrahagyott elhalt ösvények idővel általában begyógyulnak majd, ahogy a környező füvek benövik a rendelkezésükre álló helyet. Ha szeretnéd elkerülni a pockok okozta károkat, akkor ősszel távolítsd el a gyepre hulló leveleket és fűmaradványokat, mert a rágcsálók előszeretettel bújnak el ezekben a téli hidegben. A pockokat továbbá az egerekhez hasonlóan csalétekkel el lehet kapni, habár ez télen, a hóban valamivel nehezebb feladat lesz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

76/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

méhek betelelése

a méhész tél beállta előtti feladata a téli fészek végleges berendezése és a méhek... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés