Mitől pusztul el a gyep télen?

Mitől pusztul el a gyep télen? – A téli elhalás kezelése

MCS, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Több oka is lehet annak, hogy a fű elpusztul a téli hónapok során. A fű téli elhalásának árulkodó jelei azok a foltok, amik az után is barnák és élettelenek maradnak, miután tavasszal a gyep többi része visszanyeri egészséges, zöld színét.

Mitől pusztul el a gyep télen?

Több oka is lehet annak, hogy a fű elpusztul a téli hónapok során. A fű téli elhalásának árulkodó jelei azok a foltok, amik az után is barnák és élettelenek maradnak, miután tavasszal a gyep többi része visszanyeri egészséges, zöld színét.

Az egész évben gondozott, egészséges gyep elég erős kell legyen ahhoz, hogy átvészelje a telet, de a szélsőséges időjárási viszonyok még a legszebb füvesített területeket is elcsúfíthatják. Mi több, az elhalt foltok helyén akár hónapokba is telhet, míg újranő a fű, és meglehet, hogy ezeken a részeken újra kell füvesíteni az udvart.

Cikkünkben felsoroljuk, hogy mik a gyep téli elhalásának leggyakoribb okai, és hogy hogyan óvhatod meg kerted szépségét!

Kiszáradás

A fű szinte bármilyen hőmérsékleten képes életben maradni, ha egy vastag réteg hótakaró fedi őket, ami szigetelésként szolgál számukra.

Ugyanakkor, ha a nagy hidegben a pázsit egy részét nem fedi vastag hótakaró, akkor a fűszálak tovább veszíthetnek víz- és oxigéntartalmukból, annak ellenére, hogy a talaj már rég befagyott. A gyökerek ilyenkor képtelenek vizet felvenni a keményre fagyott földből, így a száraz, hideg szelek idővel kiszáríthatják őket. Ez sejtelhaláshoz vagy akár a korona elhalásához is vezethet.

A kiszáradás kezelése

Várd meg, hogy a fű magától visszanyeri-e egészségét. Ha csak minimális károkat szenvednek, akkor a fűcsomók idővel rendbe jöhetnek, vagy a környező füvek is benőhetik a helyüket. Szélesebb körű károk esetében előfordulhat, hogy újra kell ültetned a gyep elhalt részeit.

Hópenész

Ha egyszerre sok hó esik a még nem befagyott talajra, a nyirkos körülmények lehetőséget kínálnak különféle gombás betegségek elterjedésére. Ezeket nevezzük hópenésznek. Amikor tavasszal a hó elolvad, a gyepen pelyhes, szürke, rózsaszín vagy fehér foltokat találsz majd. Szerencsére ez a penész idővel elpusztul, amint a nap és a szél kiszárítja, de ha a gyep már rég óta betegeskedik, akkor a fű is tönkremehet (habár az esetek többségében a fű idővel felépül ezekből a penészkárokból).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

savó

a sajt-, a túró- és a kazeingyártás édes v. savanyú, folyékony mellékterméke. Átlag... Tovább

gyomor- és bélgyulladás

a haszonállatok egyik legnagyobb gazd. veszteséget okozó betegsége. Elsődlegesen rossz... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés