A fosóka szilva bemutatása - tudj meg most minent erről a híres szilváról

hirdetes

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bemutatjuk nektek a fosóka szilvát

Lekvár készítése fosóka szilvából

Amire szükségünk lesz a lekvár elkészítéséhez: 3 kilogramm fosóka szilva, 2 kilogramm cukor, 3-4 darab fahéjrúd(ízlés szerint), 1,5-2 deciliter rum vagy mandulalikőr, víz, 2 kanál pektin. Ha mindent beszereztünk, akkor mossuk meg jó alaposan a fosóka szilvákat, majd tegyük bele egy nagy lábasba mindet. Ehhez adjuk hozzá a fahéjdarabokat, majd öntsünk alá egy liternyi vizet. Nagyjából 20-25 percig kell főznünk, közben folyamatosan kevergetnünk kell. Akkor vagyunk kész a főzéssel, amikor már teljesen lefő a magjáról a szilva.

Ekkor passzírozzuk át egy finomlyukú szűrőn, ezzel kell biztosítanunk azt, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba. Most következik a cukor, keverjük össze alaposan a lekvárral, és főzzük fel újra. Miután felforrt, ne vegyük le a tűzről, nagyjából öt-hat percig rotyogtassuk tovább. Ha szükséges, akkor a tetejére feljövő habot szedjük le róla, majd jöhetnek a befőttes üvegek. Mielőtt beletöltenénk a lekvárt, öntsünk az üvegekbe rumot, vagy mandulalikőrt, és csak ezt követően töltsük rá a még forrásban lévő lekvárt. Az üvegeket tetejét zárjuk le jó alaposan, és fordítsuk fejre pár percig, ezután pedig mehetnek a kamrába az üvegek. 

hirdetes
hirdetes

Kompót készítése fosóka szilvából

Mossuk meg a fosóka szilvákat jó alaposan, majd töltsük bele mindet befőttes üvegekbe – érdemes 6-700 deciliteresek választani. Mindegyik befőttes üveg tartalmára tegyünk 6-7 evőkanál cukrot, majd öntsük fel teljesen vízzel. Zárjuk le az üvegek tetejét jó alaposan, majd tegyük be mindet egy nagy lábasba – olyan lábast válasszunk, amibe ha beletesszük az üvegeket, még fel tudjuk önteni a nyakukig vízzel.

Jöhet a befőttes üvegek nyakáig a víz, és tegyük oda a tűzre. Fedjük le egy fedővel, majd forrástól számítva főzzük még 10 percig, kis lángon. Ha letelt az idő, kapcsoljuk le a lángot, és hagyjuk, hogy a lábasban kihűljenek, ezután készen is vagyunk! Remélem, hogy örömötöket lelitek a fosóka szilvában, készítsétek el valamelyik szuper receptet, nem fogjátok megbánni! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Topas 100 EC

Lisztharmat elleni felszívódó készítmény almában, szőlőben, csonthéjasokban,... Tovább

homozigóta

olyan diploid (diploid sejt) vagy haploid (haploid sejt) egyed, amelynek génállománya a vizsgált... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs