A fosóka szilva bemutatása - tudj meg most minent erről a híres szilváról

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gyerekkorunkban csak úgy tömtük a szánkba a fosóka szilva néven elhíresült gyümölcsöt, manapság viszont szinte sehol nem lehet vele találkozni. Ti még emlékeztek rá? Ha igen, akkor biztosan tudjátok, miért nevezik fosókának, ugye? Na de nézzük, mit érdemes tudni erről a növényről! 

Bemutatjuk nektek a fosóka szilvát

Mirabella, a fosóka szilva

Cseresznyeszilva, mirabella, mirabolán, ónabóna, potyóka, vagy ahogy a legtöbben ismerik: fosóka szilva. Ez a lombhullató fa a rózsafélék családjába tartozik, hazája Délnyugat-Ázsia. Európában még a rómaiak honosították meg, eredeti élőhelye a Kaukázus. Az alapfajt mirabolán szilva néven alanynak szaporítják a faiskolák, többféle csonthéjas gyümölcsfát, díszcserjét, illetve díszfát szemeznek rá.

A fosóka szilva jellemzői

Öt-nyolc méter magasra megnövő, március végén zöldesfehéren nyíló, tövises fa, vagy bokorfa. Termése gömbölyű, melynek színe sárga, vagy piros, kellemes édeskés-savanykás ízű. A fosóka elnevezés nem véletlen, én még emlékszem a gyerekkoromra, rengeteg volt belőle a kertünkben. Szinte minden nap fogyasztottunk belőle, olyan alkalom is akadt, amikor majd egy kilót megettem belőle, csakúgy, a fáról leszedve.

Az első pár nap rohantam is a wc-re, ugyanis nagyon komoly hasmenést okozott. Viszont hozzászokik a gyomor egy idő után, és már nem okoz problémát. A fosóka szilva edzett, igénytelen növény, ami még az átlagosnál szárazabb vagy nyirkosabb viszonyokat is elviseli. Emellett nem viseli meg a nyírás sem, tökéletesen alkalmas arra, hogy áthatolhatatlan sövényt neveljünk belőle. Régen használták kompót készítésére, de pálinkát is főztek belőle. 

A fosóka szilva szaporítása

A fosóka szilva alapfajtáját rétegzés utáni szabadföldi magvetéssel, a fajtákat saját magoncra való alvószemzéssel szokás szaporítani. Faiskolai célokra leginkább a sárga színű, gömbölyű gyümölcsök magjait használják. 

A fosóka szilva lassan eltűnik

Sajnos már alig lehet vele találkozni házikerteknél, én is többnyire csak erdőszéleken látom. A legnagyobb baj az, hogy sokan nem tudják már, mi ez a növény. Ha valakinek azt mondom, hogy szilva, néz rám furcsán, és azt állítja, hogy hazudok, mivel a szilva az kék, ezt mindenki tudja…Sajnálom, hogy kezd eltűnni, gyerekkorunk egyik legkedvesebb növénye volt, imádtuk, az biztos, hogy az én kertem végében lesz pár ilyen fa, szeretném, hogy még az unokáim is ismerjék! A következő oldalon mutatok még nektek pár nagyon szuper receptet, nézzétek meg, hogyan lehet felhasználni a fosóka szilvát! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

81/2006. (XI. 24.) FVM rendelet

a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2006/2007. évi végrehajtási idõszakban nyújtható... Tovább

gyapjú sűrűsége

a bundában levő gyapjú mennyisége a szálak hosszúságán és finomságán kívül... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs