Ezeket a díszcserjéket tudod formásra metszeni!

hirdetes

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

ZH

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás!

díszcserjék

Törpefák és cserjék metszése formára


Ha törpefákat, cserjéket vagy gyógynövényeket szeretnél állati formákká, vagy geometriai alakzatokká nyírni háromdimenziós térben (gömbök, kockák stb.), akkor elengedhetetlen, hogy megtaláld a legjobb virágos növényeket, és megtanuld, hogyan kell velük dolgozni. Gyakran érdemes örökzöldeket (beleértve a széleslevelűt is) használni a munkához, hogy egész évben megcsodálhassa alkotásait. De vannak kivételek: nem minden ligetes cserje örökzöld, mégis a legkedveltebb cserjék közé tartoznak.

A fák, cserjék és gyógynövények közül a legjobb szárú növények kis leveleket viselnek, szeretnek nyírni, gyorsan nőnek, és sűrű elágazásúak. De mint mindig a növényválasztásnál, maradj realista, ugyanakkor nyitott: dönthetsz úgy, hogy lemondasz ezekről a tulajdonságokról, hogy olyan növényt nevelj, amely más tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket csodálsz, például illatos vagy könnyen termeszthető.

1, Tiszafa bokrok (Taxus)

A tűlevelűek, amelyek arról híresek, hogy kemény tájnövények, és különféle körülményekhez (beleértve az árnyékot is) alkalmasak, a Taxus bokrok tűlevelű örökzöld cserjék, amelyeknek két lehetséges hátránya van:

hirdetes
 

Mérgezőek: Kerülje a termesztésüket, ha a gyerekek a szabadban fognak játszani, vagy ha szabadon engedi a kutyáját az udvaron. Lassan nőnek. De ha nincs gyereked vagy házi kedvenced az udvaron, és van némi türelmed, a tiszafa kiváló felsőházi növény. A T. baccata 'Repandens' kiváló választás a hosszú és alacsony topiárokhoz: 2-4 láb magas és 12-15 láb széles.


2, Tuja

A Thuja occidentalis szintén tűlevelű örökzöld, de levelei lapos, pikkelyes permetekben érkeznek. Különböző méretű és növényi formákat ölthet; hogy melyiket választja, attól függ, hogy milyen formát keres.
 

Az „Északi-sark” (3-tól 7-ig terjedő zóna, teljes vagy részleges napsütés) jó kultúrfajta, ha szélesénél magasabb (10-15 láb magas x 5 láb széles) topiáriumra van szüksége, de nem túl magas.

A „Golden Globe” (4-8. zóna, részben vagy teljes napsütésben, 4 láb magas és széles) egy teljesen más típusú topiáriumhoz alkalmas. Különböző színt (arany lombozatot) kínál a boothoz.

3, Szürkeluc

A Picea glauca 'Conica' (3–8. zóna, teljes napsütés, 10–12 láb magas és 7–10 láb széles) egy másik lassú növekedésű, de sűrű és illatos lombozatával kárpótol. Ez a törpefa akkor is nagyszerű, ha piramis vagy kúpos formájú topiáriumra van szüksége.

hirdetes
 

4, Boxwood cserjék


A Topiary csak egy felhasználási terület a Buxus számára. A bukszusokat ősidők óta használják formális tájtervezésben, mert nagyon könnyű éles, egyenletes vonalakat létrehozni ezekkel a széleslevelű örökzöld cserjékkel. A B. sempervirens 'Suffruticosa' (3 láb x 3 láb, 6-8 zóna, teljes napfénytől részleges árnyékig), egy törpe, a legalkalmasabb kis termetűek számára.
 

5, Japán magyalcserjék


Az Ilex crenata 'Hetzii' (3-6 láb magas és széles) lekerekített formával rendelkezik, így számos állati és geometriai alakzathoz jól használható. De ha a topiárja magas és karcsú lesz (mint például a "hármas golyós" topiák), az I. crenata 'Sky Pencil' (6 láb magas, 14 hüvelyk széles) jobb választás. Mindkét növekedési feltétel az 5–8. zóna, a teljes naptól a részleges árnyékig.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

visszakeresztezés

(back cross): az elsőhibridnemzedék (F1) keresztezése egyik szülői genotíoussal.Jelentős... Tovább

foszfon- és foszforsavészter-származék hatóanyagú rovarölő szerek

a foszfonsavészterekben a foszfor három oxigénatom mellett egy vegyértékével szénatomhoz... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés