Ezeket a díszcserjéket tudod formásra metszeni!

hirdetes

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás!

díszcserjék

Törpefák és cserjék metszése formára


Ha törpefákat, cserjéket vagy gyógynövényeket szeretnél állati formákká, vagy geometriai alakzatokká nyírni háromdimenziós térben (gömbök, kockák stb.), akkor elengedhetetlen, hogy megtaláld a legjobb virágos növényeket, és megtanuld, hogyan kell velük dolgozni. Gyakran érdemes örökzöldeket (beleértve a széleslevelűt is) használni a munkához, hogy egész évben megcsodálhassa alkotásait. De vannak kivételek: nem minden ligetes cserje örökzöld, mégis a legkedveltebb cserjék közé tartoznak.

A fák, cserjék és gyógynövények közül a legjobb szárú növények kis leveleket viselnek, szeretnek nyírni, gyorsan nőnek, és sűrű elágazásúak. De mint mindig a növényválasztásnál, maradj realista, ugyanakkor nyitott: dönthetsz úgy, hogy lemondasz ezekről a tulajdonságokról, hogy olyan növényt nevelj, amely más tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket csodálsz, például illatos vagy könnyen termeszthető.

1, Tiszafa bokrok (Taxus)

A tűlevelűek, amelyek arról híresek, hogy kemény tájnövények, és különféle körülményekhez (beleértve az árnyékot is) alkalmasak, a Taxus bokrok tűlevelű örökzöld cserjék, amelyeknek két lehetséges hátránya van:

hirdetes
 

Mérgezőek: Kerülje a termesztésüket, ha a gyerekek a szabadban fognak játszani, vagy ha szabadon engedi a kutyáját az udvaron. Lassan nőnek. De ha nincs gyereked vagy házi kedvenced az udvaron, és van némi türelmed, a tiszafa kiváló felsőházi növény. A T. baccata 'Repandens' kiváló választás a hosszú és alacsony topiárokhoz: 2-4 láb magas és 12-15 láb széles.


2, Tuja

A Thuja occidentalis szintén tűlevelű örökzöld, de levelei lapos, pikkelyes permetekben érkeznek. Különböző méretű és növényi formákat ölthet; hogy melyiket választja, attól függ, hogy milyen formát keres.
 

Az „Északi-sark” (3-tól 7-ig terjedő zóna, teljes vagy részleges napsütés) jó kultúrfajta, ha szélesénél magasabb (10-15 láb magas x 5 láb széles) topiáriumra van szüksége, de nem túl magas.

A „Golden Globe” (4-8. zóna, részben vagy teljes napsütésben, 4 láb magas és széles) egy teljesen más típusú topiáriumhoz alkalmas. Különböző színt (arany lombozatot) kínál a boothoz.

3, Szürkeluc

A Picea glauca 'Conica' (3–8. zóna, teljes napsütés, 10–12 láb magas és 7–10 láb széles) egy másik lassú növekedésű, de sűrű és illatos lombozatával kárpótol. Ez a törpefa akkor is nagyszerű, ha piramis vagy kúpos formájú topiáriumra van szüksége.

hirdetes
 

4, Boxwood cserjék


A Topiary csak egy felhasználási terület a Buxus számára. A bukszusokat ősidők óta használják formális tájtervezésben, mert nagyon könnyű éles, egyenletes vonalakat létrehozni ezekkel a széleslevelű örökzöld cserjékkel. A B. sempervirens 'Suffruticosa' (3 láb x 3 láb, 6-8 zóna, teljes napfénytől részleges árnyékig), egy törpe, a legalkalmasabb kis termetűek számára.
 

5, Japán magyalcserjék


Az Ilex crenata 'Hetzii' (3-6 láb magas és széles) lekerekített formával rendelkezik, így számos állati és geometriai alakzathoz jól használható. De ha a topiárja magas és karcsú lesz (mint például a "hármas golyós" topiák), az I. crenata 'Sky Pencil' (6 láb magas, 14 hüvelyk széles) jobb választás. Mindkét növekedési feltétel az 5–8. zóna, a teljes naptól a részleges árnyékig.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipoxémia (hypoxaemia)

a vérnek oxigénnel való hiányos telítődése. Akkor következik be, ha a hemoglobin... Tovább

fénygyapjú

a selyemre emlékeztető, élénk fényű, hosszú, durva (30—40 um vastagságú), jól... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés