A fonálférgek bemutatása, ismerd meg a fonálférgeket

hirdetes

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Most mindent megtudhatsz a fonálférgekről

Hasznos fonálférgek a kertben

Egészen idáig a káros fonálférgekről volt szó, de mint feljebb említettük, léteznek igazán hasznos változatok is, amiket minden kerttulajdonos szívesen fogadna kerti talajába. Bizonyos fajták lebontják a talajban található organikus anyagokat, ezzel elérhetőbbé téve azokat a növények gyökerei számára. Más változatok aktívan pusztítják a talajban található lárvákat és egyéb kártevőket. A hasznos fonálférgek úgy tapadnak rá a rovarok testére, mint káros rokonaik a növények gyökereire, és hasonlóképpen is végeznek velük. Vannak olyan fonálférgek is, amelyek kifejezetten a káros gombákkal táplálkoznak, csökkentve ezzel a gombás fertőzések veszélyét a kertben.

Hogyan telepíts hasznos fonálférgeket kertedbe

A legegyszerűbb megoldás fonálférgeket vásárolni, és szétpermetezni azokat a kertben a talaj közelében. Nagyon fontos, hogy megfelelő fajtákat szerezz be, mert a különböző fajták más és más feladatok elvégzésére alkalmasak. Az egyik leghasznosabb változat a Steinernema feltiae, amely több mint 200 kártevő ellen kínál fokozott védelmet. Bolhák ellen kiváló még a Steinernema carpocapsae, pajorok és más lárvák ellen pedig a Heterorhabditis bacteriophora. A fonálférgeket külön erre a célra készített pumpás flakonokból szokás a talajra permetezni, de nem feltétlenül muszáj ilyesmit beszerezni – egy egyszerű öntözőkanna is megfelel a célra.

hirdetes

Fontos azonban, hogy a férgekhez mellékelt leírást alaposan átolvasd, mert a különböző keverékek (ezek általában por formájában érkeznek) más és más hígítást igényelnek. Ügyelj rá továbbá, hogy a férgeket este, naplemente után öntözd szét kertedben, mert nagyon érzékenyek az UV sugarakra, és nem maradnak meg sokáig, ha közvetlen napfény éri őket.

Fontos megjegyezni, hogy a fonálférgek nem vízi élőlények (legalább is azok nem, amiket a kertedbe szeretnél telepíteni), ezért óvatosnak kell lenned, amikor a keveréket hígítod, nehogy eláztasd és elpusztítsd őket, mielőtt egyáltalán esélyük lenne a talajba jutni. Ez azt jelenti, hogy miután felhígítod a keveréket, minél előbb használd azt fel kertedben!

hirdetes

Tarts meg néhányat későbbi használatra

Mivel élőlényekről van szó, a fonálférgeket beszerzésük után minél hamarabb fel kell használni. Ha erre nincs lehetőséged, vagy nincs szükséged az összesre, amit vásároltál, akkor tartsd őket a hűtőben. Ügyelj rá, nehogy halálra fagyaszd őket – a 3,3-5,6°C ideális számukra. Ha ellenőrizni szeretnéd, hogy tárolt (vagy frissen vásárolt) fonálférgeid élnek-e még, akkor a következőt kell tenned: fogj egy kevés fonálférget, és helyezd őket egy átlátszó tárolóba.

Adj hozzájuk egy-két csepp szobahőmérsékletű vizet, és ellenőrizd néhány perc múlva, hogy mozog-e a keverék (ez valószínűleg nehezen kivehető lesz – szükség esetén használj nagyítót). Ha igen, akkor a férgek készen állnak a telepítésre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


istálló

a haszonállatok elhelyezésére szolgáló mezőgazdasági épület, egyben munkahely az ott... Tovább

abszorbeált dózis (elnyelt dózis)

bármely közvetlenül v. közvetve ionizáló sugárzásra vonatkozóan az a sugármennyiség,... Tovább

Tovább a lexikonra