A fonálférgek bemutatása, ismerd meg a fonálférgeket

hirdetes

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Most mindent megtudhatsz a fonálférgekről

Miről ismerhető fel, ha növényeket káros fonálférgek támadták meg?

A fonálféreg-inváziót sajnos meglehetősen nehéz észrevenni, ugyanis hatásai nem kifejezetten jellegzetesek, ezért a kertészek gyakran más tényezőket (például gombás fertőzéseket, vagy tápanyaghiányt) okolnak a problémákért. A fonálférgek okozta károk olyanok, mintha növényeid gyökereit milliónyi apró, láthatatlan tű szurkálná a talajban. Idővel ezek a tűk (vagyis a férgek) a növény összes nedvességét elszívják, amitől az elgyengül, és védtelenné válik a különböző egészségügyi problémákkal szemben.

Néhány fonálféreg-fajta a növény külső felületén élősködik, míg mások befúrják magukat a növény rostjai közé és ott okoznak károkat. Habár mikroszkopikus méretűek, sajnos a sok kicsi nagyon is sokra megy. Szóval honnan tudod, hogy fonálférgek támadták meg növényeidet? Ehhez ki kell húznod néhány példányt a talajból és ellenőrizned kell a száruk felszín alatti szakaszát. Féregkárokra utaló jelek többek között az apró gumók, sebek és az elszíneződések is. A növények elveszíthetik a tartásukat, rosszabb minőségű, kisebb méretű terméseket hozhatnak, és idő előtt elpusztulhatnak. A nyílt sebeken a gombás fertőzések könnyedén a növénybe juthatnak. A fonálférgek gyakori áldozatai többek között a burgonya, a paprika, a paradicsom, a kukorica, a répa, és a salátafélék.

hirdetes

Mit lehet tenni fonálféreg-invázió esetén?

Ha úgy véled, hogy a károk alapján fonálférget támadták meg növényeidet, akkor sajnos már elkéstél a segítséggel. A legtöbb, amit ilyenkor tehetsz az az, hogy gyökerestől eltávolítod a sebesült növényt a kertből. Léteznek fonálféreg-elleni vegyszerek, de ezeket házi kertészek nem igazán tudják hol beszerezni. A legjobb megoldás tehát a megelőzés. Ha nem szeretnéd, hogy a káros fonálférgek elterjedjenek kertedben, akkor alkalmazz vetésforgót.

hirdetes

Ezzel megelőzheted, hogy a kártevők túlságosan elterjedjenek kerted bizonyos részein. Egy másik lehetőség organikus anyagokkal (például komposzttal) dúsítani a kerti talajt. Ezzel hasznos élőlényeket vonzol (és gyakran viszel) kertedbe, amik felveszik a küzdelmet a káros fonálférgekkel. Végezetül, kifejezetten fonálférgeknek ellenálló növényváltozatokat is telepíthetsz kertedbe. Ha nem vagy biztos benne, hogy kerti talajod milyen állapotban van, akkor kérj talajtesztet egy szakértőtől. Most pedig nézzük a hasznos fonálférgeket, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes