A sok csapadék miatt elszaporodhattak a kullancsok, sőt a hosszú tél sem okozott bennük kárt.

Fokozottan figyeljünk a kullancsokra!

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A sok csapadék miatt elszaporodhattak a kullancsok, sőt a hosszú tél sem okozott bennük kárt. Akik az erdőben szeretnek túrázni, tüzetesen vizsgálják át testfelületüket mihelyst hazaérnek. A biztonság kedvéért azoknak is érdemes átnézni magukat, akik csak a kertben kapálgatnak!

A sok csapadék miatt elszaporodhattak a kullancsok, sőt a hosszú tél sem okozott bennük kárt.

Fokozatosan terjednek

A bőséges téli csapadék kedvezett a kullancsoknak. A szakkönyvek szerint a kullancsok 6-7 oC-on kezdenek éledezni, de a gyakorlatban nem ritka, hogy tél közepén kullancscsípéses kutyákat visznek az állatklinikákra.
 
Az európai kutatások szerint a kullancsok egyre ellenállóbbak a környezeti viszonyokkal szemben. A kullancsok a tengerszint felett egyre magasabban fordulnak elő, valamint az északi féltekén egyre feljebb terjeszkednek. Az átfogó, több évtizedes adatsorok hiányában arra azonban nem lehet következtetni, hogy a számuk is emelkedne. Az hogy a kullancsok terjeszkednek még nem ok az aggodalomra. Az már sokkal aggasztóbb, hogy a Lyme-kórt okozó baktériummal (Borrelia burgdorferi) fertőzött kullancsok számáról rendkívül nehéz adatsorokat összeírni. A szakirodalom a fertőző kullancsok arányát Európában 2-30 % közé teszi a különböző területeken. Extrém esetben olyan helyekről is ír, ahol 40-50 %-os a fertőzött kullancsok száma, de ez nem azt jelenti, hogy minden második, vagy harmadik kullancs fertőző. Egyrészt a kullancsok fertőzőképessége változó, másrészt az immunrendszerünktől és a vérszívás hosszától is függ, hogy elkapjuk-e a betegséget.
A sok csapadék miatt elszaporodhattak a kullancsok, sőt a hosszú tél sem okozott bennük kárt.

Azt tudjuk, hogy az ember ruhájára kapaszkodott kullancs addig mászik, amíg nyílt felületet nem talál a bőrön. Akár 20-30 percig is képes keresni a bőrön a számára megfelelő helyet. A szúrása fájdalommentes, ugyanis a nyálának érzéstelenítő hatása van. A fertőzött kullancs a nyálmirigyéből a kórokozót kb. 4-6 óra múlva juttatja az emberbe. Így a fertőzések megelőzhetőek, ha természetjárás, vagy kertészkedés után alaposan átnézzük a testfelületünket. Ha huzamosabb ideig tartózkodunk kint, érdemes napjában többször is átnézni ruházatunkat. Ha világos színű ruhát hordunk, könnyebb észrevenni a kullancsot a ruhánkon. Ha kullancsot találunk magunkban, egy vékony fejű csipesszel a legegyszerűbb eltávolítani. Úgy kell megfogni, hogy a bőrhöz legközelebb eső részét megfogjuk és pár tekerés után kihúzzuk. Ha az utótestét szorítjuk meg, nagy bajt csinálhatunk, mert olyankor kinyomjuk belőle a nedveket bele a bőrünk alá. Fertőzött kullancs esetén ez nagyon veszélyes. Előfordul, hogy eltávolításkor a bőrünkbe szakad a szájszerv. Ilyenkor nem kell megijedni, az esetleges fertőzés ilyenkor már nem áll fenn. A szájszerv idővel magától kilökődik a bőrből. 

A sok csapadék miatt elszaporodhattak a kullancsok, sőt a hosszú tél sem okozott bennük kárt.

A kullancsok terjesztette betegségek közül a leggyakoribb a Lyme-kór. Legszembetűnőbb tünete a vándorló bőrpír, ami általában a csípést követő 7-10 napban jelenik meg a csípés helyén először kis kerek foltként, majd gyűrű formában terebélyesedik. Fájdalom, égő érzés, esetleg viszketés kísérheti a fertőzött helyet, de felléphet magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, valamint idegrendszeri zavarok is.

Ritkább esetben vírusos agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást is okozhat a kullancscsípés. Az esetek jelentős részében tünetmentes zajlik le a fertőzés, kevésszer 7-14 napos lappangási idő után influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Néhány nap múlva általában a panaszok megszűnnek, és teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó betegség követi az elsőt, a csípés után 3-4 héttel. Ilyenkor kórházi ellátásra és intenzív kezelésre van szükség. Azonban nem csak kullancscsípéssel, hanem azzal fertőzött szarvasmarha, kecske, vagy juh nyers tejének fogyasztásával is meg lehet fertőződni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hajlam (diszpozíció, dipositio)

a szervezet többé-kevésbé erőteljes reagálása külső hatásokra, ill. az állatok... Tovább

14/2007. (III. 1.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok