A fokföldi ibolya gondozása - így egész évben virágozni fog

hirdetes

Virágozzon egész évben a fokföldi ibolya – Tippek/trükkök szakértőktől

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.

A fokföldi ibolya szinte minden egyes lakásban megtalálható, ez nem véletlen, mivel nagyon szép, virágai pedig egész évben díszítenek – de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell gondoskodni róla. Nézzük a legjobb tanácsokat, amire szükségetek lesz! 

A fokföldi ibolya gondozása

A fokföldi ibolya nem is fokföldi ibolya! 

Hiába az a név terjedt el, hogy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha), ez nagyon megtévesztő és hibás. Egyrészt a fokföldi ibolya nem a délnyugat-afrikai Fokföldön él, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos, szóval igazából uzambara-ibolyának vagy egyszerűen afrikai-ibolyának kellene hívnunk. Azonban nemcsak a fokföldi jelző hibás, hanem az ibolya is!

Felületesen szemlélve megjelenésében nagyon emlékeztet az ibolyákra, viszont, ha alaposabban szemügyre vesszük, akkor azonnal feltűnnek a különbségek. Azt sem árt tudni, hogy rendszertanilag is óriási a szakadék a kettő között. Tudományos nevét (Saintpaulia ionantha) báró Walter von Saint Paul-Illaire után kapta, aki 1892-ben fedezte fel a növényt. Az ionantha egyébként görög eredetű szó, és ibolyavirágút jelent. 

hirdetes

A fokföldi ibolya bemutatása

Most, hogy már tudjuk, mi az igazság a fokföldi ibolyáról, nézzük, mit kell tudnunk róla! A fokföldi ibolya az ajakosvirágúak rendjébe, a csuporfélék családjába tartozó afrikaiibolya növénynemzetség egyik faja, Magyarországon számos fajtája megtalálható, kedvelt szobanövény. Az Uzambara-hegység szurdokaiban és sziklarepedéseiben őshonos, de a világ szinte összes pontján megtalálhatók fajtái. 

A fokföldi ibolya jellemzői

A fokföldi ibolya magassága 5 és 15 centiméter között váltakozik, levéllemezei ovális alakúak, hosszúságuk 2 és 8 centiméter közöttiek, melyek 2-10 centiméteres nyél végén találhatók. A fokföldi ibolya virágai laza, 5-10 virágú virágzatban állnak. Abban különbözik az ibolyáktól, hogy virágszerkezet más, és kevesebb porzót tartalmaznak a virágai.

hirdetes

Emellett nincsenek sarkantyúi, lomblevelei pedig húsosa, illetve finom szőrökkel borítottak. A fokföldi ibolya fajtái többféle színű virággal díszítenek, de Magyarországon jellemzően a kékeslila, bíbor, rózsaszín, és fehér virágú fajtákkal találkozhatunk. Érdekessége még, hogy ha megfelelő körülmények között tartjuk, akkor egész évben virágzik. Na, de mit kell ehhez tennünk? Azt a következő oldalon mondom el nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


PR64A30 (XF4129)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja nem antociános. Levelének alakja széles... Tovább

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

Tovább a lexikonra
virág