Szükséged van egy gyorsan növő, talajtakaró növényre, ami kitölti a hézagokat a kertben? A fogpiszkálófű a te növényed!

Az ágyásaid tökéletes töltőnövénye: a fogpiszkálófű tavaszi termesztése

NA
Frissítve: 2024.03.17
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A fogpiszkálófű (Ammi visnaga) egy gyönyörű és strapabíró egynyári vagy kétnyári virág, amelynek fehér virágfürtjei esernyő vagy kupola alakúak, és akár 12 cm átmérőjűek is. Ez a hosszú virágzás kora nyártól késő őszig tart, mégis megőrzi szépségének egy részét még tovább is, mivel a szárított virágfejek sértetlenek maradnak, és továbbra is vonzzák a madarakat a kertbe, hogy tápláló magjaival táplálkozzanak. A virágok hosszú eltarthatósága miatt a fogpiszkálófű kiváló vágott virágként szolgál beltéri dekorációkhoz is.

Fogpiszkálófű mint töltőnövény

Hogy néz ki a fogpiszkálófű?

A fogpiszkálófű lombja ropogós és finoman tagolt, levelei hasonlóak a rozmaring növényéhez. A fogpiszkálófű kiváló választás, ha a kerti ágyásunkat növelnénk további töltőnövényekkel, még akkor is, ha a virágok nem virágoznak. Viszonylag alacsony karbantartást igénylő és kártevő-ellenálló, így fogpiszkálófű nagyszerű kiegészítője minden kertnek, és erős vonzerőt jelent a madarak, lepkék és méhek, valamint ragadozó rovarok számára, amelyek mindegyike hozzájárul a kert beporzásához, és amelyek többsége varázslatot és misztikumot ad a kertre néző kilátásban.  

A fogpiszkálófű termesztésének feltételei

A fogpiszkálófű a pH-semleges talajtípust, valamint a tápanyagokban gazdag és folyamatosan hidratált talajt kedveli. A fogpiszkálófüvet rendszeresen öntözni kell, különösen a száraz időszakokban. Ez a növény a lazán tömörített és jó vízelvezetésű talajt kedveli. Bár a fogpiszkálófű meglehetősen jól viseli az árnyékot, a teljes napfényt részesíti előnyben az optimális eredmény érdekében.

Hogyan ültessünk fogpiszkálófüvet? 

Vesd el tavasz közepén vagy nyár végén/kora ősszel (nagyobb növények esetén) részleges takarás alatt, vagy közvetlenül a kerti ágyásokba, hogy a virágzás júniustól egészen novemberig tartson, a vetésidőtől függően. Körülbelül hat-nyolc héttel az utolsó fagy előtt elkezdheted a magvakat beltérben is termeszteni. Majd az utolsó fagy után három-négy héttel az ágyásba kell helyezni. A magokat tavasszal ültesd el egymástól 30 centi távolságra, vagy 45 centire, ha nyár végétől őszig akarod termeszteni. A magvak 7-25 napon belül kicsíráznak.  

A fogpiszkálófű előnyei

  • Gyorsan növekszik: Gyorsan kitölti a hézagokat a kertben, elnyomva a gyomokat.
  • Szép: Kék vagy lila virágai díszítik a kertet.
  • Könnyen gondozható: Kevés gondozást igényel, szárazságtűrő és nem igényel sok tápanyagot.
  • Sokoldalú: Használható talajtakaróként, szegélynövényként, vagy akár sziklakertben is.

A fogpiszkálófű gondozása

Bár a fogpiszkálófűnek sok vízre és sok napfényre van szüksége, ha megfelelő időben és megfelelő növekedési körülmények között ültetik, a fogpiszkálófű gondozása viszonylag kézenfekvő. Ha a növények teljesen megtelepedtek, csak időnként kell öntözni őket, meleg, száraz időben. Nagyobb fogpiszkálófüveknek szükség lehet a karózásra.

A fogpiszkálófű kártevői és betegségei 

A fogpiszkálófű kártevők és betegségek fenyegetése nélkül nő, ezért ne aggódj egészsége miatt. Ha elkezd lelógni vagy megereszkedni akkor valószínűleg az az alul- vagy túlöntözés, illetve a nem megfelelő talajviszonyok miatt. Egyszerűen takaríts meg egy kis talajt a növények területén, lazán csomagold be a tövébe, biztosítsd a megfelelő vízelvezetést, hogy a fogpiszkálófű virágozzon.

Fogpiszkálófű a beltéri csokrokhoz

A vágott virág 7-10 napos eltarthatóságával a fogpiszkálófű nagyszerű vágott virágcsokor részese lehet, különösen egy színesebb csokor középső díszítőelemeként. Vágd le az összes alsó levelet és néhány magasabban csírázó levelet, hogy elkerüld a váza korai sárgulását. A fogpiszkálófű egy nagyon sokoldalú vágott virág, és praktikus lesz, ha több különböző egynyári és évelő növényekkel van párosítva a beltéri csokrokban.  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kapuvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Kapuvár Fõ tér 1. 9330 Magyarország Tovább

15/2007. (III. 20.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés